Vinterens bedste børnebøger

Vinterens 5 bedste børnebøger!

Sjovforbørn.dk sendte i november Cecilie Wallengren afsted på BogForum for at blive inspireret til at finde de 5 bedste børnebøger lige nu til børn i alderen 4-9 år.

Der var masser af mennesker, børnebøger og slagtilbud, da BogForum løb af stablen
’Køen starter her’ lød skiltet! Selvom vi var i god tid lørdag morgen, for vi skulle jo nå at høre Sigurd, så var køen allerede lang, da vi ankom. Og med omkring 25.000 besøgende på en weekend, så kan det nok ikke undgås – men er langt fra optimalt med børn. Barnevognsparkeringen var placeret uden for og inde var der masser af bøger i børnehøjde og kombineret med fyldte chokoladeskåle og gratis kakao, så var lykken umiddelbart gjort.

Klassikerne, de gamle og de nye
Der var såvel kendte som mere ukendte børnebogsforlag på BogForum. Gyldendal præsenterede nyoversættelser af klassikere som Astrid Lindgrens ’Børnene i Bulderby’ og ’Madicken på Junibakken’ og en nyillustreret version af Pippi Langstrømpe. Bøger som man ikke går helt galt i byen med, hverken som forlag eller læser.

Forlaget Buster præsenterede klassikeren ’Thomas Tog’ og ’I Drømmehaven’, selvom sælgerne ved standen så ud som om de havde visse udfordringer med at overbevise danske forældre om at sige ’Iggle Piggle Wiggle Niggle’ til deres børn. Carlsens Forlag havde bl.a. Manu Sareens nyeste bog om Iqbal Farooq med, og Lindhardt & Ringhoff Morgenthalers nye ’Dyrefabler’.

Blandt de børnebogsforlag der skilte sig ud var Familieakademiet, der trods kun to udgivelser, ’Babettes Madglæde’ og ’Trafiklysmad’, gjorde en ihærdig indsats for at få deres budskab om sund mad og kost til børn ud. Ved standen var børn velkomne til at sidde og arbejde med den sunde mad ved tegnebordet, og forældrene fik tips og idéer til, hvordan man får grønsager i børnene.

En gentagelse værd?
Trods lørdagens mange børneaktiviteter på BogForum var der for mange mennesker til være helt skægt for mindre børn. Så trak legepladsen foran Forum trods alt mere, og der tankede forældre med fyldte bogposer op, mens børnene fik frisk luft.

Vinterens fem bedste børnebøger – for små og store

’Hvad siger sneugleungen Ulla?’ Køb bogen online

Af Mette Moestrup og Charlotte Pardi

’Hvad siger sneuglen Ulla?’ er en fin lille historie om sneugleungen Ulla, som ikke kan tale rent. Hun forsøger sig med alle vokaler i hele alfabetet, men lige lidt hjælper det – hun taler slet ikke som sneugleunger bør tale.

Flyve er Ulla til gengæld rigtig god til; hun breder vingerne ud og ser på dyrene dernede i sneen, en snehare, en sneræv og en isbjørn. Men snakke med dem kan hun ikke, for Ulla ved ikke, hvordan hun skal få ordene frem, og det vækker stor forargelse blandt de andre dyr.

Historien er en billedbog for børnehavebørn. De mindre børn kan lide de mange gentagelser og genkende lykken over igen at være hjemme hos sneuglemor, mens de større børn kan grine af Ullas mange forsøg på at finde den hel rigtige sneugleunge-lyd.

’Prins Christian & snotboblen’ og ’Prins Christian & den møgsure fødselsdagsfe’

Af Trine Søndergaard og Peter Dam

Der er mange gode dåbsgaver – sølvskeer, sparebøsser, flag og bøger – men den bedste for Prins Christian er en rød dåse med hvad han opdager er et nysepulver. ’I Prins Christian & Snotboblen’ tager prinsen pulveret i brug og laver sig en kæmpe stor snotbobbel – så stor, at han kan flyve hele verden rundt!

I bogen om ’Prins Christian & den møgsure Fødselsdagsfe’ er den normalt glade fødselsdagsfe kommet i møgdårligt humør. Feen får det dårligt bare hun så meget som hører fødselsdagssangen! Da prinsens egen fødselsdag nærmer sig forsøger han på alle kreative måder at muntre hende op.

Historien er en billedbog for børnehavebørn og er udgivet i anledning af Prins Christians 4 års fødselsdag den 15. oktober 2009.

Tidligere kongelige hofreporter Bodil Cath har skrevet forordet, da hun er blevet ’kongelig hofkat’, og bøgerne har også mange andre sjove henvisninger til eventyr og dagens royale familie.

’Vitello er bagvendt’ Køb bogen online

Af Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesen

Vitello er træt af hverdagen. Der skal ske noget nyt og anderledes – så mon ikke alting bare er sjovere hvis man vender det om. Vitello begynder derhjemme med de små ting; tage tøjet omvendt på og børste tænder med fødderne.

Og så fortsætter han ude; den lille møgunge William bliver til lejemorderen Jack og vennerne Max og Hasse, bliver til de farlige venner, Ronald og Mogens, mens Vitello selv forvandles til Sorte Kurt – og så er scenen ellers sat for en historie med fuld fart på.

Vitello-bøgerne er højtlæsningsbøger for børn fra ca. fem år – og mest for drenge.

’Er det her, der bliver bollet?’ Køb bogen online

Af Maise Njor & Nikoline Werdelin:

Kommer børn ud af tissekonen? Og hvordan kommer de egentlig derind? Og boller – er det ikke noget man spiser? Historien foregår hjemme hos Frederik og Marie, hvis mor er gravid, og det er ikke så få spørgsmål det medfører.

Bogen prøver at komme med svar på alle de spørgsmål om blomsterne og bierne, som man som forælder ikke lige altid har et svar på. Det er længe siden, at jeg sidst har læst en bollebog, måske er vi tilbage i start 80’erne, men der er ikke mange af slagsen, så det er befriende med nye øjne på et emne, der aldrig går af mode!

’Er det her, der bliver bollet?’ er en højtlæsningsbog, og det er lidt op til en selv, hvornår man tager hul på emnet, hvornår er børnene klar og spørger – og ikke mindst hvornår man selv er klar.

’Iqbal Farooq og julesvineriet’ Køb bogen online

Af Manu Sareen

Manu Sareen er tilbage med historien om Iqbal Farooq og hans vanvittige indiske indvandrerfamilie på Nørrebro. Faderen har, som i de tidligere bøger, sat sig det mål, at familien skal forvandles til top-integrerede mønsterindvandrere, og denne gang er turen kommet til julen: Farooqerne skal holde den perfekte jul med julesange, bagværk, juletræ og

Skriv et svar