Pausetid! Nærvær og harmoni med yoga og mindfulness

Pausetid! Nærvær og harmoni med yoga og mindfulness

Kom ned i gear med børneyoga, mindfulness og afspænding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden sænke sig mens børnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspænding for hele familien og håber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter for små og store.

Gavnlige effekter ved at hive stikket ud
Der er fart over feltet til hverdag. Både børn og vi forældre har meget vi skal nå, og samtidig får vi massevis af input fra morgen til aften. De elektroniske medier fylder mere og mere. Derfor kan det være godt at kunne koble fra og dyrke roen.
Med eksempelvis yoga og mindfulness i børnehøjde sætter familien fokus på sind, tanker og kropsbevidsthed. Det er ikke alene værdifuldt i en hektisk hverdag, men også nyttigt at kunne gøre brug af, når man ikke kan sove, ligger i tandlægestolen, er bange eller ked af det. Også særligt sensitivt børn samt børn med ADHD kan have særlig stor glæde af det.

Kurser og forløb
I dag er yoga, mindfulness og andre former for afspænding og træning med fokus på nærværet, efterhånden ved at blive ret udbredt som kursustilbud rettet til børn på linje med andre former for sport og motion. Nogle vil kunne have glæde af at starte op til et fælles forløb hos en yogalærer, hvor man får nogle redskaber til at dyrke yoga eller lign. Der findes også forløb for børn i alle aldre. Men I kan sagtens hoppe ud i det uden!

Inspiration og materialer
Der findes et bredt udvalg af gode bøger, apps, videoer, cd´er og legetøj, som du kan ty til når du og dit barn skal i gang med yoga, afspænding og andre former for afslappende øvelser derhjemme.

Åbenhed og interesse
Skab et frikvarter i den travle hverdag hvor I kan øve jer i at være tilstede i nuet, slappe af og mærke kroppen. For nogle vil det være naturligt og let at prøve kræfter med ting som yoga, meditation, mindfullnes, afspænding osv. Andre vil måske føle at det er uvant, grænseoverskridende eller svært. Men der er god grund til at give det en chance, både når det gælder voksne og børn.
Der er flere forskellige måder at dyrke roen på og mærke kroppen. Prøv dig frem og vær åben i forhold til forskellige metoder. Lad dig ikke slå ud af, at øvelsen ikke lykkes første gang. For nogle børn kræver det mere tid og flere forsøg end andre. Med et åbent sind kan du komme langt.

Det er vigtigt, at du som voksen signalerer en positiv indstilling og skaber tryghed. Børn skal aldrig presses til at dyrke yoga, meditation, mindfulness eller andet. Det skal leges ind og gerne udvikles ud fra en naturlig interesse børnene får, når de ser, at mor eller far selv har glæde af det. Lad ungerne være med på en kigger, når du laver nogle enkle øvelser og giv dem mulighed for at gribe bolden. Vis, at det er behageligt og ikke er mystisk.

Vær bevidst om at give rum og ro til, at I kan være til stede i nuet. Du vil opleve, at børnene hurtigt nyder at få en tiltrængt pause, og dermed kommer i god balance.

Yoga
I yoga forener man kropsøvelser med åndedrætsteknik og slutter med afspænding. Der findes mange former for yoga, der som bekendt er et ældgammelt indisk træningssystem for krop og sind. Med yoga bliver hele kroppen trænet. Yoga i børnehøjde tager ofte afsæt i at imitere dyr, ting og naturen. Det kan fx være løven, trekanten, fisken og helten, der alle er klassiske yogastillinger. Ideen med børneyoga er, at børnene bliver smidigere og opnår en større kropsbevidsthed. Børn, der dyrker yoga, vil ofte få en bedre nattesøvn og blive bedre til at fokusere. Yoga med familiens mindste skal leges ind og adskiller sig fra traditionel yoga.

Hvis du vil give børnene en introduktion til yoga i børnehøjde, er det oplagt at se dette klip fra Ramasjang, der er på besøg hos YogaRollinger.

Inspiration: Babar og elefanterne i Celestville laver yoga
Anne Kathrine Hermansen fortæller på bloggen http://yogamag.dk/ om sin gode erfaring med b.la. at bruge børnebogen om Babar og elefanterne i Celestville, der laver yoga: http://yogamag.dk/. Du kan gribe idéen og vise børnene, hvordan yoga tager sig ud i et velkendt børneunivers! Bogen findes kun på engelsk, men kan købes over nettet eller lånes via bibliotek.dk. Den indeholder nogle skønne illustrationer, der viser yogaøvelser. Anne Kathrine Hermansen understreger, at der findes flere dejlige børnebøger, der er velegnet til børn, der skal introduceres til yoga i øjenhøjde.

