Danmarks største vikingemarked

Danmarks største vikingemarked i Ribe 2.-3. maj 2009

Først blev vi fascineret af tv-julekalenderen ‘Valhalla’, der henrykkede os alle med mystik, spænding og drama. Dernæst kom biograf-filmen ‘Guldhornene’, netop i samme sekund som tyve stjal de guldhorn, Nationalmuseet havde udlånt til museet i Egtved.

Siden da er Thor, Freja, Loke og alle de andre guder blevet velkendte. Rigtig mange børn holder af at lege vikinger og høre om dengang, vi alle sammen var hedninge.

Der findes flere gode museer og vikingecentre rundt om i landet, der året rundt byder på spændende udstillinger, der beskriver vikingetiden.

2.-3. maj kan børn og voksne få meget mere end almindelig museumsformidling, når Danmarks største Vikingemarked finder sted i Ribe. Det er værd at opleve!

I to dage spoles tiden godt og vel 1200 år tilbage, og det vrimler med et hav af gæve handelsmænd og håndværkere fra hele Europa. Efter en lang vinter er de kommet til det første Vikingemarked, der bliver budt på i foråret. Nu skal der handles!

For publikum betyder det, at der på Ribe VikingeCenter er et sandt overflødigheds horn af forskellige små boder, hvor alt muligt forskelligt håndværk faldbydes. En stor mark er omdannet til handelsplads, og det er en sand smeltedigel.

Her mødes folk fra nær og fjern. Mange sprog tales, og især tyske vikinger er ikke noget særsyn. Nogle steder sidder en enkelt person blot og sælger sit kunsthåndværk, sine urter, værktøj eller våben på et stykket skind. Andre er kommet med hele familien og sælger flere forskellige ting i den bod, de har rinket sammen af lægter og vævede stykker stof.

Der er massevis at se på, smage på og høre om, når der igen er Vikingemarked i Ribe. På vandreturen op og ned langs rækkerne med de forskellige boder vil familien uden tvivl få lejlighed til at se og opleve helt andre håndværk end dem vi kender, smage anderledes madretter og gøre spændende køb af helt unikke ting, der med garanti ikke kan erhverves noget andet sted. Det er med andre ord en fornøjelig og atmosfærefyldt oplevelse at være på Vikingemarked!

Ribe VikingeCenter sætter altid alle sejl til, når der er Vikingemarked. Det er et meget stort og velfungerende arrangement, som afvikles på en fin måde. Det praktiske klapper, og folk er glade. Der er flere fine muligheder for, at gæsterne selv kan prøve forskellige aktiviteter, præcis som der også er, når museet normalt holder åbent. Der er heste, bueskydning og mange andre ting.

Til de mindste er der også en ganske særlige Vikingelegeplads.

Ribe VikingeCenters opgave er at formidle Ribes vikingetid gennem levendegørelse af de rekonstruerede miljøer og området, som vikingecenteret råder over, er både stort og meget smukt. Der er frodigt, grønt og marker imellem de vikingemiljøer fra Ribe der er bygget op: Markedspladsen med tilhørende skib, en tro kopi af en plads fra starten af 700-tallet og Storgården fra år 980, et langhus med 5 tilhørende bygninger foruden 8 byhuse fra år 825.

På den måde er det muligt at opleve udviklingen gennem hele vikingetiden. Nede ved kajanlæget finder vi vikingeskibet Gisla. Mange sider af Vikingetiden er med andre ord belyst og det hele på en fin og interessant måde.

Vi får kastet lys på en vigtig epoke i vor historie, som de fleste af os opfatter som ganske særlige for vores kultur.

Læs mere på Ribe VikingeCenters hjemmeside

Mere om vikinger:

Museet i Ribe (Ribes Vikinger)
Ribe Vikingecenter
Vikingeskibsmuseet i Roskilde
Bork Vikingehavn
Museet ved Slagelse (Vikingeborgen Trelleborg)
Vikingecenteret på Fyrkat

Hjemmeside der fortæller alt om vikinger og hvor du ellers også kan opleve noget om vikingetiden: www.vikingmagasin.dk

Nønne Lønne Votborg

Skriv et svar