The Sound of Music – Det Ny Teater

The Sound of Music – Det Ny Teater

Det er jo nok de færreste unge og voksne, der ikke har hørt om filmen ”The Sound of Music”, som hvert år vises i fjernsynet i juledagene.
Hvert år sidder vi hjemme og sluger historien om den kære Maria, der ikke er så god til lydighed, men som elsker musik og sang – og hendes engagement i familien Von Trapp.
I år har Det Ny Teater oversat denne pragtmusical til dansk, og der er ikke sparet på de store navne på rollelisten.
Men spørgsmålet er jo, om denne musical overhovet kan oversættes til dansk med succes, og kan man overhovedet undlade at drage paralleller til den amerikanske udgave?
Det vil tiden vise, for min datter Diana og jeg er klar til nogle timer med sang og musik.

Om musicalen
For dem, der ikke har set denne musical, så handler det ganske kort om den unge novice Maria. Hun er ikke så god til at huske, hvad det vil sige, at komme til tiden i klostret, at man ikke synger i klostret og ellers hvordan man opfører sig i klostret.
Hun er dog meget vellidt blandt klostrets søstre og hos Abbedissen, og måske derfor får hun muligheden for at blive guvernante i huset hos Kaptajn Von Trapp. Han er en myndig herre, der kører sit hus som i militæret, nemlig med disciplin – og punktlighed.
Hurtigt får Maria dog børnenes glæde frem og alt er fantastisk med sang og latter – og selv Kaptajn Von Trapp åbner til sidst op for sit hjerte og kærligheden til den unge Maria – der er dog lige den lille biting i form af en Baronesse, men det ordner sig på bedste måde (måske ikke lige for Baronessen, der vist er mere interesseret i Kaptajnens formue).
Maria og Kaptajn Von Trapp bliver gift, og så kommer denne mørke krigstid, hvor nazisterne vil have Von Trapp i deres hær.
Heldigvis undslipper han ved at synge med sin familie til en sangkonkurrence – og alt ender lykkeligt – det var vist den meget korte version.

Forestillingen kort
Vi starter i klostret, hvor nonnerne synger en meget meget smuk bøn. Det får virkelig de små hår på armene til at rejse sig både hos min datter og mig – utroligt smukt og medlevende. Herefter går vi staks over til Maria, der synger titelsangen.
Her får vi virkelig en scenografi at se, så man ikke på noget tidspunkt er i tvivl om, hvor handlingen foregår.
Så fortsætter handlingen ellers som i filmen. Vi stifter bekendtskab med butleren, og Fru Schmidt, der er husholdeske, og vi møder Max, som er Kaptajn Von Trapps gode ven, samt Baronesse Elsa von Schräder. De er forestillingens hovedpersoner selvfølgelig sammen med børnene Liesl, Friedrich, Louisa, Kurt, Brigitta, Marta og Gretl.
Vi er med til Von Trapps fest, og vi er med i klosteret og til brylluppet – og så er vi med til sangkonkurrencen.

Sangene
Ingen ”The Sound og Music” uden sange, og igen er forestillingen en tro kopi af filmen – dog i en fordansket version.
Melodierne er originale, men teksterne er nye, eller rettere sagt, flere af dem er meget tæt på den danske oversættelse, som er på filmen, men de er bestemt godt tilrettet.

Men er forestillingen så også god?
JA. Min datter jublede flere gange, hun var tryllebundet af historien i den danske version, og hun græd, da stemningen i form af Abbedissens helt fantastiske sang og stemme, ramte os som en betonklods.
Jeg var nok lidt mindre imponeret. Ikke over præstationerne, som jo var formidable, hvor jeg vil fremhæve børnene, som de åbenlyste talenter de er, både sang og skuespil mestre de til det mest fantastiske. Kaptajn Von Trapp, der er spillet af Jens Jacob Tychsen – han gjorde det eminent godt på scenen og Max, der er spillet af Steen Springborg. Jeg synes faktisk, at han var bedre end Richard Haydn fra filmen. Hans mimik og kropssprog er som skabt til at spille Max. Abbedissen er i en klasse for sig. Hun sang, så min datter og jeg bare måbede. WOW. Jeg ved ikke, hvilken skuespiller/sanger, der havde rollen, den dag vi så forestillingen, men hvem det end var så TAK.

Lidt malurt i bægeret
Efter forestillingen talte jeg meget med min datter Diana om, hvad vi dog havde oplevet i Det Ny Teater. Diana var meget imponeret, hun var så imponeret, at hun græd under Abbedissens sang, hun fik gåsehud, og hun var fanget af historien og stemningen.

Jeg, der jo kender filmen så godt, er ikke helt så begejstret som Diana. Jo, det var en flot forestilling, jo, præstationerne var fantastiske, men, når man laver en så dansk udgave af en folkekær musical, så forpligter det også.

Sangene var for flere af dem direkte oversat fra engelsk, og når skuespillerne på scenen, havde de samme bevægelser, som i filmen, kunne jeg ikke undgå at drage paralleller, og der kom forestillingen til kort. Jeg var ganske enkelt ikke helt så solgt som Diana var.

Jeg så en dansk kopi af filmen, dog mesterligt udført, det indrømmer jeg, men forestillingen var så tæt på filmen, at jeg sad og sammenlignede den – og det var ikke så godt.

Vi anbefaler forestillingen
Diana og jeg er ikke helt enig om stjernefordelingen, så vi har valgt, at give stjerner hver for sig.

Diana giver 6 ****** stjerner uf af 6 mulige, da det var fantastisk og rigtigt rigtigt godt.
Jeg giver 5 ***** stjerner ud af 6 mulige, da jeg havde lidt problemer med at forestillingen var en fordansket kopi af filmen, selvom det hele var meget flot udført, og krydret med en god portion humor.

Vi er dog enige om at anbefale forestillingen til alle (i alle aldersklasser), der kan lide den gode musik, den kendte historie og mesterlige skuespilpræstationer – og så er Det Ny Teater jo en utrolig smuk kulisse.

Programmet
I programmet er der en masse smukke billeder fra forestillingen, samt historien om Rodgers & Hammerstein, der har lavet musik og tekst til filmen ”The Sound of Music” som forestillingen jo lægger sig tæt op af. Der er også et afsnit om den rigtige Von Trapp familie (og det er yderst spændende læsning), og så er der et afsnit om, hvordan forestillingen havnede først som en bog skrevet af Maria Von Trapp, så en tysk film, over til Broadway og så til filmen.
Det er rigtigt spændende læsning.

Tina Magling
Anmelder www.sjovforborn.dk
September 2015

Information:

Læs mere på Det Ny Teaters hjemmeside www.detnyteater.dk om spilledage mv.

Forestillingen spiller helt indtil nytår og har en varighed af knap 3 timer.

Skriv et svar