Et Juleeventyr på Eventyrteatret – Anmeldelse

Et Juleeventyr’ – Eventyrteatret!

Mange kender jo Charles Dickens udødelige klassiker ”Et juleeventyr”. En historie, som jeg i hvert fald finder meget dyster, mørk og lidt uhyggelig, men som selvfølgelig ender godt til sidst. I år har Eventyrteatret valgt at markere 200 året for Charles Dickens fødsel, og det gør det med et brag af en julemusical.

Jeg tænker lidt på, hvordan Eventyrteatret mon vil klare denne opgave med at lave en musical, så det bliver en familieforestilling, hvor også de små børn kan se med uden at blive skræmte. Historien er desuden lavet i utallige versioner, så jeg var en lille smule skeptisk, da min datter Diana og jeg begav os afsted mod Tivoli.

Igen er det Glassalen i Tivoli, der lægger scene til disse talentfulde eventyrbørn og unge, og jeg må sige, at efter at jeg havde set forestillingen Valhal, så er mine forventninger skruet helt op. Hvordan kan Eventyrteatret mon klare denne opgave? Tja, vi er i hvert fald spændte – meget spændte.

Handlingen:
Vi møder Ebernisse Skrut, der bestemt ikke er den gladeste eller mest gavmilde nisse på denne jord. Hans søde, glade og charmerende nevø Freddy inviterer sin onkel til at fejre juleaften hos sig som altid, men selvom Skrut takker ja, så ved Freddy, at han ikke kommer.

Vi møder også en af Skruts ansatte Bob, der er en yderst hensynsfuld far til lille Tilli, der er krøbling. Tilli og hendes familie ved, at hun ikke bliver gammel, da familien ikke har råd til den rigtige behandling, men hvad der sker med lille Tilli, tja, det skal bestemt ses. Natten før juleaften får Ebernisse Skrut besøg af de tre juleånder for at lære ham, at julen handler om gavmildhed og næstekærlighed. Ebernisse Skrut besøger både fortiden, nutiden og fremtiden og indser til sidst, at han har givet afkald på sin store kærlighed samt sin nissefamilie for at dyrke sine penge – og var der ikke også et eller andet med en natpotte….

Men heldigvis finder han glæden ved at give, og kan fejre julen med familie og venner.
Hele forestillingen, der er fortalt i Charles Dickens ånd, viser at de unge fra Eventyrteatret kan så meget, vil så meget og gør så meget, at man faktisk glemmer, at de ikke er nisser, men at de er unge mennesker som bare har noget helt særligt. Det er ikke kun noget man kan lære, det er bestemt noget, man er født med.

Eventyrteatret har gjort det igen
Jeg var lidt bange for at den noget dystre fortælling ville virke skræmmende på de mange børn i Glassalen, men jeg burde jo have sagt mig selv, at Eventyrteatret igen i deres julemusical kalder grin, latter, humor frem, så selv den dystre Ebernisse Skrut faktisk kan virke meget rar og på ingen måde alt for frygtindgydende. Sceneriet var dog til tider lidt barsk bl.a. på kirkegården, men når det er Eventyrteatret, så bliver det hele blødgjort med sange – og sikke nogle fantastiske og gode sange.

Jeg havde også været ret bange for, at julestemningen var gledet ud af historien, for at få plads til så meget af fortællingen om muligt i den time det hele varede, men igen burde jeg jo have tænkt mig om. Hele forestillingen osede af julestemning, der var nisser, nisser og atter nisser, og de skønneste sange, som min datter Diana og jeg bare fortsatte med at synge efter forestillingen var slut.

Desværre kunne vi ikke købe CDen, men så var det da godt, at vi kunne købe en billet til, for vi måtte bare se forestillingen igen.

Vi kan kun give 6/6 stjerner. Jeg ville ønske, jeg kunne forny mig her, komme med en eller anden ting som irriterede mig, men selvom jeg havde mine kritiske briller på, så var det hele så velspillet, iscenesat og fremført, at selv den hårdeste kritiker må bøje sig.
Min datter og jeg kan kun anbefale forestillingen, så skal I en tur i Tivoli, så tag en tur i Glassalen, det vil I ikke fortryde.

I weekenderne frem til jul, samt torsdag d. 13. december kan både børn og voksne endnu engang få en fantastisk juleoplevelse ud over det sædvanlige med Eventyrteatrets julemusical og har du billet, så er indgangen til Tivoli og det smukke og stemningsfulde julemarked gratis. Se mere på www.eventyrteatret.dk for spilletider og datoer.

På Eventyrteatrets hjemmeside www.eventyrteatret.dk, står, at man anbefaler forestillingen til alle mellem 5-100 år. Jeg vil nu strække mig noget og sige fra 5-110 år, og har man et barn der ikke lader sig skræmme af de lidt dystre undertoner, så kan man også have yngre børn med derind

Forestillingen varer 1 time uden pause, og da den sluttede, ville jeg have mere. Tiden går alt for stærkt i godt selskab, og Eventyrteatret er godt selskab.

Efter forestillingen talte jeg med nogle af de børn, der havde set Eventyrteatrets julemusical.

Diana, 14 år. ”Jeg synes det var så fantastisk, så flot og skide godt.
Jonas, 8 år. ”Ham Nisse Skrut, han var da for dum, godt han mødte de 3 ånder”
Natalie, 4 år ”Det var sjovt”.
Jonathan, 15 år ”Det var en ret ok forestilling, tænk at de har spillet Valhal for en måned siden og nu det her, de er sgu gode”.
Mads, 11 år. ”Jeg vil godt have DVDen, hvis den bliver udgivet, men jeg var vild med forestillingen, og jeg kan en af sangene”.

Tina Magling
Skribent Sjovforbørn.dk
November 2012

Skriv et svar