Store Bededag for børn

Hveder, Bededag og fri med familien

Meget er vendt på hovedet siden Store Bededag blev foreslået af biskoppen Hans Bagger i Roskilde, der havde sit virke der fra 1675 til 1693. Dengang var der utallige bededage i årets løb. På bededagene blev der i kirkerne bedt for fred, og det var skik at faste og gøre bod.

I 1686 blev Store Bededag indført af Christian V, fordi der med Store Bededag blev samlet en række bededage til én sådan, som biskop Bagger havde foreslået. Landets magtelite mente, at der blev spildt for meget tid med kirkegang, bod og bøn – tid som langt bedre kunne bruges på arbejde.

Store Bededag blev indvarslet allerede aftenen før ved klokkeringning fra kirkerne landet over. Ringningen var tegn på, at det var slut med at handle, og også kroerne skulle lukke. Det skulle sikre, at kirkegængerne næste dag kunne møde ædru op. Befolkningen måtte heller ikke arbejde, rejse, spille eller lege! Med andre ord var al underholdning uhørt – for ikke at sige forbudt.

I dag er netop det at hygge sig på Store Bededag og have det rart selve kernen for os. Det, der engang for omkring 300 år siden var utænkeligt (hvis det da fandtes!), er nu blevet noget af det, vi forbinder med denne fridag, hvor vi får mulighed for fx at gå på restaurant, spille spil og lege med vores børn eller måske tage på planteskole sammen, gå på loppemarked, gøre grænsehandel i Tyskland eller Sverige eller i det hele taget fornøje os i Zoo, dyrepark, biograf, svømmehal, eller hvad det nu end kan være.

Sikkert er det, at det er de færreste, der helt forholder sig i ro og slet ikke morer sig, har det sjovt eller gør noget særligt ud af dagen i familiens skød. Og godt det samme, for mon ikke det nu alligevel er godt, at vi benytter os af dagen til at komme hinanden ved, være sammen om noget derhjemme eller opleve noget sammen. Samvær er jo det kit, der gør os stærke og glade som individer og som familie. Dermed også være sagt at fridagen ikke er ligegyldig: den er med til at give os tid til at være familie.

Hvad skal vi lave?
Vi har skrevet en artikel om al det lækre mad, man kan lave sammen med sine børn på Store Bededag. Kig med her

Flere vil nok være så betagede af alle de dejlige opskrifter og det interessante læsestof om økologi, køkkenhaver, mad og drikke, at Store Bededag bliver til en rigtig maddag, hvor der bliver kogt, stegt, braset og bagt til fryseren og lavet andre lækkerier. Men der er jo også mange andre dejlige og hyggelige ting, vi kan lave sammen.

Rigtig mange går jo i haven på Store Bededag, hvis vejret er godt. Husk at ungerne gerne vil deltage og elsker at få lov til at få jord under neglene. En idé kan være at give dem lov at så eller plante deres egen lille ‘have’ i et gammelt dæk, en krukke eller to eller en børnetrillebør. Det kan blive utrolig flot og være kilde til megen læring, spænding og fascination at fælge udviklingen. Læs f.eks. vores inspiration til at lave et lille vandhul i haven.

Og dem af os, der ikke selv har køkkenhave, kunne jo overveje, om det er i år, vi skal kaste os ud i det. Mulighederne er mange, og det behøver jo ikke at være det mest omfangsrige og komplicerede, vi vælger.

Personligt høre jeg til dem, der har gårdhave, så vi holder os til massevis af krukker med et hav af forskellige krydderurter. For børn er krydderurter en dejlig ting at være med til at dyrke.

Hvis mor og far er i gang med havearbejde og malearbejde ude i haven eller gårdhaven, vil det være oplagt at sætte ungerne i gang med nogle gode lege. Hvad er bedre og sjovere end lege fra gamle dage, hvis I netop har taget en god snak om gamle dage, hvor folk holdt Bededag og meget ofte gik i kirke?

På følgende links kan du få inspiration og ideer til sjov og leg. Nogle lege er meget gamle, og andre er ‘kun’ fra dengang mormor og morfar var børn:

www.mik.dk
www.koegearkiv.dk
www.dafos.dk
www.boernespejlet.dk

Børnegudstjeneste
Børnene blev i gammel tid ligesom alle andre nødt til at gå I kirke, fordi der var tvungen kirkegang på St. Bededag. I dag er vi langt heldigere stillet. Vi kan gudskelov selv bestemme, om vi er til leg dagen lang, familiebesøg, skovtur, museumsbesøg (visse museer har åbnet – især dem hvor der er levendegørelse etc.) eller noget helt andet.

Men at tage børnene med i kirke er også en mulighed, der bør overvejes, hvis lysten og interessen er der. Flere kirker har utraditionelle tilbud, som henvender sig til familier og folk, der er uvante med kirkegang.

Børnegudstjeneste og udendørs kirke er meget populære tilbud til menighederne. Det kan være ganske rart med den særlige atmosfære i kirken i en lille times tid for både små og store. Vi er så vant til at have travlt og kan nok trænge til at sidde stille og blot lytte, synge med og bede sammen. Det er jo trods alt Store Bededag.

God fridag – og velbekomme med hvederne!

Øvrigt
Hvis du vil vide, hvad der sker, dér hvor du bor, så lav en søgning i vores udflugtsguide, i arrangementskalenderen på Sjovforbørn.dk eller på Kultunaut

Nyttige links

Børn og haver:
Det er svært for ikke at sige noget nær umuligt at finde ordentlige artikler eller links omhandlende børn og haver, men på havenyt.dk er der til gengæld en fantastisk interessant og grundig gennemgang af en række bøger om emnet børn og haver, så jeg iler med at foreslå interesserede at læse dér, for efterfølgende at gå på biblioteket eller til boghandleren:
http://www.havenyt.dk

Det følgende link rummer blot en enkel boganmeldelse, men bogen ‘Barndommens have’ henvender sig til dem, der ikke har grønne fingre, og alligevel holder af at være i deres have sammen med ungerne – derfor linket:
http://www.haven.dk

Kristendom og Folkekirken:
www.folkekirken.dk/
www.undervisning.folkekirken.dk/
www.detmedgud.dk
asp.altertavler.dk/default.htm
www.giraffen.dk/

Skriv et svar