Børneyoga i børnehaven galaksen – idéer du også kan bruge derhjemme
Flere og flere institutioner har taget yoga og mindfulness til sig. Et af de steder er børnehaven Galaksen i Odense som du kan læse om hos EMU. EMU er Danmarks læringsportal. Portalen henvender sig primært til undervisere, men forældre kan også hente inspiration herinde. I artiklen om Galaksen kan du læse om børneyoga og se en lang række illustrationer. I Galaksen får børnene lov at massere sig selv, mens de lytter til rolig musik (meditationsmusik), og derefter laver de fx forskellige dyreøvelser. Seancen slutter med afspænding. http://www.emu.dk
Lad dig inspirere af Galaksens bud på børneyoga, når du selv laver øvelser med dit barn.

DVD: ”BørneYOGA og de 5 sanser” Yoga har tidligere været forbeholdt de voksne, men nu kan ungerne også få større kropsbevidsthed og koble af. ”BørneYOGA og de 5 sanser” er den allerførste danske trænings-DVD med yoga, der henvender sig direkte til børn. Børn i alderen 5-10 år kan se frem til at blive guidet gennem et sansefuldt og sjovt yogaforløb af Sise Siegumfeldt på denne herlige trænings-DVD fra Den Intelligente Krop. Yoga-DVDen er fuld af små sjove og søde historier fortalt af Sisse Siegumfeldt, som undervejs viser forskellige øvelser og bevægelser der passer til fortællingerne. Sisse Siegumfeldt har selskab af en lille håndfuld dejlige yogabørn, der hjælper med at vise løver, ninjaer og farlige drager. Afslutningsvis guides børnene igennem en blid og behagelig koncentrationsøvelse under titlen Mindfulness. I alt varer programmet 45 minutter, som både kan udføres helt eller delvist. ”BørneYOGA og de 5 sanser” er en velbearbejdet og flot trænings-DVD, der formår at formidle yoga på barnets præmisser. Instruktøren gør træningen sjov og vedkommende for de små deltagere, og giver med sin rolige og glade udstråling hele familien lyst til at deltage! Sisse Siegumfeldt er exam. yogalærer og har, som en af de allerførste herhjemme, undervist i børneyoga siden 2005. Læs mere på http://www.blaahimmelyoga.dk og http://shop.denintelligentekrop.dk

BOG: ‘Sjov med yoga – for børn og voksne’
Juliet Pegrum er mor og en erfaren yogaudøver. Med ‘Sjov med yoga – for børn og voksne’ præsenterer hun dig for mere end 70 yogaøvelser, som du kan lave med dit barn helt ned til treårsalderen.

Bogen indeholder udførligt beskrevne og rigt illustrerede øvelser, som udfordrer barnets fysik og forbedrer dets smidighed, koncentration, balance og koordination. Nogle af øvelserne kan fungere som samarbejdsøvelser, da de kræver, at man er to eller flere om at lave dem.
Det hele foregår gennem leg og imitation af dyr, ting og begreber, som barnet kender fra sin hverdag. I kan f.eks. brøle som en løve, lege at I er en tekande eller stå fast og urokkelige som et bjerg.

‘Sjov med yoga – for børn og voksne’ indeholder forslag til åndedræts- og visualiseringsøvelser, der appellerer til dit barns sanser og fantasi, og som kan give jer et fælles frirum.

Sidst i bogen gives forslag til aldersopdelte øvelsesserier, som du kan lade dig inspirere af. Yoga i børnehøjde er sundhed for både krop og sjæl, og ‘Sjov med yoga – for børn og voksne’ lægger op til mange timers sjov og velvære sammen med dit barn. Kort sagt: en god guide til nærvær og ro.

Bogen er udgivet af Nyt Nordisk forlag: http://www.nytnordiskforlag.dk/

Yogakort: “Yoga Pretzels – 50 Fun Yoga Activities for Kids and Grownups”
De engelsksprogede børneyogakort minder må flere måder om det danske koncept SHUFFLEbook. De engelske kort forhandles også i Danmark, hvor du b.la. kan få dem hos Blå Himmel YOGA.

De halvtreds kort fordeler sig på ni kategorier som eksempelvis omfatter Vejrtrækning, Lege, Stående øvelser, Øvelser med makker og Afslapningsøvelser. Nogle af øvelserne præsenteres igennem en lille fortælling – fx om elefanten der tager bad og hvor barnet så selv skal tage et bad – vel at mærke i en positiv energi som fx kærlighed, latter eller styrke – hvorpå det forestille at være en elefant og udføre vejrtrækningsøvelser. Andre kort viser derimod yogaøvelser i en serie af tegninger og forklarer, hvordan øvelsen udføres.

