Bibelhistorier

Børnebibelen er en klassiker. En bog, der er god grund til at eje, hvad enten man lægger vægt på det kristne budskab eller på værdien af at formidle den fælles kulturarv, som bibelhistorien uomtvisteligt ér.

Men indimellem bliver børnebiblerne blot til pynt. Det er ærgerligt, når bibelhistorierne kan formidles så veloplagt, levende og medrivende som forfatter Ida Jessen præsterer det i ”Bibelhistorier” på forlaget Bibelselskabet.

Lad det være sagt med det samme: ”Bibelhistorier” er et fornemt og flot værk, der er øjenhøjde med barnet. Det er næsten som at opleve en god spaghettigudstjeneste, hvor præsten formår at fortælle bibelhistorierne på hverdagsdansk og pædagogisk vis, så ungerne spidser ører. Ja, man mærker fra første færd, at forfatteren – og illustratoren ikke at forglemme – har taget opgaven til sig, har turdet at tage livtag med stoffet og haft målgruppen for øje hele vejen.

”Bibelhistorier” rummer fjorten afrundede fortællinger fra Det Gamle Testamente, mens der fra Det Nye Testamente er skabt en lang sammenhængende fortælling om Jesus i 15 afsnit. Det fungerer upåklageligt.
Ida Jessen har øje for at gøre bibelhistorierne levende og forståelige for barnet. Derfor formulerer hun sig direkte, jordnært og med mange dialoger. Dermed bliver fortællingerne dramatiske og menneskelige.

I Ida Jessens hænder bliver bibelfortællingerne fortalt så flydende og let, at interessen hele tiden bevares. Det er en udsøgt fornøjelse at læse hver og en af de gamle fortællinger, der er gendigtet uden omsvøb.

Ida Jessen er emininet udi den balance det er, at forklare og simplificer fortællingerne, så de fremstår tilgængelige for moderne børn, og samtidig respektere den særlige logik, der ér og bliver troens fundament. Det er uomtvisteligt, at visse ting må synes ulogiske set med moderne briller. Men forfatteren søger ikke at forklare det, der ikke skal eller kan forklares. Hun tager kristendommen – og troens – præmisser til sig. Og det gør hun meget fint! Det almenmenneskelige fremhæves, så vi mindes om hvorfor disse fortællinger står som grundfortællinger i bibelen og vores kristne kultur.

Hanne Bartholin har skabt de sanselige og poetiske illustrationer, der sammen med det raffinerede layout af grafiker Nanna Arnfred, gør bogen til en smuk oplevelse. Bogen er i stort format og indbundet med lærredsryg.

”Bibelhistorier” er en sjældent fin, levende, lettilgængelig og velformidlet præsentation af de klassiske fortællinger fra det kristne univers.
Ungerne vil så afgjort tage godt imod den. Men lur mig, om ikke mangen en forælder vil nyde at opleve, hvordan bibelfortællinger kan serveres med et glimt i øjet og på hverdagsdansk. Det er velgjort!

Køb Bibelhistorier online

Skriv et svar