Jeg lukker øjnene og ønsker

Moa Lina Croall introducerede os for den 10-årige Lisa i bogen ”Det er mig, der er Lisa”.
Nu er bind nr. to i serien klar ‘Jeg lukker øjnene og ønsker’. Denne gang er der lagt op til en mere typisk pigebog, der berører emnerne venskab, gruppepres og selvstændighed.

Lisa på tolv år er blevet veninde med Nova, der kommer fra et omrejsende cirkus. For nuværende bor de i byen, da Novas mor skal nedkomme. Men planen er, at de skal videre igen. Det gør Lisa ked af det og utryg at vide, at hun skal miste sin bedste – og eneste – veninde igen. For hvordan skal det mon blive bagefter?
Helt godt er det nu ikke lige nu. De to er nemlig kommet med i en klub, der hedder ”Rappen”. Her er Lisas storesøster også med, hvilket både er godt og skidt for Lisa.
I ”Rappen” er det Nadja og Latifah, der bestemmer og de to er ret strenge. Blandt andet skal deltagerne stjæle for at være med. For Lisa er det skræmmende at skulle rapse i en butik. Men hun tør ikke at sige fra. I det hele taget kæmper Lisa med at sige fra. Det er lige fra veninden Nova, der er mere fremmelig end hende selv til forældrene, der tager beslutninger uden at drøfte det med børnene.

Lisa udfordres i den grad igennem venskabet med Nova og deres deltagelse i ”Rappen”. Hun sættes på prøve igen og igen. Det gør næsten helt ondt, at følge den sårbare Nova, der i den grad har brug for anerkendelse og respekt.

Forholdet til søsteren byder skiftevis på støtte og drilleri. Alt hvad Nova hungrer efter, er at vide sig sikker på sin plads i fællesskabet med sine jævnaldrende, men hvor langt skal hun gå for det?

Moa Lina Croall skildrer på fin vis det sociale spil, der foregår når man er præ-teeanger og teenager. Hun formår om noget at vise, hvordan usikkerheden kan virke lammende og invaliderende for selv den bedste. Lisa har netop oplevet en række omvæltninger på hjemmefronten. I det perspektiv er det ikke uforståeligt, at hun hungrer efter anerkendelse fra de seje piger og giver køb på fornuften.

Lisas oplevelser er på engang smertelige, men også uhyre realistiske fordi de fleste børn og unge konfronteres med usikkerheden og desperationen efter anerkendelse.

Det sociale spil er en svær størrelse, som bogen her viser. Indimellem kan den voksne læser måske undre sig over nogle af de løsninger og svar, der ligger gemt i teksten når det gælder de udfordringer, de unge kaster sig selv ud i. For hvad bør konsekvensen være, når man lyver, stjæler eller på anden vis overskrider grænserne? Det giver bogen ikke et svar på, men den lykkes fornemt udi at skildre et pigeliv, der udfordres i forhold til venskab og ensomhed. Det gør den både ærligt og autentisk.

Køb Jeg lukker øjnene og ønsker online

Skriv et svar