Kortene gør yogaøvelserne tilgængelige, sjove og interessante. Sproget er lettilgængeligt, så det kan læses af de allerfleste selv om det er på engelsk. Det er en fornøjelse at se sådan et produkt, der præsenterer yoga som en fællesskabende aktivitet, og som samtidig bringer legen ind i yogaens rum. Yogakortene gør børne- og familieyoga til noget jordnært og attraktivt. Det er en genial måde at til at lege yogaen ind. Stor ros til dette materiale! Læs mere her hos http://www.blaahimmelyoga.dk/

BOG: ”Lyt til løven – yogaremser for børn”
I denne nye yogabog for børn og forældre gøres yogaøvelser tilgængelige for børn vha. remser. Bogen er skabt i et samarbejde mellem Lotte Salling, der i en årrække har arbejdet med såvel sprogprojekter og bevægelsesundervisning for børn, og Emmamaria Vincentz, der fungerer som yogalærer.

”Lyt til løven – yogaremser for børn” er et gennembearbejdet materiale! Indledningsvis får den voksne en kort introduktion til yoga for børn, yogaremser og brug af bogen.

I bogen findes i alt 40 yogaøvelser for familiens yngste. De udføres ud fra en legende tilgang, hvor remser spiller en central rolle. Til hver øvelse hører et vers – en såkaldt yogaremse, der hjælper til med at huske barnet på hvordan øvelsen udføres. Samtidig skaber remsen billeder, som gør det nemmere at forstå den enkelte øvelse. Remserne skærper opmærksomheden og nærværet.

I samspillet mellem krop/bevægelse og sprog/remse opnås en særlig medleven fra barnet. Sproget i form af remserne hjælper bevægelserne på vej – og det er intet mindre end fremragende set! Bogen har samtidig nogle skønne illustrationer af Lea Letén, som også bidrager til at vise yoga som noget glædesrigt og rart. Det er så afgjort en dejlig bog, der er rig på gode tips og råd til forældrene – og helt unik i sit koncept.
Læs mere på http://www.yogaremser.dk/ eller hos forlaget Carlsen, der står bag bogen: http://www.carlsen.dk/

Mindfulness
Med mindfulness dyrker man nuet og evnen til at fokusere på det, der er lige nu og her. Når du træner din tilstedeværelse i nuet, bliver du samtidig god til at frigøre dig bekymringer. Med mindfulness kan man blive bedre til at mærke sig selv og håndtere negative tankemønstre, så man også kan berolige sig selv. At træne mindfulness vil som oftest give ro til barnet. Mindfulness hjælper b.la. med at give en større tilstedeværelse, mindre stress, øget koncentrationsevne og bedre søvnkvalitet.

Åndedrætsøvelser
Enkelheden i åndedrætsøvelserne går igen. Når du har læst – eller set – nogle stykker, kan du selv arbejde videre og guide dit barn til at lave nogle åndedrætsøvelser.
Du kan lade dig inspirere af åndedrætsøvelserne hos kundskabet.dk: http://www.kundskabet.dk/

Hos Levlykkeligt.dk anbefaler Jane en simpel åndedrætsøvelse, der går ud på at barnet skal forestille sig at man dufter til en blomst og puster et lys ud: http://levlykkeligt.dk/

Afspændings- og visualiseringsøvelser
Afspændings- og visualiseringsøvelser kan også være et godt redskab til at koble af og fungerer stort set som mindfulness. På biblioteket kan du låne cd´er med afspændings- og visualiseringsøvelser, ligesom du selv kan købe dem via internettet. Ideen er grundlæggende, at barnet lytter til en fortælling, der tryllebinder det og tager det med på en slags drømmerejse. Det er afstressende og behageligt.

Hos Børns livskundskab kan du gratis hente små lydfiler med guidede meditationsøvelser. Her gennemgås kroppen og åndedrættet mhp. at barnet får øget opmærksomhed på sin krop og slapper af. http://www.bornslivskundskab.dk

Læge Lone Ross er instruktør i mindfulness meditation fra At Work. Sammen med psykolog Sabrina Justesen Leoni har hun Center for mindfulness til børn. På Lones egen hjemmeside kan du finde tre gratis lydfiler med mindfulnessøvelser henvendt til børn og unge i forskellige aldersgrupper – såkaldte kropsscanninger: http://loneross.dk/. Derudover videreformidler Lone b.la nogle gode instruktioner til børn og unge ang. mindfulness.

Hos Mindfulness i børnehøjde har Trine Høhrmann skabt en gratis bamsemeditation, der ligger som lydfil under fanebladet ”Inspiration”: http://www.mindfulnessiboernehoejde.dk/.

Sanselege
Sansegymnastik og –lege er også et oplagt værktøj at gøre brug af, når du gerne vil bringe roen og opmærksomheden i fokus. De enkle sanselege kan være et godt springbræt til at gøre barnet åben og interesseret i andre former for rolige og stille øvelser såsom yoga og mindfulness.

