Jul som single forælder

Julen er over os – det kan ikke længere fornægtes. Julekalendere, julesokker, adventspakker, gaveønsker, juleklip… ja, det hele fylder vore hjem i disse decemberdage. Og især i hjem, hvor der er børn, fylder alt dette rigtigt meget – og glæden og forventningen til den forestående jul er stor hos familiens yngste medlemmer.

Men i nogle hjem har den voksne måske andre ting at tænke på… for hvordan forholder man sig til juletiden, når man lever som single forælder til et barn eller to… eller flere? Er december da præget af utryghed, forvirring, rådvildhed og andre mere negative følelser – i stedet for glæden ved den forestående højtid? I så fald er der hjælp at hente og gode råd at tage til sig. For julen er bestemt en glædens fest, som alle bør kunne se frem til. Og ser man det, som udgangspunkt, som en gave i sig selv at kunne fejre jul med sine børn omkring sig, så er man godt på vej!

Vi lever i et samfund, hvor kernefamilien ikke er hel så selvfølgelig, som den var for årtier tilbage. Familiemønstrene har flyttet sig, så der er plads til alle former for samvær – små som store. Så at skulle holde jul alene med sine børn er i sig selv i dagens Danmark, overordnet set, ikke noget unaturligt og opsigtsvækkende. Men det kræver lidt forberedelse – især af den mentale slags.

Jeres egne traditioner
Når du er blevet alene med dit barn/dine børn, er det vigtigt, du erkender, at I nu er en familie – I er den kerne, der skal fungere sammen i hverdagen – også når det er jul. Og i skal nu skabe jeres traditioner, finde jeres værdier. Finde frem til de ting, der betyder noget for netop jer. Og det er noget, I skal gøre i fællesskab. Små børn har andre ønsker end større børn, men alle bør – så snart de aldersmæssigt kan – have lov til at udtrykke, hvad de ønsker sig i juletiden.

Det er vigtigt at få skabt nogle traditioner, som i kan holde fast i. Traditioner børnene husker, traditioner i har det godt med, og traditioner som børnene på et tidspunkt kan tage med sig hjemmefra. At i finder frem til essensen i netop jeres jul. Det synes langt mere vigtigt end, at I eventuelt kunne ønske at være en masse mennesker juleaften.

Som single forælder behøver du ikke være bange for, at dine børn vil savne at have to voksne omkring sig. Det, der betyder noget, for barnet/børnene er, at det/de mærker dit nærvær – din kærlighed – din omsorg og dit ønske om at ville netop denne jul med dem! At de kan være med til at forme jeres jul, at de bliver lyttet til. At I holder jul på jeres præmisser – og ikke på andres, og derfor kan det være en glæde at få lov til at holde julen hos netop jer selv.

Aktiviteter sammen med børnene op til jul
Der er mange ting, man kan planlægge at lave med sine børn – også som single forælder – i tiden op mod jul. Uanset om man har et eller flere børn, så elsker børn fx, at man sætter en halv – eller hel – dag af til at klippe/klistre. Til at pynte op. Til at bage småkager. Til at lave konfekt. Og man kan jo blot lave mindre portioner, hvis man ikke er så mange i juledagene. Det har jeg selv gjort med min egen søn i flere år, og vi hygger os begge rigtigt meget med det.

Nogle gange har der måske været en legekammerat med til noget af det, men ellers kan man fint hygge sig og skabe traditioner i en lille familie. Man kan også ta’ i skoven og samle ind til dekorationer, tage til julearrangementer, invitere til ”hygge-eftermiddag” hos sig selv osv. Kun fantasien sætter grænser – også for den forælder, der er ene om at finde på. Og man skal ikke snyde sig selv for de intense oplevelser, det giver – for både barn og voksen.

Juleaften
Når det så bliver juleaften, så må man huske, det ikke er ”verdens undergang”, om man sidder alene voksen med et barn eller flere. Tværtimod vil jeg vove at påstå. Jeg har faktisk prøvet det en del gange, så jeg har noget at sammenligne med. Prøv at se på det som en gave, et privilegium. Det kan være meget intenst og meget hyggeligt at være alene voksen med sit barn/sine børn. Og jeg synes, man skal prøve at fejre jul på denne måde, inden man kaster sig over de alternativer, der er. For de findes naturligvis. Mere om det lidt senere.

Hos os, i vores lille familie, er det vigtigt, at julens egentlige budskab – nemlig Jesu fødsel – også er en del af juledagene. Vi stiller fx julekrybben frem i stuen nogle dage før jul, og den 24. december lægger vi Jesus barnet i. Juletræ har vi som alle andre familier – og det skal nå til loftet som i min egen barndoms jul. Vi henter det forskellige steder – evt. sammen med gode venner, der skal i skoven for at fælde et træ. Så får vi tilmed en udflugt ud af det og hyggeligt samvær med gode venner før jul. Træet pyntes først den 23. december – endnu en tradition, og også noget, man kan gøre sammen med sine børn.

Selve juleaften er en ret afslappet dag, for vi skal ikke nå en masse. Hen på formiddagen har vi altid gode venner på besøg for at sige glædelig jul. En mangeårig tradition ingen af os vil være foruden. Vi er jo stadig en del af verden omkring os. Vi skal naturligvis forberede julemiddag med and og ris a la mande som mange andre, men her er ingen stress. Nærværet og fællesskabet tæller meget og prioriteres højt. Der er tid til en tur på kirkegården med lys og blomster, og tid til at gå i kirke for at lytte til julens budskab. Og synes tiden ind imellem alligevel lidt for lang for familiens yngste, så byder TV på underholdning i timevis den 24. december – med julehygge en masse.

Også i køkkenet kan børnene hjælpe til, om de har lyst – der er også juleaften opgaver de godt kan klare. De kan pille kartofler, der senere skal brunes – de kan smutte og evt. hakke mandler til ris a la manden osv. Og lad tingene ta’ den tid, de tager – i skal ikke nå noget til bestemt tid ud over en evt. julegudstjeneste. Resten er det jer, der sætter dagsordenen for.

Om aftenen indtager vi den traditionelle julemenu ved et veldækket julebord – også selv om man blot er to eller tre, bør man gøre noget

Skriv et svar