Få en oplevelse ud over det sædvanlige

Få en oplevelse ud over det sædvanlige!

Det vrimler med underfulde, mærkværdige og uforklarlige fortidsminder. Har du allerede læst om alle de nye bøger, der kan guide jer tilbage til fortiden? Lyst til flere ideer. Læs med her!
Inspiration til gådefulde eventyr
Her er tips til steder, I kan besøge, og videre læsning. Fortiden var forunderlig, og det kan I opleve flere steder. Værsgo at få en på opleveren!

100 eventyrlige oplevelser
Mystikkens Danmark af Kristian Kristiansen har mange år på bagen, men står for mig som en usædvanlig bog, der varmt kan anbefales. Læseren kan høre om Røverne i Vissenbjerg, Den fløjtende brønd i Særslev, Monstret på Moesgård, Lindormen i Salling, Orfeus på Glejbjerggård og mange flere spektakulære historier. I alt præsenteres vi for 100 mærkelige og mystiske steder. Det er yderst velskrevet, og gang på gang må læseren gøre store øjne. Bogen er fra 1990 og på 319 sider.

Her spøger det …
På ganske mange slotte og herregårde spøger det som bekendt, og navnlig de små i familien vil med garanti sætte stor pris på et lille gys på et af de mange steder, der er åbne for publikum. Læs også vores artikel om Dragsholm Slot.

En rigtig god og rigt illustreret appetitvækker er Danske slotte og herregårde: en illustreret hurtig-guide med tekst af Gitte Hou Olsen. Den kan de større børn også læse med i.

Spøgelser og sagn fra danske slotte og herregårde er en serie på to bind af Gorm Benzon. Hver især er der tale om en formidabel bog, når I vil have mere fyldig stof til familiens ferie, hvor I skal rundt og besøge slotte og herregårde. Det er for begge titler tale om en spændende og brugbar bog for hele familien. Historierne er fængslende fortalt og medrivende.

Selv kan jeg varmt anbefale Voergaard Slot ved Flauenskjold og Dybvad, hvor jeg er vokset op. Det er et mageløst sted med storslået kunst for mor og far samt den mest fantastiske historie om Ingeborg Skeel, der går igen som ‘Den hvide dame’. Hendes blodplet vil aldrig forsvinde. Den er forsøgt vasket væk efter alle kunstens regler. Ja gulvbredderne er tilmed brækket op og nye lagt i. Men blodpletten er tilbage på sin plads på de nye planker. Mystisk!

En rundvisning byder også på et besøg i fangekælderen, og de modigste kan prøve det berømte ‘Hundehul’, der er så ubegribeligt lille, mørkt og uhyggeligt. Mon nogen tør?

Lyst til et gys?
Flere steder kan man i løbet af sommeren komme på Ghostwalking også kaldet Ghostwalk; altså spøgelsesvandringer. Sidste år have vi den uhyggelige men morsomme fornøjelse at prøve det i Ribe, men flere slotte tilbyder det også for nygerrigt og vovemodigt publikum!

Ungerne vil fryde sig, men det kræver is i maven.

Mere mellem himmel og jord på Solskinsøen
På Bornholm indbyder rundkirkerne til særlige oplevelser, fordi der er knyttet flere spørgsmål og gåder til disse specielle bygningsværker. Bibliotekerne har et par bøger om emnet. Blandt andet Bornholms rundkirker: middelalderens største kompleks af Erling Haagensen, der absolut er værd at læse.

At Bornholm også er tempelriddernes ø, er med sikkerhed også noget, de fleste unger vil synes er vildt sejt og fascinerende. På Bornholm har de forstået at gribe bolden efter de populære film og bøger, der er skrevet om tempelridderne og den hellige gral, for både børn og voksne i ind- og udland.

Ungerne har med garanti set Tempelriddernes Skat, og hvis de ikke har set den, er det på høje tide! Klik ind på www.bornholm.info Her kan du læse lidt om filmene, og ungerne kan spille et sejt spil, der tager dem med på en rejse …

Forunderlighed eller logik i naturen
Naturen kan med sin kraft og foranderlighed forbløffe os igen og igen. Vi kan på ny støde ind i nye naturfænomener og måske i et splitsekund tro, at der er andre kræfter, der har en finger med i spillet. Men når vi så får forklaret, hvordan natur, biologi eller andre naturlove hænger sammen, får vi en -naturlig forklaring – på noget mærkværdigt.

Der er flere bøger, der fortæller om naturlovene, men det skal jo være på et niveau, hvor hele familien kan være med. En bog, der er værd at fremhæve, er Danmarks 7 vidundere: inspirerende guide til det danske landskab af Dorthe Boss Kyhn, som bygger på DRs udsendelsesrække: Danske vidundere.

Der er et par pudsige naturfænomener, som jeg synes har været morsomme at vise min datter. Fx magnetsandet på Råbjerg Mile og de kødædende blomster, vi ledte og ledte efter dem i over to dage, før vi havde heldet med os! Bogen fortæller også om bøgetræerne på Møns Klint, der pga. undergrunden er lysegrønne hele sommeren. Det vil vi gerne se!

Jeg har fra barnsben været dybt fascineret af kilderne i Rold Skov. Særligt Store Blåkilde selvsagt. Jeg husker, at turen dertil er ret kuperet og inkluderer marker med køer.

Det har altid været sådan, at skulle jeg til Madum Sø for at bade eller i anden sammenhæng til Rold Skov, så var et besøg ved Store Blåkilde en vigtig del. Hvis I har mod på det, kan I tage med heksen Dannie Druehyld på en tur rundt i Rold Skov og høre om sagnvæsnerne, der bor i skoven. Der findes også andre hekse, så søg på det, hvis interessen er vakt.

Vild natur i Danmark af Martin Bjerg og Kaj Halberg er en fortrinlig naturguide fra Gad. Der gemmer sig her og der nogle interessante og opsigtsvækkende ting i naturen, som er levn fra tiden, før mennesket begyndte at kultivere landskabet. Bogen vil med sikkerhed sende jer på en ‘vild’ god tur ud i de mange forskellige naturtyper, vi har tilbage.

I Danske dysser fortæller Klaus Ebbesen om 404 udvalgte dysser. Alle dysserne er bygget i løbet af knap 300 år (ca. 3.600-3.300 f. Kr.). Klaus Ebbesten står også bag Danske jættestuer, der ganske grundigt og interessant beskriver en lang række danske jættestuer og de fund, der har været gjort i og ved dem.

Det er også super interessant at opleve den slags fortidsminder, der tit indbyder til leg for de mindste børn.

Fortidens matematik – leg og oplevelse
Et sted,

Skriv et svar