Toys for Tweens – Hvorfor stadig lege?

Toys 4 tweens!

Tweens er børn mellem 8 og 12-13 år. Ordet kommer af in-between, forstået som overgangsalderen mellem barn og teenager. Musik, motion, madlavning er bare nogle af de ting, tweens bruger tiden på når de ‘leger’ og udtrykker sig legende. I alderen 8-12 får legen nye og anderledes former, men i princippet tjener den de samme funktioner. Legen bruges rekreativt og til bl.a. at udtrykke sig kreativt med. At holde fast i legen er en rigtig god ide uanset alder!

Leg for livet
Legetøj er generelt set en vigtig del af det at lære om verdenen og det at vokse op. Ingen barndom uden legetøj, men heller ingen god ungdom foruden. Børn og unge – tweens – anvender legetøj, underholdning og spil til at opdage og forstå deres identitet, hjælpe deres krop til at blive stærkere fysisk og lære om årsag og virkning.

Ved hjælp af legen og legetøjet kan barnet og den unge udforske mellemmenneskelige forhold og opøve forskellige færdigheder, som behøves som voksne.

Legen giver os lov at øve en lang række konkrete færdigheder på en udfordrende måde, og udfordring giver som bekendt udvikling. Leg og legetøj hjælper os i forhold til at danne og styrke sociale bånd, fordi mange former for leg fordrer samarbejde og samspil. Legetøj er med andre ord langt mere end simpel underholdning!

Tweens og teens er ikke færdige med at lege
Hos Sjovforbørn synes vi at legen er fantastisk gave, vi gerne vil holde fast i. Når børn, unge eller voksne for den sags skyld giver sig hen til legen, skabes der rum for afkobling og udvikling på én gang. Hvor det vrimler med legetøj og underholdning til de mindste, kan det imidlertid synes noget vanskeligere at finde ud af, hvad tweens mon kan have glæde af at lege med. En udbredt misforståelse er, at legen stopper i det øjeblik dukkerne bliver gemt væk og rollespilssværdet pilles ned fra sin plads.

Forhindringer for leg
Tweens har travlt med at blive voksne. Tit lidt for travlt. Ikke mindst fordi de er godt hjulpet på vej af forbrugersamfundet, der gerne vil gøre dem til købelystne forbrugere med hang til dyre mærkevarer og dyr elektronik. Specielt på deres værelser giver det sig udtryk i en enorm elektronisk ‘maskinpark’ udi telefon, pc, DVD og mulighed for at chatte på internet, redigere billeder, høre radio etc. Kort og godt et medieværksted af dimensioner! Legen bliver let taberen.

I iveren på at blive ældre og mere modne vil mange større børn gerne have pakket deres legetøj væk. At ‘lege med’ veninderne eller kammeraten bliver erstattet med at ‘ses med’ i den såkaldte ‘bedroom-culture’, hvor især pigerne dropper dukker og Build-A-Bear til fordel for at være seriøse sammen med te og snak på værelset. Drengene er ofte bedre til at flytte den fysiske leg over til en online-leg på computeren, når først lego og fodbold er droppet.

Tilbage med legen!
Men måske kan ungerne overbevises om, at det er morsomt at tage på fotosafari, spille et brætspil, tegne sammen, bage kager i køkkenet eller dyrke GPS-løb. At bruge naturen sammen med sine store unger, inviterer også til leg og morskab, når rammerne selv skal fyldes ud og fantasien kan få frit slag.

En oplagt idé er at indføre en ugentlig brætspilsdag derhjemme. Gå foran og vis vejen, ved at droppe noget af al den tv- og filmkiggeri, vi er mestre i. Lån eller køb nogle gode hobby- og legebøger, der passer til det jeres familie kan lide at lave – eller få lyst til: kreativitet, natursjov, eksperimenter, trylleri, gøgl, cirkus, håndarbejde, træsløjd, tegne- og malebøger osv.

Biblioteket har massevis af bøger og magasiner, der kan sætte jer i gang med at have det morsomt og sjovt sammen, eller hjælpe de store unger i gang på egen hånd. Genopdag måske tidligere hobbyer og interesser fra da ungerne var mindre, eller inddrag dem i ting du selv var vild med at lave som ung eller barn. Mulighederne er mange. Den største forhindring for at børnene leger og bruger deres fantasi er, hvis forældrene selv glemmer at lege med!

Legens funktion
Legen tjener et vigtigt formål, når den giver plads til at den unge kan afprøve forskellige roller, reflektere over sin egen verden og de oplevelser vedkommende har, ligesom legen giver den unge plads og rum til at være sammen i et fællesskab med sine jævnaldrende, og dér møde hinanden i et fælles sprog.

Leg, legetøj, gadgets og andre former for underholdning og sjov, er med til at give den unge mulighed for at mærke sig selv, sine omgivelser og tage favntage med livet. Men også en mulighed for at lave et statement – en iscenesættelse. Præcis som vi voksne bruger vores ‘legetøj’ til signaleffekt og til at vise hvem vi er, og gerne vil være i vores søgen på at finde os selv. Nok så vigtigt er det, at vi gennem legen kan finde et fælles sprog på tværs af alder. Børn, unge og voksne kan i legen mødes og knytte bånd. En helt igennem god og nødvendig ting i den svære tid, hvor hormonerne for alvor begynder at lege med.

Gaveideer og nye hobbyer
Hos Sjovforbørn har vi sat os for at vise et lille udvalg af det legetøj, gadgets og underholdning, der henvender sig til de større og store børn i alderen 8-12. Du kan bruge ideerne som fødselsdagsgave, julegave eller konfirmationsgave. Eller måske som en investering i hyggeligt samvær med dit barn. Mulighederne er mange, og det er en god ide at udfordre sig selv og sit barn, der netop i denne alder kan have brug for at prøve helt nye ting. Nye interesser er oplagt i denne ‘overgangsfase’ fra barn til voksen, hvor legen tilbyder et rum til afkobling, ro og refleksion. Leg kan bruges på mange måder, som et middel til at ‘skabe sig selv’, – altså i sin identitetsdannelse i vejen fra barn til voksen.

Klik dig videre her og se vores guide til leg og legetøj for tweens.

Skriv et svar