Løb alt hvad du kan

Den svenske forfatter Sofia Nordin blev taget vel imod, da hun udkom med den dystopiske roman «Et sekund ad gangen».
Bogen beskriver et uhyggeligt fremtidsscenarie, hvor to unge er de eneste overlevende efter en voldsom katastrofe.

Nu er Sofia Nordin klar med den selvstændige opfølger «Løb alt hvad du kan» hvor vi forsat følger pigerne Hedvig og Ella, der har overlevet den farlige epidemi, og siden har etableret et fælleskab på en gård udenfor byen. De to piger har fået følgeskab af den jævnaldrende dreng Ante, og pludselig er det ikke kun deres overlevelsesevne der er i fokus; de begynder også at tænke på sig selv som køn.

Som tidligere kredser Sofia Nordin også omkring menneskets sårbarhed, idet hun lader de tre unge tage stilling til, hvorvidt de vil hjælpe andre evt. overlevende. Udadtil er de unge glade for at kunne læne sig op af hinanden, men lige under overfladen lurer konflikterne og utilfredsheden.

Hvor første bog var skrevet fra Hedvigs synsvinkel, er det denne gang Ante, der er fortælleren. Det giver læseren et godt indblik i det dilemma han kommer i, når han står midt imellem de to piger, der er vidt forskellige. Ante beretter også om sine tunge tanker og skyldfølelse i forhold til katastrofen, hvor moren døde.

«Løb for livet» er både et skræmmende bud på en en uhyggelig fremtidsudvikling hvor alting går galt, men det er også en vedkommende bog om at være ung og modnes. Det er påfaldende, at selvom man er så få mennesker tilbage, er der stadig nogle ting, vi altid gør af hensyn til de andre.

Sofia Nordin skildrer de unges kamp for at overleve. De møder store udfordringer, men kæmper bravt. På det følelsesmæssige plan er de stærkt udfordret. Samspillet mellem de tre er er svært eftersom de er så forskellige. Det er vanskeligt for dem at afkode hinanden og vide, hvilke bånd de andre har på kryds og tværs.
Alle er skrøbelige, men det udmønter sig på forskellig vis.

Som sin forgænger «Et sekund ad gangen» er også «Løb for livet» på én gang en dystopi og en Robinsonade.
De unges oplevelse er som «Palle alene i verden», men de vågner ikke op af en drøm.

Endnu engang har Sofia Nordin skrevet en spændingsfyldt og gribende ungdomsroman, der både har drama og dybde. Serien afsluttes af næste og sidste bind i triologien, der nok skal byde på masser af dilemmaer.

Køb Løb alt hvad du kan online

Skriv et svar