Bænkebideren

At teenagerpiger kan være barske – for ikke at sige onde – ved hinanden er desværre en kendt sag. Men graden af fejhed kan være svært at sætte sig ind i. Ikke desto mindre lykkes det den svenske forfatter Ulrika Lidbo at sætte ord på mobningens onde væsen.

I ungdomsromanen ”Bænkebideren” Bænkebideren følger vi Edith, der går i ottende klasse. Efter en lejrtur til Gotland, hvor Edith offentlig har udleveret Sigga og hendes familiehemmelighed, er klassekammeraten nu forsvundet sporløst.

I flash back følger læseren Edith, mens hun ser tilbage på lejrturen, hvor hendes bedste veninde Lucinda og de to piger Madeline og Barbara, ikke vil søge hjælp hos læreren efter Sigga er forsvundet. Efterhånden som tiden går, og Sigga stadig ikke dukker op bliver Ediths angst altoverskyggende. Har Sigga begået selvmord, er hun blevet dræbt eller er der sket en ulykke? Selvbebrejdelsen er stor. Edith forestiller sig konstant alt forfærdelige, der kan være sket med Sigga. Hendes angstfyldte tanker minder om små filmklip. Ganske dramatisk!

Edith er dybt splittet mellem ønsket om at fortælle de voksne sandheden, og behovet for at få Lucindas accept. Det er på trods af, at Lucinda også er fej mod Edith. Efterhånden slider bekymringen for Sigga hårdt på Edith. Men hun er fanget i en loyalitetspligt overfor Lucinda – og en skam over, at hun sladrede om Sigga.

Ulrika Lidbo skildrer uhyre effektivt Ediths rolle som mobbeofferet, der selv bringer et offer for at beskytte sig selv. Den hierarkiske orden i skoleklassen er altafgørende, og bestemmer over den enkelte. Ingen tør næsten at stille spørgsmålstegn eller udfordre rollerne. ”Bænkebideren” beretter om, hvor stor en pris det kan have. Det er grusomt at vidne pigernes indbyrdes spil, og bogen er svær at ryste af sig efter endt læsning.

Denne tankevækkende bog af Ulrika Lidbo er på alle måder smertelig og trist læsning, men forfatteren formår at formilde stoffet på en uhyre spændende måde. Romanen viser, hvor barsk og brutal teenagelivet indimellem også kan være under den pæne overflade. Det er gribende og grumt!

Køb Bænkebideren online

Skriv et svar