I sanseøvelserne skal barnet koncentrere sin opmærksomhed omkring de enkelte sanser. Et eksempel kan være, at barnet ligger og mærker en fjer, der berører huden. Bagefter kan den voksne puste på huden. En føleøvelse kan være, at barnet skal gætte, hvad det er vedkommende mærker på sin hud (kolde sten, garn, en børste osv.). Eller barnet kan lytte til rislende vand på en cd. Sanselege kan inkludere leg med fnuglette tørklæder, balloner, sæbebobler og bolde.

Berøring er en vigtig del af vores liv, og i sanselegen kan man lade barnet få massage lige så vel som barnet kan få lov at massere. Vær opmærksom på, at du skal være forsigtig i forhold til massage. Du kan låne eller købe bøger om børnemassage.
Mandala malebøger kan også være et nyttigt redskab, når barnet skal have lov at arbejde kreativt, koncentreret og systematisk mhp. at stresse af.

BOG + CD: ”Sådan får du børn i balance. Med 11 lette øvelser”.
Den hollandske terapeut Eline Snel står bag bogen ‘Sådan får du børn i balance’ og den tilhørende CD med øvelser. CD´en er indtalt af Alberte Winding, og giver sammen med bogen adgang til nemme og tiltalende øvelser, der hjælper barnet med at finde ro og balance. Eline Snel er fortaler for, at man starter tidligt med øvelserne, og på den måde gør det naturligt for børnene at øve sig i at være opmærksomme og mærke nuet.

Øvelserne aktiverer forskellige sider af barnet – eksempelvis hukommelsen og sanserne. Der er øvelser, der fokuserer på det psykiske og andre der inkluderer fysiske elementer. Denne vekselvirkning og variation i øvelserne gør bogen ekstra anvendelig og interessant at arbejde med. Jeg savner indimellem, at forfatteren dykker lidt dybere ned i materialet og bliver mere konkret, men bogen er på alle måder et nyttigt og lettilgængeligt værktøj, der fortjener stor udbredelse. En inspirerende bog!
Bogen er udgivet på Gads Forlag: http://gad.dk/

CD: ”Mindfulness for børn & unge”
Psykoterapeut og mindfulnessinstruktør Anja Ladefoged Christensen står bag CD´en ”Mindfullness for børn & unge”. Med en imødekommende stemme og venlighed guider Anja Ladefoged Christensen lytteren – barnet eller den unge – igennem seks forskellige øvelser, mens den sidste øvelse er henvendt til voksne. Øvelserne tager afsæt i at skabe en øget krops- og tankebevidsthed. Åndedrættet er i centrum, ligesom barnet eller den unge trænes i at mærke sig selv og få en god kontakt med kroppen. ”Mindfullness for børn & unge” fortjener stor ros! Det er et velbearbejdet materiale, der er nemt at gå til og som på pædagogisk vis vejleder i mindfullness. Forældrene kan læse nærmere i den tilhørende booklet, hvor Anja Ladefoged Christensen gennemgår alle øvelser. Mindfullness bliver tilgængeliggjort på allerbedste vis med denne CD!
Kan købes her: http://ladefogedvision.dk/

Apps
For kun 25 kr. kan du hente app´en ”Mindfulness for børn”, der er alletiders bud på en god og gedigen guide til afstresning og afspænding. ”Mindfulness for børn” er på dansk og består af flere små øvelser. Det er lettilgængelig og venlig formidling, der gør det nemt og ikke mindst rart at lave øvelserne sammen med sit barn. Læs mere her: http://godeappstilbørn.dk/ og http://mors-apps.com.

Hos Elektronista, der har fingeren på pulsen når det drejer sig om digitale tilbud af enhver art, får du også et par gode forslag til afslappende apps for børn: http://www.elektronista.dk/

“Yoga breaks” kan fremhæves som en app, der formidler yoga for børn: http://kiddly.dk. Selvom den er beregnet til skoler, kan du sagtens gøre brug af den derhjemme med stort udbytte.

Lad roen indfinde sig!
Der er kort sagt masser af muligheder for at pleje stilheden og give ungerne en tiltrængt pause. Med yoga, afspænding, opmærksomhedslege og mindfulness får børnene lov at mærke og lytte til sig selv – og på den måde er der god grobund for mere selvindsigt og større selvværd. Skab balance i børnenes hverdag og lad roen indfinde sig. Det er guld værd!

Nønne Lønne Votborg
Freelance skribent for Sjov for børn
november 2015

Links

Artikel om Mindfulness meditation hos Bliv Klog: http://www.blivklog.dk/Metoder/Metoder-til-skoleudvikling/Mindfulness-meditation.aspx
”Find dig selv i tryllebutikken” – artikel i Information: http://www.information.dk/192638

Skriv et svar