Kirkegården

Islandske Gerdur Kristný har forfattet bogen ”Kirkegården”, der i 2010 modtog Vestnordisk Børne- og Ungdomslitteraturpris.
Bogen henvender sig især til tweens og unge teenagere med hang til historie og mystik.

Hovedpersonen i romanen er den 14 årige pige Eyja. Hun er enebarn og har et stort musikalsk talent udi at spille fløje, som hun øver sig på i mange timer. Eyja og hendes forældre flytter til et større hus i en anden del af Reykjavik, og kommer til at bo overfor en gammel kirkegård. Det er ikke noget, der huer Eyja!

Eyjas far underviser i historie og har speciale i den spanske syge, der kom til Island i 1918. I forbindelse med flytningen finder Eyjas far en gammel lænestol i en antikvitetsbutik. Eyja nærer en stor modvilje mod stolen, og da den flytter ind i hjemmet, begynder der da også straks at ske noget! Eyjas far bliver dårlig, og snart er han så svækket at han må på hospitalet.

På gaden ved det nye hjem og den gamle kirkegård har Eyja truffet drengen Sölvi, som hun bliver ven med. Eyja betror sig til Sölvi om farens sygdom, og om lænestolen som hun føler der er noget galt med; det er som om den gør folk ondt! I lænestolen har Eyja endvidere fundet en stak gamle breve fra en pige på samme alder som hun selv. Brevene er skrevet, da den spanske syge rasede i landet. Sölvi er uhyre interesseret i brevene.
Men hvordan hænger farens sygdom, lænestolen og Sölvis interesse for brevene mon sammen?! Og kan Eyja gøre noget for at hjælpe sin far?

Gerdur Kristný har skrevet en spændende og nutidig spøgelsesfortælling, der først og fremmest fortjener ros takket være det flotte personportræt af hovedpersonen Eyja. Vi oplever en pre-teenager, der kæmper med ensomhed og generthed, men som alligevel er stærk og udtryksfuld.
Mysteriet om lænestolen åbner sig langsomt, efterhånden som fortællingen skrider frem, og er for en stor del overladt til læserens egen fantasi. Jeg savner lidt mere dynamik i forhold til at få dramaet igang.

”Kirkegården” vil ikke mindst vække interesse hos læseglade børn og unge med hang til historie. Bogen bliver aldrig uhyggelig eller skræmmende. Gerdur Kristný leverer derimod en fascinerende og gribende fortælling takket være mysteriet om lænestolen, der sender faren på sygehuset og åbner op for en historie fra fortidens Island.

Køb Kirkegården online

Skriv et svar