Til de nysgerrige. En bog om døden

Selvom vi gerne vil skåne vores børn for smerte, sorg og andre ”tunge” emner, er det næste uundgåeligt at de kommer igennem barndom og ungdom uden at opleve døden på en eller anden vis. Måske mister de en bedsteforælder eller oldeforælder, måske dør en elev eller voksen fra deres skole eller institution eller de kan opleve et dødsfald på mange andre måder.
Uanset hvad, er det sikkert at de indirekte oplever døden når vi voksne taler om personer der går bort. Det afføder spørgsmål og nysgerrigheden er stor, når man er lille.
Børn fortjener svar. Jo mere de ved, jo mere afklarede er de, og jo mindre vil de gætte sig frem. Præcis som vi voksne også har brug for at vide besked.

Forfatter og Illustrator Marie Dysgaard Christiansen har med bogen ”Til de nysgerrige. En bog om døde” valgt, at sætte spot på alle de mange spørgsmål børn måtte have om døden. Det er der kommet en både lærerig, morsom og informativ bog ud af.
Bogen udmærker sig ved at kunne læses af både små og store børn – førstnævnte ved oplæsning og sidstnævnte ved selvlæsning.

Bogens største kvalitet er det utrolig enkle og meget direkte sprog, Marie Dysgaard Christiansen behersker. Hun skærer så at sige helt ind til benet både i ord og illustrationer, så alle de – ofte – vævende og al for detaljerede oplysninger bliver sorteret fra. Her er fakta, børn kan forholde sig til – og som de så, videre frem vil kunne bruge til selv at formulere nye spørgsmål, de selv har brug for at stille.

Døden kan i sagens natur anskues ud fra mange vidt forskellige vinkler, og Marie Dysgaard Christiansen forsøger at komme grundigt rundt om emnet – både hvad der sker rent fysisk, men også mentalt med den afdøde og med de efterladte. Derfor bliver gennemgangen kort, men også så enkel og præcis at det formentlig er nok til at barnet vil fange det. Forfatteren viser i ord og tegninger hvordan vi lever, forfalder og siden dør. Forskellige begravelsesformer er også vist kort, ligesom forskellige tilgange til livet efter døden ganske kort skildres.

”Til de nysgerrige. En bog om døde” er et rigtig godt bud på, hvordan børn introduceres til døden eller får svar på deres spørgsmål om døden. De mange illustrationer funger fantastisk godt, men måske collager med dødsannoncer kunne have været et ekstra plus?

Marie Dysgaard Christiansen udgiver en serie henvendt til videbegærlige børn under titlen ”Til de nysgerrige”. Denne bog er anbefalelsesværdig til både børn og voksne.
Ingen af os lever evigt, og børn har også brug for, at få en forståelsesramme og et ordforråd i forhold til døden. Det får de med bogen her!

Køb Til de nysgerrige. En bog om døden online

Skriv et svar