Cinemateket: Store filmoplevelser

Cinemateket: Store filmoplevelser for de små

Cinemateket i hjertet af København er det perfekte sted at starte sin karriere som ivrig biografgænger. Her vises gratis børnefilm for de 3-10-årige hver torsdag til søndag.

Må man tage bamse med i bio? Vi, min knap 3-årige datter og jeg, er på jomfrutur som biografgængere i Cinematekets ’Børnebiffen’. Det er nyt, spændende og en lille smule farligt, synes pigen, som beslutter sig for liiiige at tage bamse med. Det er dejligt trygt at have en god ven med, når man skal ud på nye eventyr.

Cinemateket ligger i et imponerende, stort hus i Gothersgade i København, kun en fodgængerovergang fra Kongens Have og med skråkig til Rosenborgs prinsesse-romantiske renæssance-slot.

Gratis billetter
Vi har bestilt billetter til filmforevisningen for de 3-årige, som denne lørdag vises kl. 12.30. Heldigvis har vi bestilt billetter, for da vi ankommer til Cinemateket ved tolvtiden er der godt fyldt op med forventningsfulde børn og forældre. Billetterne er gratis, vi skal kun betale 5 kr. for reservationen – fantastisk!

Der er endnu et stykke tid til forestillingen starter, så tøsen bruger tiden til at løbe rundt og udforske Cinematekets mange kvadratmeter. En del gæster spiser brunch fra en stor indbydende buffet i Café Sult, men vi nøjes med en medbragt bolle og en æblejuice i en af de sofaer, som står mellem indgangsområdet og caféen.

De viser sig, at pladserne i Børnebiffen er unummererede, så køen foran sal Carl er allerede lang, inden dørene åbnes. De ventende unger er tydeligt utålmodige, så det er med stor iver, at vi endelig får lov at vise vores billetter og myldrer ind i biografsalen sammen med alle de andre. Vi finder nogle gode pladser midt i salen og får i farten fat i en af de tykke puder, som hjælper de mindste biografgæster til at få bedre udsyn til lærredet.

Cirkeline og alle de andre
Dagens filmprogram præsenteres af en flink mand, som også instruerer os i ikke at røre ved lærredet eller smide tyggegummi på gulvet – hvilket vi heller ikke havde planer om. Så dæmpes lyset, og salen nærmest sitrer af forventning – nu begynder det!

Første film har små mekaniske figurer i hovedrollerne, sådan nogle i malet metal, som kan trækkes op. Figurerne spiller og danser og laver cirkusnumre, mens andre figurer agerer begejstret publikum, og min datter er komplet tryllebunden. Anden film er en tegnefilm om tre ballerinaer, som har fine strutskørter på og danser ballet og laver ballade i det store teater. Et meget tøset univers, som går rent ind.

Dagens sidste film er en klassiker, ’Cirkeline holder fødselsdag’, som bringer minder frem hos de fleste forældre i salen. Den lille alf i den karakteristiske prikkede kjole hygger sig med mussevennerne Frederik og Ingolf, og børnene i salen griner højt, da Ingolf falder på hovedet i fødselsdagslagkagen og får flødeskum over det hele. En perfekt afslutning på den lille piges første biograftur.

”Jeg vil se en film mere, Mor”, lyder det i et klagende tonefald fra min datter, da vi er på vej ud af biografsalen. Men der er ikke flere film i dag – vi må vente til en anden dag med igen at tage bamse med i Børnebiffen.

Cinemateket har gratis filmforevisning til børn i alderen 3-10 år hver torsdag, fredag, lørdag og søndag. Repertoiret dækker over både animationsfilm, dokumentar og fiktion – alle af høj kvalitet. Billetter er gratis. Vil du være sikker på at få plads, så reserver på tlf. 3374 3412. Tjek Børnebiffens program på www.cinemateket.dk

Malene Lundahl
Sjovforbørn.dk
27. juni 2009

Fotos: Cinemateket

casino

Skriv et svar