Jeg ved hvor der findes en have så skøn…

‘Jeg ved hvor der findes en have så skøn’!

At give sine unger muligheden for at opleve farverne, duftene og alle de mange indtryk, der findes i skønne haver og parker er oplagt. Tit er turen til en besøgshave, sansehave eller park oven i købet meget billig. Så luk øjnene og duft hvor dejligt der er midt i det frodige blomstermylder!

Ikke to haver eller parker er ens. Og selv den samme vil altid tage sig forskellig ud alt efter årstid og hvordan vejr og vind opføre sig netop nu. Naturen ér forunderlig. Også den natur vi mennesker forsøger at kultivere i vores haver og i de store parker.

Besøgshaver
Rundt om i hele landet vrimler det med muligheder for at få lov til at åbne havelågen ind til de dejligste haver, der gemmer på skønne eventyr. Samtidig er det meget billigt at tage på tur og opleve en besøghave, hvor de små prinsesser kan se hvordan mariehøns og humlebier nyder alle de dejlige gemmesteder i blomsterriget. Flere steder vil I opleve, at det er ganske gratis at hygge jer i de smukke omgivelser. Eksempelvis har flere planteskoler og havecentre en tilhørende besøgshave, hvor I uden nogen købetvang og kommerciel oplevelse i øvrigt kan nyde, hvor fantastisk blomster og planter kan se ud i skøn forening.

Oftest er besøgshaverne dog privatejede haver, hvor I vil opleve små hyggelige oaser mod at lægge nogle mønter. Her kan I nyde en time, to eller mere og beundre masser af farver og former, mens I samtidig nyder roen og de dejlige dufte. En del steder er det også muligt at medbringe madkurven eller eftermiddagskaffe, saft og kage.

Besøgshaverne spænder over en bred vifte; lige fra japanske haver, der henfører den besøgende til det asiatiske kontinent for en stund til køkkenhaver med frugt og grønt, I måske sjældent har set før. De fleste besøshaver er dog haver i klassisk forstand med blomster, træer, buske fra hele verden og smukke plæner samt en bred palette af raffinerede finesser, der gør det til en drøm at gæste besøgshaven. Måske kan den lille gut få lyst til selv at lege gartner, når I er vel hjemme igen?!

Havefestival og Åbne haver hitter
I 2010 afholdt Haveselskabet for allerførste gang en ugelang Havefestival. Her åbnede 400 private havelågen op og gav besøgende mulighed for at opleve en stor buket af flotte og særegne haver.

Åbne haver er synonym med besøgshaver. Lejlighedsvis arrangeres der havevandring og andre hyggelige arrangementer, der gør det endnu mere værd at gæste haverne. I dag har flere og flere unge familier deres egne have og i takt med det finder arrangørerne på aktiviteter, der gør det sjovt og spændende for hele familien. En tur med bedsteforældrene er også oplagt.

Sansehaver
I sansehaven er der som navnet antyder meget at se og opleve. For børnenes vedkommende vil de opleve, at have og naturlegeplads er smeltet sammen i én skøn forening.

Sansehaven i Fælledparken, der blev indviet i 1996, er den første offentligt tilgængelige sansehave i Danmark og absolut et besøg værd.

Begrebet ”blindehave’ bruges indimellem også om sansehaver og refererer til de oprindelige sansehaver efter anden verdenskrig for personer, der havde mistet synet under krigen. I ”blindehaverne” mødte man især krydderurter, roser og kaprifolier. Blindehaver findes endnu i mange europæiske storbyer og udover duftplanter, er der oftest et springvand, der som lydkilde er god at orientere sig efter for blinde. I dag hvor sansehaverne bruges i en lang række behandlingsøjemed bruges termen terapihave også.

Sansehaverne bygger på et princip om at tale til alle sanserne og rumme kontraster som fx. lys og skygge, hårdt og blødt, glat og ujævnt. Den effekt opnås vha. de forskellige materialer og indretningen af sansehaven, men især planterne er afgørende. Træ og sten er to andre vigtige materialer. I sansehaven møder I et lille overflødighedshorn af alle de bedste naturindtryk samlet på ét sted.

Slotshaver og slotsparker
Hvor sansehaverne som oftest er små oaser fyldt til bristepunktet med alt det bedste fra naturen så den besøgende bliver ganske sansemættet, er slotshaver og slotsparker præget af storhed og prægtighed. Her hersker der en særlig atmosfære mellem de gamle træer og de smukke omgivelser.

Mange slotte, herregårde og godser har store pragtfulde haver og parker, som I gerne må besøge – oftest ganske gratis. Der kan være god grund til at alliere sig med en håndbog eller god guidebog, der kan vise jer vej til oplevelserne. Nogle steder er der indimellem rundvisning i parkanlægget; så tjek hjemmesider for aktuelle oplysninger og kom tæt på de historiske bygninger samtidig med I får frisk luft og et strejf af historiens vingesus. De større børn kan sagtens få noget ud af det.

Pak en picnickurv og leg prinsesse, prins og kammerpige for en eftermiddag i de skønne omgivelser. Flere og flere steder kan de besøgende opleve skulpturparker, og dét er i den grad kunst som børn i alle aldre kan forholde sig til: i de udendørs rammer må man røre sig, bruge stemmen og betragte på lige præcis den måde, der passer til sig selv.

Historiske haver som fx klosterhaver har en særlig charme og her vil også være meget at kigge på og dufte til.

Gode tip til turen
Før turen går af sted til de grønne oplevelser, kan det være en god idé at planlægge hvilket sted, der passer bedst til jeres familie. Det vrimler med grønne muligheder og det kan være sjovt at prøve noget helt nyt, som fx at besøge et stille og roligt sted, hvor ungerne får mulighed for at iagttage og suge nye indtryk til sig. Børn er sædvanligvis uhyre gode til at tilpasse sig og vil som regel sætte umådelig stor pris på sammen med deres voksne at lade op og rekreere i de grønne rammer, der kalder på et lavere gear.

Føler I imidlertid, at ungerne har brug for lidt mere adspredelse og input er det vigtigt at være opmærksom på at der findes en lang række haver og parker hvor der findes legeplads, forskellige dyr og andre børnevenlige aktiviteter.

Flere haver tilbyder løbende for

Skriv et svar