Her ligger jeg og bløder

Der er bøger, man både væmmes ved og forelsker sig i. ”Her ligger jeg og bløder” er en af dem. Når jeg væmmes ved den, er det alene fordi forfatteren Jenny Jägerfeld formår at skrive så livagtigt om vores hovedperson Maja og hendes møde med en elektrisk stiksav. Knap er den hjertegribende roman i gang, før Maja skærer det yderste af sin tommeltot af.
Og det er ikke den eneste måde, at vores hovedperson bløder på! Som datter af en åndsfraværende mor lider hun i dén grad. Det skildres så troværdigt, at bogen simpelthen bliver et helt mesterstykke, du som læser forelsker dig i.

Maja bor til daglig hos sin far i Stockholm. En nogenlunde okay far. Efter uheldet med stiksaven skal hun på weekend hos sin mor i Norrköping, men denne gang er det ikke blot en åndsfraværende mor, der møder hende. Det er et tomt hus!
Med sin vanlige nysgerrighed går Maja på jagt i morens hus, for at finde spor efter sin mor. Hun gør sig mange og bange tanker om morens forsvinden.
I nabohuset møder hun den ældre, imødekommende Justin. Han engagerer sig i Majas liv, og accepterer hende som den hun er.
Persongalleriet er overbevisende og velvalgt.

Da weekenden er omme drager Maja på ny hjem. Tiden går og moren dukker forsat ikke op. Men pludselig finder Maja en mail i farens indbakke, som forklarer, hvad der er sket med moren.
Maja får et kæmpe chok, men langsomt giver indholdet hende en forståelse for hendes egen fortid og tingenes tilstand. Brikkerne falder på plads, og smerten fortager sig om end langsomt.

Jenny Jägerfeld skriver på en hel fænomenal måde om den smerte, sorg og frustration, vi livet igennem udsættes for, når vi står overfor nye erkendelsesmæssige udfordringer.
Med en god portion sort humor og bid lykkes det hende på bedste vis, at ramme en tone som den unge læser vil knuselske.

Selve karakteren Maja er da også nuanceret og skæv. Med et udseende lidt i retning af en emo og med en ærlighed, der får det til at krumme tæer, er hun ægte.

”Her ligger jeg og bløder” er en befriende oprigtig bog om, at komme overens med sin skæbne og sit ophav. Uanset hvor meget det gør ondt, så rejser vi os før eller siden. Ligesom Maja i bogen her.
Jenny Jägerfeld har kort sagt forfattet en uhyre velskreven og vedkommende bog, der vinder stort qua sit hudløse portræt af en ung pige og hendes møde med voksenlivets alvor. En must-read!

Køb Her ligger jeg og bløder online

Skriv et svar