Køernes forårsfest 13/4

Igen i år byder de økologiske landmænd os alle med, når de lukker deres økologiske køer ud på græs efter en lang vinter på stald. Det er en oplevelse, der absolut er værd at tage med. Vi kan varmt anbefale alle børnefamilier, at sætte kryds den 26. april. De fleste steder er arrangementet fra ca. kl. 10.00 – 14.00. Men kik ind på http://www.okologi.dk/okodag/

Se køerne danse
Sidste år var min familie og jeg for første gang til arrangementet, som dengang hed ‘Se køerne danse’ på en stor økologisk gård få minutter fra Esbjerg. I sandhed en usædvanlig oplevelse, som ikke er metervare i det ellers store udbud af oplevelser, vi har så mange at vælge imellem. Det er noget ganske særligt, som kun bliver os alle sammen til del én enkelt gang om året.

Da vi nåede frem en times tid før det store øjeblik, vi havde læst om på Økologisk Landsforenings hjemmeside blev vi overvældet. Der var cirka 800 mennesker! Det kom bag på os.

Men for gårdejeren var det tydeligvis forventet: to store marker var inddraget til parkering. Vi blev dirigeret sikkert hen til dér, hvor vi skulle parkere, for at kabalen kunne gå op. Det var, som havde vi indløst billet til et stort sommerland.

Folk medbragte rask væk termokander med kaffe og the samt brikker med juice til ungerne til ventetiden forud for at køerne skulle lukkes ud, for første efter en lang vinter i stalden. Nogle familier havde endog hele madkurve med kage eller sågar stor frokost med. Rigtig mange sad på klapstole. Spændingen var der, blandet med snak, hygge, drillen, hilsen på bekendte osv. ‘Hvornår kommer de?’ spurgte min datter igen og igen, med en forventningsfuld stemme.

Det var et kæmpe stort øjeblik, da køerne endelig kl. 12.00 præcist kom ud. De gik deres egen vej, lidt frem, så til siden og så tilbage og derpå frem igen. Først var de meget forsigtige. Usikre. Som var det deres allerførste spæde skridt. På listefødder. Efterhånden som de fik jordforbindelsen, mærkede foråret, kunne lugte det skønne kraftige græs og føle frihed kom der gang i dem. Tempoet blev øget. Den store mark og vidderne trak. Glæden var stor hos køerne.

Og de dansede faktisk!
I begejstring for foråret og alt det nye, skete så dét vi alle havde håbet på: en halv snes køer dansede! Så trillede tårerne ned af min kind. Det var virkeligt rørende at iagttage. Jeg var langt fra den eneste, der blev tydeligt berørt.

Der var noget helt særligt og næsten magisk ved at stå der, efter lang tids venten, og se køernes beruselse og ægte glæde – og ikke mindst opleve den fryd, jubel og henrykkelse, der straks indfandt sig hos alle ungerne der stod rundt om hegnet. Det var svært at se, hvem der var mest glade: de dansende køer eller de hujende unger?

Nogle tilskuere kunne ikke få nok og blev ærgerlige, da de store dyrs eufori havde lagt sig efter en lille halv time. Andre var mætte allerede efter ti minutter. For dem var det en oplevelse nu og her; så var det tid for at kikke ind i laden, lege i høet, gå en tur på markerne og beundre de mange store landbrugsmaskiner. Alt det blev der nemlig også budt på.

Selv var jeg mæt efter at have været med på første parket da køerne tog hul på foråret. Det var, som havde man kreeret en ko-ballet på is. Især kalvene og kvierne, som foråret og græsset var uvant for, var særligt fjollede, og fjumrede glade rundt. Nogle mere end andre. Og hvor var det livsbekræftende at se!

Køer og deres afkom er josom vi mennesker også er: vidt forskellige. Vi reagerer ikke ens på at blive sendt ud på græs – eller blive budt op til dans. Nogle tager det i stiv arm, medens andre kan ikke forstå det er sandt.

For os, der elsker at betragte mennesker i bymiljøer og hvor vi ellers færdes, er det nøjagtigt lige så interessant at se på køer. De er absolut et studie værd. Og når man har sin familie med under armen så kan ungerne i tilgift jo lige blive mindet om at mælken ikke kommer ud af en hane i Netto.

Værd at vide

En tur på landet i sig selv er en stor oplevelse for mange, så ‘Køernes forårsfest’ kan være en god anledning til at komme af sted.

VÆRD AT VIDE INDEN DU TAGER TIL ØKO-DAG ifølge http://www.okologi.dk

Øko-dag er blevet et stort tilløbsstykke. Det er derfor en god idé at komme i god tid. Nogle gårde som ligger centralt i forhold til de store byer får mange besøgende. Derfor kan det være en god idé at tage en mere ‘afsides’ beliggende gård.
Husk at medbringe madkurv og evt. noget varmt at sidde på. Der er kold mælk til maden.
Tænk på at gøre plads til børnene så de kan se noget..
Lad din hund blive derhjemme
Vask hænder både før og efter staldbesøg
Vis hensyn til dyrene og følg landmandens anvisninger
Hvis I ikke har mulighed for at tage del i Køernes Forårsfest, men alligevel er interesserede i økologi, kan I læse om økologi på disse sider:
http://www.okologi.dk/
Økobarn.dk
www.okobanden.dk (hjemmeside om økologi for børn og unge) og
http://www.ecoweb.dk/

Der er mange andre gode og spændende muligheder for oplevelser med økologi: Økologisk Høstmarked 1. weekend i september hvert år og indkøb direkte ved de økologiske gårdbutikker og økologiske stalddørssalg, som der er en lang række af i dag.

Skriv et svar