Andrikken Arnold fra Amager strand

Traditionelt er vers og rim henvendt til de allermindste, der på den måde får en god fornemmelse for ord og sprog.
I ”Andrikken Arnold fra Amager strand” henvender Marianne Holmen sig til de lidt større børn i aldersgruppen 6 – 12 år. Hendes ABC-rim handler om dyr fra hele kloden.

Vi kommer da også vidt omkring: lige fra nattergalen Nanna i Botswana til regnormen Rudolf fra Roskilde Fjord. Hvert vers består af cirka 10 linjer, hvori Marianne Holmen rimer med fokus på det et udvalgt bogstav i alfabetet, som dyret i verset begynder med. Selve rimene er består af par-rim og enderim (stavelsesrim).

Eksempel:
Lamaen Ludvig fra bjerglandet Laos
Leved´ sit liv i lykkeligt kaos.
Han mødte en løvfrø,
som sad i en saltsø.

Sværhedsgraden er meget varierende, og det samme er kvaliteten.
Nogle vers nærmer sig vrøvlevers; det er i hvert fald vanskeligt at få øje på det humoristiske og meningsgivende i følgende:
Andrikkken Arnold fra Amager Strand
Ankom som afslappet adelmand
til afskedsfesten,
for araberhesten,
der lod sig ae i aftenssolen
af alle med adgang til anløbsmolen.
Vor and så sit snit
til at få sig et rig
og afrejse aristokratisk mod Polen.

Tja, hvad kan man sige til det?!
Det er næsten synd, at bogen ligger ud med dette vers, der står så svagt, da der – heldigvis – også er mange udmærkede vers. Et af de poetiske og søde vers er det, om sommerfuglen Signe.

Der er ingen tvivl om, at det er en vanskelig disciplin at digte og skrive vers, der både fungerer indholdsmæssigt og rytmisk. Når Marianne Holmen samtidig ønsker at skrive for de store børn, bliver udfordringen endnu større. Der er ingen tvivl om, at versene udvikler den sproglige bevidsthed. Men jeg savner, at Marianne Holmen hjælper sin unge læser på vej ved at highlighte det bogstav, der rimes ud fra i det enkelte digt.

”Andrikken Arnold fra Amager strand” er ledsaget af glade og muntre tegninger af Freja Friborg. Bogen kan udmærket læses højt for yngre børn.

Køb Andrikken Arnold fra Amager strand online

Skriv et svar