Guide til leg for tweens

Tweens er børn mellem 8 og 12-13 år. Ordet kommer af in-between, forstået som overgangsalderen mellem barn og teenager. Musik, motion, madlavning er bare nogle af de ting, tweens bruger tiden på når de ‘leger’ og udtrykker sig legende. I alderen 8-12 får legen nye og anderledes former, men i princippet tjener den de samme funktioner. Legen bruges rekreativt og til bl.a. at udtrykke sig kreativt med. At holde fast i legen er en rigtig god ide uanset alder! Her får du en guide til sjove aktiviteter for dig og dine tweens.

Madlavning
Ingen mad smager så dejlig, som den man selv har lavet. Og intet er så sejt, som at have sit eget kokkegrej! Hos Kitchen4kids kan børn og tweens få alverdens køkkenudstyr tilpasset deres alderstrin. Både drenge og piger vil elske at lave mad med vennerne eller til familien. I køkkenet kan man rigtig få lov at være kreativ når der skal smages til, anrettes og pyntes!

Kokkesæt: juniorerne kan nyde at bruge knive fra Captain Cook knivsæt. Sættet består af en skrælle kniv, en kokkekniv og en udskærekniv, der alle er specieldesignet til at ligge godt i juniors mindre hænder samtidig med de er lavet af samme skarpe stål, der bruges til de berømte CHROMA Type 301 knive, designet af FA Porsche.

Skal ungerne fx i gang med at skrælle grøntsager, foreslår Kitchen4Kids at de store unger gøre brug af en peeler som fx KUHN RIKON SWISS PEELER, der er nem at holde på i modsætning til en klassisk kartoffelskræller.

At lave mad i køkkenet må gerne være en farverig og festlig oplevelse ifølge Kitchen4kids, der foreslår tweens at muntre sig med HEADCHEF serie af skønne produkter til den unge kok. I serien fås b. la. grydeske, peeler, bagepensel, dejskraber og piskeris. Hver især er de formet som en person med arme, ben og sugekopper under fødderne, så de kan stå fast på bordet. Alle remedierne er lavet i silikone og ligger super godt i hånden samtidig med de fulde af pep!

Kagebagning
Søde sager og skønne kager er lig med en rigtig tøse-ting! Mon ikke de fleste pige vil nyde at bage cupcakes og andet godt til den søde tand. Webbutikken Happyhoola! er et sandt eldorado for kageglade bageamatører og kreative sjæle. Hos Happyhoola! er de mestre i at betjene piger, der er bidt at bage og dekorere kager. Kagebagning er nemlig blevet en hobby for rigtig mange piger, og udstyret her henvender sig på fornem vis til piger i skolealderen, men webbutikken har selvfølgelig masser af køkkenudstyr til hele familien – også de bageglade drenge!

En kvalitets muffinform er et must når muffin og cupcakes skal bages. Heri kan sættes alverdens farverige og fantasifulde forme af papir, som I også finder i Happyhoola! Siden kan de store unger more sig med at dekorere i timevis. Formen her er fra Wilton, skøn at arbejde med og udnytter pladsen på en bageplade optimalt med rum til 24 muffin. Formen er lavet i aluminium, er let at rengøre og vejer ikke meget for den unge konditor.

Muffinstativet er fuldstændig uundværligt, når tøserne skal fremvise deres færdige mesterværker og servere for hinanden eller familien. Happyhoola! har indtil flere stativer, men stativet her har plads til 13 muffins. Det er ganske sødt, dekorativt i sig selv og fylder ikke meget. Det vil pynte op på ethvert tøseværelse, og kreative Lene fra Happyhoola! foreslår at stativet også bruges til frugt eller andre lækkerier.

Kreativ og kunstnerisk skaben
At sy, strikke, hækle og male er ikke kun forbeholdt piger. Både drenge og piger kan have det enormt morsomt med at skrive egne tekster (noveller), tegne (fx Manga), lave tegneserier, og male (billeder) eller lave collager, ligesom de kan gøre brug af en tegneplade til at tegne via PC/mac. Boghandlere og hobbybutikker har massevis af kvalitetsprodukter til både store piger og drenge, der holder fast i glæden ved at være kreative eller hopper ud i den længe efter tændstikmands-stadiet.

En god idé for begyndere er evt. at købe startsæt (kit), hvor der både er udstyr og en bog, der fortæller hvordan man maler/Manga/tegneserie/akvarel osv.

Også mange former for hobbykits indenfor syning, hækling, strikning kan være hyggelige og inspirerende. Gå udenom sæt af al for dårlig kvalitet, der ikke kan tilføre lysten, kreativiteten eller fantasien noget godt. Anerkend at børn og unge også har brug for gode materialer. Tit er lidt nok til en start. Spørg evt. en fagmand, hvad der er bedst at investere i til en evt. nybegynder, der skal have en forsmag på en bestemt form for håndarbejde. Fagmanden vil som oftest gerne hjælpe med at finde det rigtige materiale, der ikke er al for dyrt.

Djeco fremhæves som et firma, der er mestre i at tilbyde en bred vifte af forskellige kreativitetssæt til børn i alle aldre – også de større. Mange danske webbutikker forhandler Djeco og blandt deres sæt findes eksempelvis malersæt der beskæftiger sig med forskellige kunstarter, sandkunst, collage, broderikort, origami, decoupage og dekorationstape (japansk trend). Her gives rammerne og principperne for den enkelte kunstart hvorefter brugeren kan fylde ud og suge til sig, så metoderne kan bruges selvstændigt fremadrettet.

En klassisk gave idé til en pige i alderen 8-12 år kunne ifølge legetøjsbutikken Monito være flg. Perlesæt, Morning Whisper fra Bead Bazaar. Et super skønt perlesæt med smukke perler i dels træ, perlemor og glas. Det hele er pakket i en flot hængslet trææske, der jo kan bruges til et smykkeskrin efterfølgende, hvis man er lidt fantasifuld som min testperson på 10 år. Der kan nemlig laves rigtig mange skønne smykker ud af perlesættet.

I den vedlagte folder er der instruktioner og herlige ideer der kan følges eller bygges videre på. Der er materiale til 3-5 smykker og sættet kan udmærket bruges i kombination med ting fra gemmerne, så fantasien rigtig kan komme i spil!

Spil
Kortspil, brætspil og terningespil er uundværlige ingredienser, når vi skal have det sjovt sammen. Når man spiller sammen, bliver samspil og samarbejde øvet, ligesom hjerne bliver

Skriv et svar