Forrygende familieture på Marguriteruten

Forrygende familieture på Margueriteruten

For små tyve år siden dukkede der i vejkanten nogle pudsige små kvadratiske skilte op. Først efter jeg var blevet mor i 2001, og vi hyppigt kørte af sted i weekenden på udflugter, eller når vi var på sommerferie rundt om i landet, blev jeg for alvor opmærksom på skiltene. De små brune skilte, der var prydet med en smuk marguerit i midten, viste vej til en perlerække af kendte og mindre kendte seværdigheder. Og uanset hvad var der altid kønt og stemningsfuldt at køre langs ruten.

For min familie og jeg har Margueritruten nu i små 10 år været afsæt for en lang række pragtfulde oplevelser for os som børnefamilie. At køre på Margueritruten er for os som at være i en særlig tidslomme, hvor vi ikke kikker på uret, men tager det med ro, standser op ved de små hyggelige boder, hvor der om sommeren sælges nyplukkede jordbær, og gør en afstikker, når det passer os. Indimellem har vi måske nok lynende travlt, men vi tager det med ro – præcis som Bamses ven på månen sang om engang i tidernes morgen.

En buket af dejlige oplevelser venter på dig og din familie
Det særlige ved Margueritruten er, at den aldrig er specielt langt borte, idet den løber det meste af vejen rundt i Danmark.
Der er opstillet en række kriterier for Margueritruten, som gør ruten til noget ganske særligt – blandt andet:

ruten skal forløbe ad smukke veje (scenic routes)
ruten skal vise vej til natur, rekreative områder og friluftsliv
ruten skal have et naturligt forløb og rumme hovedseværdigheder og oplevelser med passende mellemrum
Margueritruten er en bilrute, men da den også skal være egnet for cyklister og gående og leve op til sine kriterier, er det i praksis sådan, at noget af det bedste ved at køre på Margueritruten netop er at vinke farvel til motorvej og hovedveje, til fordel for små hyggelige og rolige landeveje langs den grønne rute, hvor der er atmosfære, stemning og hygge. Idyllen flytter helt ind i bilen. Hvilken fryd!

Vi oplever igen og igen, at det ikke bare er farten på bilen, der reguleres ned, men det gear, vi hver især befinder os i, bliver også justeret ned! Det bliver pludseligt rigtig fornøjeligt og rart blot at køre en tur i bil og nyde vejret, tale om landskaberne, kirker vi passerer, dyr vi ser på markerne, og vi får lyst til at gøre holdt. Sang, gættelege, ‘Skibet er ladet med’, quiz, lange snakke og alt det, der bare er guld værd at gøre sammen, bliver meget mere naturligt, når bilen kører 70 km/timen frem for at drøne derud af på en motorvej.

Det er sommer, det er sol og det er søndag!
Min datter, der er vild med Far til fire, sidder dér på bagsædet og er lige pludselig Lille Per. Hvordan det end går for sig, sidder jeg ved siden af Far til fire, der giver sig god tid, er så fornøjet og nynner tilpas bag rattet. Men hvad gør det, så længe jeg er den altid søde Søs!

Og jo, vi har faktisk prøvet at gøre holdt på en af vores udflugter langs Margueritruten og haft madkurven med og prøvet, at regnen pludseligt stod ned i stænger. Så kørte vi hjem og tog potteplanterne ned fra vindueskarmene, lagde tæpper ud på gulvet, dækkede op og legede skovtur dér på gulvet, præcis som de gør i den allerførste Far til fire fra 1953.
Dét er lige nøjagtigt, hvad Margueritruten kan få dig til: at sidde på stuegulvet og spise ‘Sild i dild’, som Lille Per siger! Det er essensen af, hvor herligt det er. En strækning rundt i Danmark, hvor tiden er knap så hurtig, som alle andre steder. Og hvor du ikke altid stiller så store krav til, hvad du skal se og opleve.

Når vejret viser sig fra sin bedste side, så er der ikke noget bedre – eller billigere – for den sags skyld.
Godt nok fører Margueritrutens 3500 km danskerne og andre turister forbi mere end 200 af Danmarks største seværdigheder og attraktioner, men for lige netop min familie er det unikke ved ruten det, at den leder vej forbi og til 1000 større og mindre seværdigheder og gennem noget af det smukkeste, du kan opleve af Danmark rent landskabsmæssigt. Små smalle landeveje er ikke noget særsyn, og det er hele køreturen værd.

Som forældre værdsætter vi ikke bare roen og samværet, der bliver plads til, når vi vælger Margueritruten. Det er også en ideelt chance for at få talt med sit barn om emner som fx geografi, kristendom, kultur og andre spændende emner, som sådan en tur ud i det grønne kan lægge op til. Besøger familien fx et kloster, sådan som vi havde fornøjelsen at gøre i Vendsyssel, hvor Børglum Kloster er beliggende, kan snakken hurtigt komme i gang om tro og om danmarkshistorien i særdeleshed.

Har familien imidlertid planlagt at skulle besøge en af de mange større seværdigheder og attraktioner, så synes jeg også, ruten er god. Vi vælger i min familie tit den model, at vi på udturen kører via Margueritruten og afsætter god tid til at se og opleve museer, kirker og hvad der ellers er. Vi krydrer indimellem oplevelsen med et besøg et sted, der ligger udenfor ruten. Det afhænger meget af, hvad der er på Margueritruten i den egn i landet, hvor vi befinder os. Det er oplagt at mixe og matche en strækning af Margueritruten ,så langt som den nu passer hen i retning af det sted, man gerne vil besøge, som er udenfor ruten. Det kan typisk være seværdigheder og attraktioner, der er beliggende i større byer eller har en karakter som gør, at de ikke er medtaget på Margueritruten. Når klokken er blevet mange efter en lang og herlig dag, så kører vi den hurtigste vej hjem. Der er ikke energi til mere. Margueritruten med dens ‘grønne veje’ er vi ikke oplagte til dér. Så er det asfalt og fart for en stund. Men kun indtil vi igen tager et frikvarter, hvor vi søger Margueritrutens særlige stemning og vejvisning til små og store perler, der giver en oplevelse på den ene eller anden måde.

Vi letter speederen og nyder ‘den grønne rute’
For os er Margueritruten en gave, når vi kommer til et helt nyt område af landet og gerne vil finde ind til den lokale kultur og derfor søger væk fra de størr

Skriv et svar