Offergildet

Vikingetiden danner ramme for en bred vifte af bøger for både børn og voksne.

”Offergildet” minder om faktion, der er en genre, der blander fagteksten og skønlitteraturen.
Bogen har form som en historisk roman om to vikingebørn Freja og Sigurd, men med stor vægt på formidling af det faktuelle. Ny vikingefund nær Tissø på Sjælland er således en del af bogens baggrundsmateriale.
Fortællingen er skrevet af Birgit Knudsen, der tidligere har forfattet undervisningsmateriale til historiefaget.

Med sin store vægt på det grafiske, der forklarer og viser hvordan livet tog sig ud i vikingetiden, er der lagt op til læring, men også en smuk visuel oplevelse. Jakob Muusmann tilføjer noget ekstra og unikt til en bog, der i sit udstyr savner en del. Den fremstår mere som et tykt hæfte end som en egentlig bog, ligesom den valgte fonte ikke er specielt læsbar for den unge læser, der endnu ikke har så meget læseerfaring.

Selve fortællingen om Freja og Sigurd er velfortalt og fin. De to børn bor i landsbyen sammen med deres forældre, men der er mangel på mad efter en lang og barsk vinter. Nu må Frejas elskede hest blandt andet ofres til guderne for at formilde dem. Men foråret er stadig ikke kommet og nu må mere drastiske midler tages i brug. Landsbyens høvding møder op hos familien og fortæller, at det største offer af dem alle må ske: et menneske skal ofres.

”Offergildet” er en enkel, men alligevel ganske dramatisk fortælling. På sin helt egen måde giver den sin unge læser en fin fornemmelse af, hvor barsk og brutal tilværelsen artede sig engang.
Rent sprogligt byder bogen på mange nye ord, der er fint forklaret og uddybet i supplerende bokse. Desværre er sproget her og der en kende ensformigt og småtungt.
Alligevel giver ”Offergildet” sin læser et interessant, dramatisk og fascinerende indblik i forhistorien, der bestemt er værd at tage med. Illustrationerne, dramatikken i fortællingen og fakta-afsnittet om vikingetiden skal nok give den unge læser blod på tanden til at dykke ned i endnu mere litteratur om vikingetiden. Ganske flot!

Køb Offergildet online

Skriv et svar