Når man forveksler kærlighed med en saks er en ny barsk og rørende ungdomsroman af Tomas Lagermand Lundme.
I bogen følger vi jeg-fortælleren, der søn af en alkoholiseret og psykisk syg mor. Derfor bor han i en del af opvæksten hos sin farmor og farfar.
Romanen består af to spor. Dels af tilbageblik, der skildres i kapitlerne Dengang, og omhandler årene fra han er 13 15 år. Dels af Nu, hvor han fortæller om at kæmpe med problemerne i kølvandet på de svære teenageår, her hvor han som 18 årig bor i København sammen med den ældre kæreste Mads.
Romanen er en hudløs ærlig beretning om at vokse op med en syg og alkoholiseret mor, der ikke kan tage vare på sig selv eller sit barn.
Fortælleren bliver passet af bedsteforældrene, men desværre dør farmoren. Faren er umiddelbart fraværende, men dukker op efter dødsfaldet. Han har fået en ny familie, og fortælleren passer ikke ind her. Moren magter ikke forældre-opgaven.
Der er en stor smerte og sorg hos hovedpersonen. Der er megen frustration og smerte i hans liv. Derfor går han til psykolog, men han kan let løbe om hjørner med psykologen.
Læseren er ikke i tvivl om, at fortælleren er usikker og dybt ulykkelig. Da morfaren smider håndklædet i ringen, søger hovedpersonen til København til faderens 25 årige paplillebror, Mads. De to har en kæresterelation, og her forsøger han at finde den kærlighed, omsorg og opmærksomhed, som han har savnet så meget. Men det er ikke let, når man har så mange ar på krop og sjæl.
Når man forveksler kærlighed med en saks er trods sit barske og tunge emne forfattet med en overbevisende lethed og sproglig elegance.
Tomas Lagermand Lundme har en fornem evne for at formidle tabuer og tristesse med en levende og let hånd, der gør det interessant for den unge læser. Forfatteren tager sin unge læser alvorligt.
Bogen er et vigtigt indblik i en verden med svigt, social arv, sygdom, selvskade og druk.
Tomas Lagermand Lundme skildrer med indlevelse, hvordan jeg-fortælleren tumler rundt i mødet med storbyen og sin homoseksualitet, mens han søger at blive afklaret med sin fortid.
Det er en vedkommende og vigtig socialrealistiskroman, der minder om at vi har vidt forskellige livsvilkår. Hvor er det fint, at det bliver fortalt!