Nøddeknækkeren i Tivoli

Det var med meget stor forventning, at min datter Diana og jeg begav os ind igennem de imponerende døre i Tivolis smukke koncertsal. Vi skulle se Nøddeknækkeren, en ballet i Peter Bo Bendixens koreografi samt i Dronning Margrethes scenografi. Og selvfølgelig var vi spændte, for hvordan ville vores Dronning klare denne opgave, og ville børn kunne følge med i handlingen?

Det var min datters første ballet – så hun var utrolig spændt. Mens vi ventede på at komme ind – ja ja mor her måtte lige have genopfrisket, at ulige numre ikke er de samme som lige numre – så vi fik en tur forbi Tivolis imponerende akvarium. Sikke afslappende det er at se på de flotte fisk, så mens hele verden hastede forbi os, så kunne vi stille og roligt nyde synet – altså lige indtil vi fandt den rette indgang til selve koncertsalen.

Handlingen
Det er 1870erne og juleaften et sted i København. Familien har inviteret gæster, og datteren Clara, der er hovedpersonen, er spændt og sidder på gulvet og leger med sine dukker. De flotte dukker forestiller Harlekin og Columbine, og alt mens et stort juletræ bliver pyntet bag en skærm, som man jo gjorde dengang, kommer der kommer mange gæster til julefesten. Digteren H. C. Andersen, balletmester August Bournonville, og Tivolis direktør Bernhard Olsen og mange flere.

Alle børnene, der er med til julefesten, får gaver – og Clara får bl.a. en stor flot Nøddeknækker og en Pjerrot dukke. Nøddeknækkeren går desværre lidt i stykker, da en af de andre børn tager den, men den bliver lavet af selveste H. C. Andersen. Han sidder i sin stol og bliver serviceret med lækkerier, og imens han klipper de flotteste papirklip, står det øvrige selskab tæt om ham og nyder synet af hans arbejde.

Efter en begivenhedsrig aften falder Clara i søvn, og tager dagens mange indtryk med til verdens bedste drømmeland nemlig Tivoli.

Smuk ballet
Vi ser den smukkeste ballet, de mest fantastiske kjoler i et sceneri, der er så vellykket og perfekt, at man bare kan læne sig tilbage og nyde oplevelsen.

Hovedpersonen Clara drømmer om Tivoli, og vi møder en masse forskellige balletdansere og dansearter. Vi ser bl.a. isdansere i smukke dragter, der får mig til at tænke på gamle amerikanske tegnefilm, vi ser haremsdans, yndefuld ballet, og vi oplever en spansk dans – og publikum er med 100 %. Der bliver klappet efter hver eneste dans, og lad mig bare sige, at de små lygtemænd sammen med Pjerrot bestemt har de yngre publikummer med sig, når de begynder at danse……… ja, hvad de danser, vil jeg ikke røbe her, men det fik grinet frem hos i hvert fald halvdelen af salen – dem under de 50 år 🙂

Vi møder også Snedronningen og med hende et smukt sceneri af sne, men inden Snedronningen får lavet for meget ballade, kommer Pjerrot, Harlekin og Columbine flyvende ind i en af Tivolis luftballoner.

Carla bliver til sidst vækket og vi finder alle ud af, at det hele var bare en drøm, men en dejlig smuk drøm.

Flot opsat sceneri
Hele forestillingen varer 2 timer, med en pause ca. midt i programmet. Hverken min datter eller jeg kedede os på noget tidspunkt, tiden gik utroligt hurtigt, og jeg må sige, at jeg var forundret over, hvor let handlingen var at følge med i. Min datter var tryllebundet fra start til slut, og hun nød historien meget.

Jeg vil sige, at Dronningen har gjort et fantastisk job med scenografien. Hvor har hun været fanstatisk kreativ, og bare det, at have fortællingen historisk korrekt, må have krævet en stor viden om tidsalderen og datidens skikke. En lille detalje jeg vil nævne er, at H. C. Andersen sidder ned det meste af julefesten, og er ikke med til at danse om juletræet – når man ser på, at handlingen udspiller sig i 1870’erne, så var han jo også en ældre herre, og han døde i 1875.

Kostumerne er et kapitel for sig selv. De fungerer upåklageligt til helheden, og både snit og farver passer perfekt til den enkelte scene.

Musikken er af Tchaikovsky, og kan høres/genhøres på spotify.

Min datter Diana og jeg giver Nøddeknækkeren 6/6 stjerner. Det er en fejende flot og utrolig smuk forestilling, der aldersmæssigt henvender sig til publikum fra 4-250 år. Jeg er ikke i tvivl om, at de yngste kan følge med, der var mange børn i salen, og der var på intet tidspunkt uro.

Det var min datters første ballet, men bestemt ikke den sidste, for som hun siger ” Når jeg ser ballet i fjernsynet, så er det kedeligt, men når jeg ser det i virkeligheden, så er det meget bedre”.

Jeg fangede et par af de børn, der havde overværet forestillingen, og spurgte dem, hvad de synes om Nøddeknækkeren.

Diana 14 år: ”Jeg vil gerne lære at danse ballet. Det var virkelig imponerende flot”
Toke, 6 år ”Jeg vidste godt at pigen drømte, fordi hun havde natkjole på i Tivoli, og det har man da ellers ikke”.
William, 10 år. ”Det var sådan okay”.
Elsebeth, 5 år ”Jeg er træt, men jeg synes, det var flot danset, og pigerne havde de flotte kjoler på”

Nøddeknækkeren spiller frem til d. 22. december 2012
Onsdage og torsdage kl. 19.00
Fredage kl. 16.30
Lørdage kl. 14.00 og 17.00
Søndage kl. 14.00

Mere information på Tivolis hjemmeside www.tivoli.dk

Tina Magling
Skribent Sjovforbørn.dk
November 2012

Skriv et svar