Førstehjælp til en regnvåd ferie!
– i samarbejde med Naturkatapulten.dk
Vi kender det alle sammen. Bilen er pakket, blomsterne vandet og guldfisken er sendt til pasning. Feriestemningen er helt i top. Men efter et par dage, hvor det lunefulde danske vejr rækker tunge og Ludo, Yatzy og Mikado er spillet til bevidstløshed. Her får I nogle sjove lege og aktiviteter, som kan redde selv den vådeste sommerhusferie eller telttur.
Alle snakker om vejret
Regnvejr er bestemt ikke en dårlig oplevelse. Så længe I har mulighed for at komme ind og tørre i varmen, kan regn være en sjov sanseoplevelse. Prøv en traditionel tur i regnen med gummistøvler og regntøj eller vær lidt modig og gå ud i regnen med bare arme og ben. En dejlig varm sommerregn på bare arme giver god minder. Duften af regn er også en helt særlig oplevelse, på linje med duften af nybagt brød.
VM i regnvejrslege
I stedet for at irritere jer over det dårlige vejr, kan I lave nogle konkurrencer i regnen. Prøv at finde en stor vandpyt og hop i den på skift. Hvem kan lave det største plask?
I kan også lave længdespring over store vandpytter. Find en passende stor vandpyt og se hvem der kan hoppe over den, uden at lande i den.
Hvis I har et par spande og små skovle, kan I konkurrere om hvem der først får spanden fyldt med regnvand. Find en god, dyb vandpyt og start nedtællingen
Med et par plastikkopper, kan I også lave en regnvejrsstafet. Fyld en kop hver til randen med regnvand. Find et godt sted at løbe og aftal på forhånd hvor langt I skal løbe med koppen. Vinderen er den hurtigste, med mest vand i koppen.
Endelig giver regnvejr nogle dejlige muligheder for at lege med vand og mudder, som jo altid er et hit hos børn og barnlige sjæle.
Regnmåler af en gammel sodavandsflaske.
I skal bruge en gammel sodavandsflaske, en skarp saks eller kniv, en rulle tape, en lineal, en blomsterpind og en tynd sprittusch. Klip toppen af flasken og vend tuden ned mod bunden. På den måde fordamper regnvandet ikke så let. Bunden af sodavandsflasken skal være så lige som muligt. Med linealen og sprittuschen afmærkes 5-10 centimeter, i millimeter. Til sidst tapes blomsterpinden fast på flasken, så den nu ligner en nytårsraket.
I kan prøve at sætte regnmåleren op og måle regnen over en periode. Det kan være et døgn, en uge eller en måned. I kan også prøve at sætte regnmåleren op forskellige steder.
Lav dit eget brætspil med ting fra naturen (mølle, dam og kryds og bolle)
Hvis spillelysten stadig er intakt, får I her en opskrift på hvordan I laver jeres eget spil.
Gå en tur i regnen og find delene til dit spil. Det hurtigste og letteste er at lave et spil kryds og bolle. Her skal I bruge nogle ting fra naturen til krydser og boller. I kan for eksempel bruge 3 tomme sneglehuse og 3 sten. Andre ideer til brikker: Strandsten i to forskellige farver, forskellige kogler. Brikkerne kan også pyntes med lidt glimmer eller maling. Pladen kan laves af et stykke papir eller pap, inddelt i ni lige store felter.
Til et spil dam skal man bruge 24 brikker, 12 af hver slags. Her er sten nok det letteste at finde. Brættet kan også laves af stykke pap, opdelt i 8×8 felter (ligesom et skakbræt).
Mølle: Samme brikker, men et andet spillebræt, kan evt. tegnes på bagsiden af dam.
Værd at vide om regn
Man skelner mellem regn og byger. Regn falder vedvarende over længere tid ofte flere timer, hvor byger ofte er kortvarigt med ophold ind i mellem. Regn falder fra skyer der ligger i lag, hvor byger skyldes varm luft der møder kold luft, og derved fortættes og falder som dråber. For at danne en dråbe inde i en regnsky som er tung nok til at falde som regn, må cirka 100 små dråber slå sig sammen.
Vidste I, at det er muligt at lave et kunstigt lokalt regnvejr. Det kaldes sky-podning. Fra et fly drysses tør is eller kemikaliet sølv-iodid ud over skyerne, og så kommer regnen i løbet af 15 30 minutter. Det blev blandt andet brugt af kineserne under OL i Beijing i 2008. Skypodningen sørgede for at regnen regnede af inden den ramte det olympiske område.
Regnvejrssangen fra Bamses Billedbog
Når regnen regner
oppe på taget,
har regnen slet ikke oppedaget
det kan regne nul ned
Vi har stoppet hullet
Det ku regnen jo ikke regne ud
Og når det plasker på voreses
tage, så plasker vi lige på hoved
tilbage med en rød haveslange
Så regnen bliver bange
Og står der med en lang våd tud
Vi gir regnen et brusebad, så
solen kommer og er så glad,
og tørrer hele huset
Alt regnen og bruset.
Helt uden at bruge en klud
Denne artikel er en del af en skøn serie, Naturkatapulten har udarbejdet. Du kan se artiklen i et printvenligt format her: alletiders-aebler eller du kan besøge Naturkatapulten her: http://www.naturkatapulten.dk
Din kommentar til artiklen?
Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?
Navn:
Din kommentar:
På tur med Naturkatapulten.dk
I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi for, at alle børn og børnefamilier får flere muligheder for og lyst til at komme ud i naturen. Oplevelser i naturen gør os sundere, gladere og klogere. Få friske ideer til sjove, slidstærke og grønne minder på www.naturkatapulten.dk