Morderens abe

Det er svært at få hænderne ned, af ren begejstring, efter endt læsning af børnebogen ”Morderens abe”.
Den svenske forfatter og illustrator Jakob Wegelius har skrevet en mesterlig fortælling for børn og andre læseheste. ”Morderens abe” er med sine mere end seks hundrede sider en bog for de læseglade. Men det er bog, man lynhurtigt bliver bidt af!

Bogen er en fritstående fortsættelse af ”Den fantastiske historie om Sally Jones”, som jeg endnu har til gode at læse. Men efter mødet med ”Morderens abe” er det sikkert og vist, at jeg også skal læse forløberen.
Hovedpersonen i de to bøger er gorillaen Sally Jones. I den første bog fortæller Jakob Wegelius om Sallys opvækst i en afrikansk regnskov og hvordan hun tages til fange. Sally ender op som maskinmester på et skib sammen med sømanden Koskela.

I ”Moderens abe” fortæller Sally sin historie, og beretter om hvordan hun og hendes skipper kommer i alvorlig knibe da en mand dør, og Koskela anklages for drab. Sally ved, at Koskela er uskyldig og sætter alt ind for at hjælpe sin fængslede ven.

Den modige gorilla kommer vidt omkring i bestræbelserne på at redde skipper Koskela. Årene går. Undervejs bor Sally blandt andet hos fadosangerinden Ana Molina. Her møder hun instrumentbyggeren Luigi Fidardo, som lærer Sally at reparere instrumenter.
Sallys egen sikkerhed kommer på spil, da hun drager til Indien for at se, om hun der kan finde den rigtige drabsmand. I Indien bliver Sally en del af en maharajas hof.
Det er kort sagt et storslået eventyr der venter den, der drager med Sally Jones ud på jagt i ”Morderens abe”. Og det kan varmt anbefales!

Jakob Wegelius har en enestående evne til at skabe en helstøbt, eventyrlig og prægtig fortælling. ”Morderens abe” byder på en fantastisk læseoplevelse, der både underholder og beriger. Det er en meget facetteret roman, der kommer bredt omkring – både geografisk men også genremæssigt. Her er både et mysterium, historisk viden om Portugal og Indien, eventyr og en sømandsfortælling.
Men mest af alt er det en sød og varm beretning om venskab, mod, ensomhed og troskab. Sally Jones klarer sig forbilledligt, men hun er også en fighter. Hun får nogle gode venner, men er også selv en sand ven, der vil gøre alt for at redde skipper Koskela. Hendes fortælling er skrevet med oprigtighed, og man kan ikke andet end knuselske denne bog. Hvor er det en herlig historie. Den er med rette prisbelønnet.

Køb Morderens abe online

Skriv et svar