Vinterens bedste brætspil

1. Danmarksspillet
Leg og læring hånd i hånd
Det kan være sin sag at lære den danske geografi for ungerne. Men faktisk er det også indimellem sin sag for mor og far at holde styr på alle de små og store byer, når det efterhånden er lang tid siden, man gik i skole, og Danmarkskortet i bilen for længst er udskiftet af en GPS. Så hvorfor ikke kombinere geografi og anden viden om Danmark med et morsomt familiespil?! Det valgte vi at gøre, lige som mange andre familier har gjort i årevis takket være Danmarksspillet, der er gået hen og blevet en rigtig klassiker, og nu er klar i et nyt lækkert design.

Regler
Alle deltagere får ved spillets start tildelt 16 bykort, der er fordelt i hver af de 4 dele, Danmark er delt ind i. Idéen er, at der skal aflægges besøg i samtlige disse 16 byer, og hver spiller skal selvfølgelig sørge for at tilrettelægge en hensigtsmæssig rejseplan. For det handler selvfølgelig om at være hurtigst. Efter endt besøg i de 16 byer skal man i en fart sørge for at komme retur til den by, hvor man valgte at starte.

Nogle byer er mærket med en stjerne, og det er her, spændingen stiger. Hvis en deltager ender her, skal vedkommende tage et chancekort, som kan påvirke udfaldet væsentligt. Chancekortet kan give et ekstra kast, en færgebillet eller en flybillet – eller man kan risikere at måtte vente en omgang. Kun 1er og 5er giver spilleren en flybillet eller færgebillet, så også her er der et moment af spænding.

Ingen spørgsmål til Junior
Undervejs skal der svares på spørgsmål, når man slår en 6 er. Spørgsmålene er af vidt forskellig sværhedsgrad, og man ved aldrig, om man er heldig eller ej. Der er kun ét spørgsmål på hvert kort, og ungerne må pænt forventes at kunne svare på de samme ting som voksne. Det syntes vi ikke var helt fair, når spillet anbefales fra 8 år. Der burde i vores øjne være Juniorspørgsmål. Imidlertid var en del af spørgsmålene forholdsvis barokke. Det er vel de færreste, der ved, hvor mange meter Ålborgtårnet i Aalborg er. Emnerne spænder vidt: Historie, dansk kultur og det, vi vil kalde ”blandede bolsjer”.

Savnede illustrationer
Vi kunne godt ønske os, at selve spillepladen havde nogle små illustrationer, der fortæller om, hvad de forskellige byer og steder er kendte for, eller at det blev oplyst på anden vis. Det ville medvirke til, at både børn og forældre fik mere ud af spillet og efter endt spil ville huske på flere ting, som de forskellige steder er kendte for. Det kan udmærket gøres uden at komme i kambolage med spørgsmålene. Alternativt ville tegninger og fotos af de ting, der omtales på spørgsmålskortene, med fordel kunne være trykt på kortene, så især børnene i forbindelse med spillet fik mulighed for at se, hvad det er, der bliver spurgt til eller omtalt. Det handler jo, når alt kommer til alt, om både leg og læring!

Hygge på den enkle måde
Danmarksspillet er et hyggeligt og charmerende spil for hele familien. Vi synes, det er meget tiltalende, at spillet er hurtigt at komme i gang med og har nogle enkle spilleregler, alle kan forstå. Grundidéen i spillet er fin og giver en god kombination af lidt konkurrence på brættet om at komme først samt tilforladelig og rar quizstemning. Danmarksspillet er oplagt at spille med bedsteforældrene, der her vil have gode chancer for at vinde over de yngre generationer. Dog er spillet nok næppe det, ungerne selv hiver ned og spiller inde på børneværelset, men fair nok: hver ting til sin tid!

Fakta: For 2 – 6 spillere. Fra 8 år og opefter.

Flere spil vil blive anmeldet de følgende par dage. Følg med og læs mere 🙂

Familien Votborg
Sjovforbørn.dk
Oktober 2009

Skriv et svar