Hjemsted Oldtidspark – Et oplagt udflugtssted for hele familien!

Hjemsted Oldtidspark – Et oplagt udflugtssted for hele familien!

I Sønderjylland – tæt på Rømø – finder man Hjemsted Oldtidspark, som tager os med tilbage i tiden til dengang alting var mere enkelt, og det var de basale behov der styrede hverdagen. Her er et stort museum og derudover 24 tdl. grønne arealer, hvor der er huse, dyr og redskaber.

Allerede i indgangen bliver børnene fanget af alle de spændende ting i butikken, og det er svært at forklare dem, at vi lige venter med at købe noget, til efter besøget. Der er masser af gode kvalitetsvarer og ikke noget ”turist-junk”.

Vi starter rundturen i museet, som både beskriver den danske jernalder i Hjemsted men også en hel udstilling om romerriget. Det er her i det underjordiske museum vi også møder datidens begravelsesritualer, og her spærrer børnene øjnene op. Under gulvet – i glas – ligger der oldtidsmennesker (dukker J ) i kister, hvor man tydeligt kan se forskel på høj og lav. Og faktisk ligger der også krukker med aske fra ”rigtige” oldtidsmennesker.

I museet er der også en del oldtids-våben, og her er en lille biograf hvor der vises film om jernalderen.

På vej ud/op af museet lander vi lige i en jernalder-bolig, hvor vi bliver budt på gode ting fra bålet. Her er både lidt at drikke og nogle forskellige jernalder-spiser, som børnene modigt tager imod. Her får vi også det første glimt af boligforholdene for datidens børnefamilier. Det ser super hyggeligt ud, men jeg ville nok overveje en ekstra gang at flytte ind….

Udenfor huset løber vi uforvarende ind i en slagtning af en ged – eller rettere – dyret er slået ihjel, og nu skal det flåes og skæres op. Hmmm børnene på 6, 9 og 11 var 100% på. De kunne ikke få øjnene fra processen. Undertegnede stod på behørig afstand primært med ryggen til, mens børnene hånede mig. Der var masser af plads til spørgsmål, og slagter-mutter var i højt humør.

Længere nede i parken ser vi flere huse, hvor man også kan fornemme forskellen i huse på høj og lav. Og her finder man også legepladsen og også en mulighed for at prøve at skyde med bue og pil.

Efter endt rundtur returnerer vi til butikken, hvor vi i lokalet ved siden af kan lave vores eget skjold. Det tager lidt tid at tørre, så har I planer om en hel dag i parken, så flet dette malearbejde ind undervejs, så I kan få et tørt skjold med hjem til slut. Drengene gjorde sig meget umage og fik nogle flotte skjold med hjem.

Der er masser af oplevelser i Hjemsted Oldtidspark. Man kan spise i cafeen eller man kan selv tage mad med og nyde rundt omkring i parken. Det var gråvejr og lidt regn da vi besøgte stedet, og vi havde stadig nogle dejlige timer. Men der skal ikke meget fantasi til at forestille sig hvor dejligt stedet tager sig ud om sommeren i høj sol.

Mette Juhl
Sjovforbørn.dk
2012

Hjemsted Oldtidspark
http://www.hjemsted.dk
Hjemstedvej 60
6780 Skærbæk
tlf. 74 75 08 00

Åbent hele året

Skriv et svar