Et Juleeventyr – på Frilandsmuseet

Har du lyst til at gå i teatret med familien denne jul og opleve en forestilling, der både er fyldt med varme, kant og humor, bør du overveje at tage vejen forbi Frilandsmuseet i Lyngby. I ’Bernhard Olsen Teateret’s smukke, nyrestaurerede gymnastiksal fra 1920erne kan du i hele december måned opleve Charles Dickens klasssiske Et juleeventyr sat op i en moderne, charmerende og uhyggelig udgave – ikke for de helt små børn – gendigtet af den prisbelønnede børne- og ungdomsforfatter Kåre Bluitgen.

Den menneskefjendske, sure, nærige forretningsmand Ebenezer Scrooge, der i denne forestilling hedder Albert Fetisen, synes julen er noget pjat og tænker som sædvanlig kun på at tjene penge. Natten til juleaften opsøges han af et spøgelse, der fortæller ham, at han vil få besøg af tre ånder fra fortiden, nutiden og fremtiden. Og så går fortællingen løs. På allerbedste magiske vis ændrer disse besøg nemlig Fetisens opfattelse af sig selv, og vi følger ham, mens han indser, hvorfor han hele sit liv har været ulykkelig og ensom.

Og det er fantastisk iscenesat på Frilandsmuseet! Den dystre historie, der foregår i gammel tid og også handler om fattigdom og dårlige kår, dengang fattige mennesker ikke havde råd til juleand og julegaver, eller medicin til deres syge børn, formidles på en både humoristisk, børnevenlig og spændende måde. Med enkel scenografi, levende musik, uforudsigelige hændelser, uhygge og varme i en stor pærevælling var min søn på 8 år grebet fra start til slut.

Og Albert Fetisen spilles eminent og karismatisk af Casper Crump! Han formår i den grad at komme helt ud over scenekanten, både som vred forretningsmand, som selverkendende menneske under forvandling, og til sidst som gavmild og forløst. Uhyggeligt og trist er det, og med masser af paralleller til det moderne liv (finanskrise, grådighed), men også utrolig humoristisk fremført, i en perfekt balance mellem alvor og humor. For alvoren er ikke til at tage fejl af og spilles med en nerve, der går ind under huden, samtidig med at netop humoren (og de mange grin fra salen) er med til at forestillingen aldrig bliver sentimental og alligevel får leveret det eviggyldige stærke budskab, at uanset hvilken tid vi lever i, er det vigtigt at udvise menneskelighed, drage omsorg for hinanden og nyde livet.

Min søn kommenterede bagefter, at det var synd for ham den meget syge dreng, der ikke kunne blive rask, fordi de var fattige, men at det i virkeligheden var mest synd for forretningsmanden, fordi han var så sur og helt alene, selvom han havde mange penge. Derudover mente min søn i øvrigt, at historien var taget direkte fra en tegnefilm med Anders And, som han havde set engang, og som handlede om fuldstændig det samme emne med de samme personligheder. Og ja, det måtte jeg jo til dels give ham ret i. Charles Dickens ”Et juleeventyr” er efterhånden fortolket på 117 forskellige måder gennem tiden – og gør tilsyneladende indtryk – nu altså også på Bernhard Olsen Teateret på Frilandsmuseeet i en meget fin og anbefalelsesværdig version!

Så skal du og din familie have en juleoplevelse af de gode og mere tankevækkende, så skynd dig at bestille billetter.

Skriv et svar