Mød Danmarks fortid på Frilandsmuseet

Mød Danmarks fortid på Frilandsmuseet!

En tur på Frilandsmuseet er en rejse tilbage til Danmarks fortid, hvor du kan møde både bønder, bedsteborgere og brægende får. Tag turen til Lyngby – entreen er gratis.

Tre generationer, Nanna på tre år, far, mor, mormor og morfar, havde besluttet sig for at tage på tur til Frilandsmuseet i Lyngby nord for København. Madkurven var pakket og forventninger til en hyggelig dag blandt historiske bygninger og grønne områder høje, da vi mødtes på parkeringspladsen foran indgangen til museet.

Frilandsmuseet er et kig tilbage til tiden, da flertallet af danskerne boede på landet eller i mindre byer. På museumsområdet, som dækker adskillige kvadratkilometer, er der samlet gårde, værksteder, boliger og industribygninger fra perioden 1650-1940 – og fra hele Danmark. Alle bygninger er åbne for publikum, så det er praktisk talt som at træde ind i Danmarkshistorien, når man besøger fx en gård fra 1700-tallet med alkover, halm-dyner, natpotter og træsko foran døren.

På vores vej besøger vi bl.a. et fattighus, en vandmølle og en smedje, hvor det store ildsted, de gamle arbejdsredskaber og slibestenen udenfor giver en god og præcis fornemmelse af, hvordan datidens hestesko blev fremstillet. Vi kan næsten høre lyden af hammeren mod det glødende jern.

Fæstebønder og tiggere
Som noget ganske unikt er udvalgte af Frilandsmuseets bygninger ’beboet’, så man kan se virkelige mennesker bo og arbejde i de smukke gamle huse.

I en firlænget gård med bindingsværk og brostensbelagt gårdsplads møder vi 1700-tallets fæstebonde og hans familie. Han byder os gæstfrit inden for, så vi kan se køkkenet og sovegemakkerne, og vi får lov til at snuse til det friskbagte brød, som gemmer sig under et klæde.

Nanna er lidt betaget af bondepigers flotte kjoler med sus i – men knap så imponeret over deres simple legetøj: en kludebold og et kræmmerhus i flet, hvor man skal fange en lille kugle i snor.

Vi kigger på staldene og tjekker bondefamiliens velplejede køkkenhave, og bedst som vi snuser rundt, kommer endnu er figur til scenariet: den lokale tiggerkone, som både har sorte tænder, uglet hår og en stor kæp, som hun bruger som vandrestav.

Hele scenariet – inklusiv fritgående høns og ænder på gårdspladsen – virker utrolig autentisk og livagtigt – og yderst underholdende!

Frokost med får
Overalt på museets område finder man borde og bænke til at spise ved, men vi vælger at slå os ned på en lille græsplet tæt ved en indhegning fuld af langhårede får. I baggrunden danner et par karakteristiske gårde fra Læsø og en lille stubmølle en fin ramme om vores ’frokost i det grønne’. Medbragte sandwich, frugt, øller og juice indtages, mens Nanna har meget sjov med at observere fårenes brægen og løben omkring. Højdepunktet er da et af dem præsterer en kæmpe tissetår et par meter fra vores frokost-tæppe – tophumor synes den tre-årige!

Vi ser både køer, heste, geder og glade grise med krølle på halen på museumsområdets marker, og hestevogne kommer flere gange forbi med et par solide jyske arbejdsheste foran. Dagens sidste stop er i den nærmest komplette stationsby fra industrialiseringens barndom, hvor vi bl.a. møder en forklædeklædt husmoder, der laver kåldolmer og karamelbudding til sin arbejdende mand.

Vi får lov til at kigge på både husets fine stuer og førstesalens soveværelser, inden vi går videre til brugsforeningen ved siden af, hvor vi får et førstehåndsindtryk af 1920’ernes udvalg af bl.a. skurebørster, mekanisk legetøj, citronvand og datidens hotteste trikotage såsom lange hudfarvede underbenklæder og praktiske uldstrømper. Heldigvis sælger de også is (som dog ikke er fra 1920’erne). Så Mormor gi’r en is, som den perfekte afslutning på en sjov dag med indhold for alle tre generationer.

Se Fakta om og anmeldelser af Frilandsmuseet i Lyngby her – Rigtig god fornøjelse !

Malene Lundahl

Skriv et svar