Sjov på stranden

Sjov på stranden

En dejlig dag på stranden handler om at være sammen, spille, lege og hygge sig. Det kan I gøre ved at udforske livet i strandkanten og havet.
Lidt men godt
Ideen er, at I ikke skal slæbe en hel masse med hjemmefra. En strandtur skal først og fremmest handle om at nyde sol, strand og vand. Når vi undlader at slæbe alt for meget med, er vi bedre til at bruge naturernes egne ressourcer og skabe leg via improvisation og fri fantasi.

Husk dog at medbringe noget, de mindste kan grave med, og noget at bære alle minderne hjem i: en pose eller et par små spande, der også kan bruges til at bygge strandslotte og -borge med!

En bold er der mange, der tager med på stranden, men overvej en ekstra gang om den behøves. Bolde kan let blæse væk og være med til, at I bliver væk fra hinanden – eller i værste konsekvens at mindre børn på egen hånd går ud efter den i vandet.

Sjove spil Kryds og bolle tegnes i sandet, og brikkerne kan være sneglehuse, muslingeskaller eller småsten. Reglerne kender vi vist alle sammen!
Andre spil som fx Mølle og Dam kan også lade sig gøre at spille i strandsandet med lidt god vilje. Især hvis I går op i klitterne og plukker nogle strå, som kan bruges til at markere spillepladen med. Det, har vi erfaring med, er meget nemmere end at tegne i sandet.

I kan vælge at lave et Lille Møllespil med kun 3 x 3 felter. Ideen er hentet fra ‘Fugle, fisk og flaskepost’.

Den ene spiller får tre lyse sten eller muslingeskaller, den anden tre mørke. Spillerne anbringer skiftevis brikkerne på et felt. Nu må man kun flytte et felt til højre, venstre opad eller nedad (men ikke på skrå). Den spiller, der først får lagt en vandret, lodret eller skrå række med sine tre brikker er vinder!

Det kan også godt lade sig gøre at spille Kalaha, hvis I samler tilstrækkeligt med små sten eller små strandskaller.
Spillet Nimbi fandt vi tilfældigt i ‘Politikens Store legebog’. Det er sjovt, udfordrende og kan let spilles på stranden.

I skal være to personer. Materialer: 16 små sten eller strandskaller og en ‘spilleplade’ på 4 x 4 felter.

Læg de 16 sten ind i hvert sit felt. Nu må I på skift fjerne en, to eller tre sten. Men I må kun fjerne sten, der ligger på en lige række og ved siden af hinanden! Der må altså ikke være tomme felter mellem de sten, I fjerner, og de må ikke ligge på skrå. Den person, der skal fjerne den sidste sten har tabt!

En sjov lille leg fra gamle dage, som jeg har lært af min gamle far på nu 84 år, er det at klunse. Der kan klunses alle steder og selvfølgelig også på stranden. Legen træner ungerne i matematik og logik men er først og fremmest sjov for hele familien. Normalt klunser man med tændstikker, men I finder sikkert nogle siv eller ganske små bitte strandskaller eller andet egnet.

Hver person får et antal tændstikker eller andet småt, der kan være i hånden. Typisk tre. I hver omgang af spillet tager hver person et tilfældigt antal af sine ‘tændstikker’ (evt. nul) i sin ene knyttede hånd. Efter tur gætter deltagerne på, hvor mange ‘tændstikker’ der er i alt i de hænder, der bliver lagt frem. Den, der gætter rigtigt, kan lægge en ‘tændstik’ væk. Spilleren, der sidder tilbage med den sidste ‘tændstik’, er taber. Alt efter hvor mange I er, børnenes alder og deres forståelse for tal, foreslår jeg, at I starter med et sted imellem 3 og 6 ‘tændstikker’ til hver.

Husk undervej, at fortælle ungerne, hvor mange ‘tændstikker’ der højst kan være. Det er en god hjælp for de mindste. Legen er også alle tiders, når den kun spilles med rene gæt!

Terre er også et klassisk spil fra gamle dage – meget gamle dage! Det er særdeles velkendt. Oprindeligt blev det spillet med små dyreknogler. Siden hen med sten og senere hen med specielle ‘terre’. Strandens materialer er fine til spillet.

Konkurrencer
For de mindste er det oplagt med et kastespil, som I selv laver. I skal bruge nogle store, dybes skaller som ‘mål’ og nogle små skaller eller sten til at kaste med. Kast på tur og forsøg at ramme de dybe skaller. I kan evt. tælle point for hver gang, der rammes i en skal.

En variant er at tegne runde cirkler i det fugtige sand, som er pointfelter, og kaste med sten, strandskaller eller hvad I evt. selv har så som mønter eller plastikkapsler (som I selvfølgelig husker at tage med igen).

Hvem ser det først? er også et herligt tidsfordriv. Denne lille leg kræver absolut intet udover åbne øjne! Selv de mindste børn kan være med. Hvem ser først en rød badering? en grøn liggestol? en schæferhund? en ternet parasol? en orange køletaske? Husk at alle skal blive siddende ved jeres ‘plads’.

Den klassiske leg med Hvor mange ting kan du huske? kan I også udfordre hinanden i på stranden. Godt nok spilles det som regel med brikker fra et vende-spil, men naturen er også ideel.

I skal mindst være to personer. I skal bruge nogle forskellige småting fra strandkanten, klitterne og tasken eller pungen. I alt cirka 15 – 25 ting. Nu skal I på skift lægge hver jeres ‘ting’ op i en række. Udfordringen er at modspilleren skal prøve at huske så mange ting som muligt i den helt rigtige rækkefølge. Det er ikke så nemt endda!

Start med fem ting på række. Hvis den anden kan huske dem, så læg hele tiden yderligere én ny ‘ting’ i rækken. Forsæt indtil I ikke har flere ‘ting’.

Lege i strandkanten
Vi har tit haft følgende konkurrence: find flest forskellige slags muslinger og snegle!

Der sættes 5 eller 10 minutter af til konkurrencen alt efter børnenes alder.

Hvis børnene er små, er det en god idé fx at lave to hold med hver en voksen og et barn på, så ingen bliver borte fra hinanden.

Sjov med følesansen: I kan vælge at bruge et tørklæde, et stykke tøj eller blot lukkede øjne. Uden at kunne se præsenteres ungerne for forskellige ting fra strandkanten og får lov at gætte, hvad det er. Det er en sjov og grænseoverskridende oplevelse at røre ved tangplanter, drivtømmer, vandmænd, døde krabber og andre spændende ting!

Skriv et svar