Tivoli – på godt og ondt

Tivoli på godt og ondt!

Forventningerne er altid store til det årlige Tivoli-besøg. I år var vi tidligt på den og kunne både nyde de flotte forårsblomster, de gamle traditionelle forlystelser og nogle af de nye.

Iført godt med tøj, et turpas og en masse glæde gik vi en torsdag eftermiddag i midten af april ombord i en ny Tivolisæson. Den gamle have havde lokket med et nyt legeunivers ’Rasmus Klumps Verden’, en renovering af børnenes elskede klassiker Den Flyvende Kuffert og en renovering af Det Kinesiske Tårn, der nu bliver kaldt det Japanske Tårn. Desværre var hverken Rasmus Klumps Verden, der er Tivolis nye bud på en gratis aktivitet for familierne med mindre børn eller Det japanske Tårn åbent. Det japanske Tårn vil i løbet af foråret præsentere japansk mad a la sushi og wok.

Første stop var et forsøg på at tage toppen af den 4-åriges spænding, så vi susede mod de små flyvere. På vejen måtte vi lige inden om Grand Prix, de gamle fine postbudedukker, der cykler i ring og måske-måske ikke stopper foran det sted, hvor man har kastet en ti’ er ind – og man vinder en pakke chokolade. En fuldstændig oldfashioned forlystelse, som har været i Tivoli i mange, mange år. Det var fast tradition at jeg gik derind med min far på vores årlige tur og nu er det så børnene, der insisterer på, at det skal vi. Hvis man vinder får man en pakke kattetunger. Men der var ingen held denne gang og vi fortsatte kursen mod de små flyvere, som hun selv som pilot kan hejse op og ned. Selvom køen var lang var der stor fryd, da hun endelig fik sin egen lille gule flyver. Imens tog den 11-årige og faderen et par omgange i Galoppen, en klassiker, som også altid hitter. Og han vandt: Dagens første nøglering var hjemme.

Meget lange køer
Skråt overfor ligger Blæksprutten. Den er i princippet kan det samme som de må flyvere, men dog noget højere og vildere. Mor og Mille fulgtes ad, Mathias på 11 fik sin egen vogn lige bag os og far fotograferede. Når man kommer højest op, er man faktisk rigtig højt oppe over lygtepælene og det kilder i maven at suse op og ned. Herligt!

Det var blevet sidst på eftermiddagen og vi var sultne. Men de mange andre tivoli-gæster var også sultne og der var simpelthen enorme køer ved hvert eneste spisested. Det tog os over 45 minutter at skaffe os hver en fransk hotdog og det er simpelthen for længe. Også køen til Bådene måtte vi opgive, da den var på over 1 time.

Køen til Den Flyvende Kuffert var tilsvarende lang, men gik heldigvis forholdsvis hurtigt. Og både store og små nød den rolige og poetiske tur gennem H.C. Andersens mest populære eventyr. Den 4-årige genkendte både Klods Hans, Snedronningen, Den Lille Havfrue, Den Grimme Ælling, Prinsessen på Ærten, Den Standhaftige Tinsoldat og en masse af de andre gode historier, vi kender så godt. Også veteranbilerne var et hit og jeg genkendte den koncentration, man følte som lille, når man skulle dreje rattet og tænkte hvilke forfærdelige ting, der ville ske, hvis man glemte det. Undervejs så vi springvand, Tivolisporvognen, ballonmanden og mange af de andre ting, vi kender.

Vi sluttede med en tur i Minen. Den er både sjov, sød og lidt uhyggeligt. I komplet mørke sejler man gennem vandet og ser på de flittige Groter og dragen Frk. Perletand. Som altid stor jubel, når man kører lige direkte ind i vandfald, der på magisk vis stopper lige idet man kører under det. Kun lidt våd bliver man, og meget glad.

Et ægte Tivoli-øjeblik
Aftenen var ved at falde på og det var stadig rigtig koldt når solen var væk, så vi begyndte at forberede de små på at turen så småt var ved at være slut. Inden da var de dog blevet lovet en fuldstændig usund, sindssygt stor og lyserød Candyfloss. Det fik de og nød den, mens vi slentrede mod udgangen.

Og så pludselig. Mørket er ved at falde på, lysene tændes, og bedene stråler. Vi hører først den klassiske musik i det fjerne, men efterhånden som vi nærmer os udgangen, bliver den mere og mere tydelig. Børnene valser i småstenene og pludselig er de der. Store hvide Pjerrot, lille elegante Harlekin og smukke Columbine spiller ”Den Bedragne Skrædder. De danser og mimer og vi griner og frydes.

Da vi kigger i orkestergraven sidder der minsandten et rigtig ægte orkester med strygere og det hele. Det gamle pantomimeteater er i gang og lyser ud ad og vi stiller os ved rækværket og kigger, griner og nyder den smukke forestilling og den dejlige musik. Et rigtigt ”Tivoli-øjeblik.”

Trine Baadsgaard
Sjovforbørn.dk
April 2010

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Navn:

Din kommentar:

Information
Tivolis tre største investeringer i 2010:
Tivolis nye legeunivers, Rasmus Klumps Verden, åbner 12. maj med et hav af legeredskaber, puslehus, pandekagehus og en levende Rasmus Klump på udvalgte tidspunkter. Tivoli har investeret ca. 20 mio. kr. i det nye område, der er gratis for Havens gæster.

Tivoli har også et investeret et millionbeløb i renoveringen af Den flyvende Kuffert, og blandt de nye tiltag er nykomponeret musik, en ny H.C. Andersen figur, nyt LED-lys og en helt ny åben facade med klokketårne og kig ind i forlystelsen.

Et af Tivolis mest kendte ikoner er Det kinesiske Tårn, der nu skifter navn til Det japanske Taarn, som faktisk var tårnets navn i 1900, da det blev indviet. I tårnet, som er renoveret for et tocifret million beløb, er der kommet nye lejere, som vil præsentere et spændende pan-asiatisk spisekoncept med sushi, wokretter og wagyukød. Det japanske Tårn åbner i juni.

En anden nyhed, der har stor betydning for gæsterne, er, at Tivoli i år har valgt at åbne alle forlystelser hver dag kl. 11.30.

Skriv et svar