Det er mig, der er Lisa

Som barn og ung er man først og fremmest underlagt sine forældre og deres valg.

I bogen ”Det er mig, der er Lisa” følger vi den 10-årige Lisa, der i den grad må kæmpe med konsekvenserne af sine forældres valg og beslutninger.
Hendes mor, der er fotograf, rejser verden rundt for at realisere sig selv og tilfredsstille sine behov.
Faren, der slider i det som journalist, nedprioriterer sine to døtre til fordel for jobbet. Og ikke nok med det! Oveni i det hele skal Lisa hjælpe med at passe den aldrende farmor, der bor i deres hus, men som langsomt slipper virkelighedens tag til fordel for demensens tåge.
Det er den pligtopfyldende Lisa, der søger at hjælpe til med det hele, mens storesøsteren Anna på fjorten år har mere travlt med sit eget aktive teenagerliv. I skolen kan Lisa ikke finde støtte eller opmuntring, da hun rangerer lavt i klassens hierarki.

Lisa skriver nogle mere og mere triste og tunge tekster i dansktimerne på skolen. Efter et stykke tid bemærker skolen, at Lisa og hendes søster bliver forsømt af deres far. De får besøg af en socialrådgiver, og Lisa snakker også med skolesygeplejersken.
Det er dog først da pigen Nova sammen med et cirkus flytter til byen, at Lisa finder trøst og forståelse. De to har det sjovt sammen, og langsomt lysner det i Lisas liv.

Moa Lina Croall er musiker og har skrevet bøger for voksne tidligere, men med bogen ‘Det er mig, der er Lisa’ debuterer hun som børnebogsforfatter.
I bogen her giver Moa Lina Croall sin læser en interessant og velskreven fortælling om et pigeliv, der ikke er nogen dans på roser, men som alligevel har sine gyldne øjeblikke.
Med stor indsigt beskrives den smerte det er, når ens ene forælder vælger at rejse ud for at realisere sig selv, og den anden fordyber sig i sit arbejde uden øje for børnenes behov. Her rammer Moa Lina Croall plet.
Forholdet mellem de to søskende er også skildret fint og nuanceret. Læseren kan virkelig fornemme den afhængighed, der er de to søstre imellem og så den helt naturlige søskendekamp, der slider på Lisa der er yngst og mest sårbar.

Da Lisa ingen venner har, er hun mere udsat og sårbar. Hun kommer meget let til at bære alt for meget på sine unge skuldre. Venskabet med den cool Nova er derfor altafgørende, for at Nova kan vokse og blomstre.

Moa Lina Croall leverer en varm og ægte historie om ensomhed, svigt og venskab. Det er en bog, der maner til eftertænksomhed trods det, at den underholder sin læser godt undervejs.

Køb Det er mig, der er Lisa online

Skriv et svar