Byvandring med børn

Børn, byvandring og bemærkelsesværdige minder

De fleste forældre har oplevet, hvordan ungerne på jeres tur i byen spontant peger og siger: ‘Hvad er det?! Eller ‘SE!’ For hvor kan byen dog byde på mange forunderlige, sære og interessante ting og sager.
Spørger dit barn igen og igen, hvorfor der står store løver foran apoteket, eller har du et barn, der er fascineret af gavludsmykninger? Så grib bolden og inviter på en ganske gratis og super sjov byvandring, hvor I selv bestemmer farten, hvad I vil kigge på, og hvor der i højeste grad kan inddrages masser af kreative ting, som dit barn kan gøre!

Byvandring lyder nok lidt støvet, men er det så langt fra. Faktisk er byvandring ret cool. På en byvandring får I brændt nogle kalorier, hygget jer og må gå med næsen højt i sky, for nu skal der kikkes op: Der er masser at se højt oppe på tage, ved vinduer og dér, hvor I er så heldige at se tårne og spir!

At tage på byvandring er en ‘helhedsoplevelse’: Alle sanser skal aktiveres, og alt er så at sige potentielt set en god snak værd. Det er bare med at have fantasien med og tænke kreativt på alle mulige måder. Så skal I nok få en byvandring, der er helt unik!

Alle byer er en byvandring værd!
Først og fremmest er der utrolig mange gode grunde til at tage på byvandring sammen med sit barn. Det er altid en hyggelig, interessant og god ting at gøre i forbindelse med ferie og besøg i andre byer. Netop når vi for en kort stund besøger en anden spændende by, gælder det om at suge til os af alt det, en ny by gemmer på og har at fortælle. En byvandring, hvor fokus ikke er andet og mere end netop at undersøge byen, kan være nok så vigtig, og mon ikke mange indleder deres ferie med netop en byvandring?
En byvandring kan imidlertid også være noget, I igen og igen drager ud på i jeres egen by, fordi nysgerrigheden driver jer, og fordi det er så utrolig sundt at få den motion, som en byvandring byder på, når vi går eller cykler. Når vi færdes i en by med nysgerrigheden som drivkraft, er samværet med familien også meget væsentligt. Jeg oplever gang på gang, at dialogen og diskussionen om det vi ser – Hvad mon det er? – er råstof til masser af gode snakke og dejlige stunder i familiens skød. Tag tiden til at kikke godt efter og summe lidt. Dét er, hvad man bedst gør på en byvandring.

En byvandring kan imidlertid også danne rammen om mange andre væsentlige ting: leg og læring – sidstnævnte især om arkitektur, æstetik, historie, kultur og kunst etc.

Men hurtigt kan det tage en hel anden retning: snak om forurening i form af bil-os, der gør at de fine dekorationer og udsmykninger på facaderne er snavsede, snak om graffiti, gamle håndværk der knap nok findes nu, turisterne kan øge bevidstheden om det særlige ved byen – Hvorfor kommer de hertil år efter år?, kirken kan bringe samtale om tro på banen, rådhuset kan sætte en snak i gang om, hvem der bestemmer og demokrati, vandtårnet kan sætte mor på prøve, når hun pludseligt skal svare på og forklare, hvor vi får al vores vand fra, når lille-pigen forlanger et svar og også liige vil vide, hvor rensningsanlægget ‘så er henne?!’ og sådan er en byvandring så herlig. Man kommer rundt om ikke bare sin by, men ganske mange spændende emner, der ellers ikke lige bliver vendt til hverdag.

Det er for så vidt jer selv og dét, jeres blikke falder på under byvandringen, der afgør hvilke emner I evt. vil komme til at tale om. Der er ingen facitliste for ‘en rigtig byvandring’, og netop derfor kan I igen og igen tage på byvandring i jeres egen by og gå på opdagelse efter vidt forskellige ting i bybilledet.

Vores byer, bygninger og udsmykningerne i dem har jo som regel mange år på bagen, så alene det gør, at der i det historiske materiale er stof til massevis af oplevelser.

Oplev byen med andre blikke
Når I drager af sted på byvandring, er der mange forskellige tilgange, som er mulige, men her er tre overordnede, som I kan tage afsæt i helt eller delvist. Det er også fint at mixe:

Det sanselige : se, høre, indsnuse, mærke og opleve det.

Mange af os tror nok, at vi ‘bare’ bruger synet på en byvandring. Men prøv at være opmærksomme på, hvor meget de andre sanser også bliver brugt hele tiden.

Med høresansen opfatter vi trafikken først og fremmest. Men vi kan også tit høre, hvad der sker inde bag rækværk og hække. Måske er det lyden af en masse larmende og livlige unger, der fortæller, at her er der en institution? Eller måske er det lyden af instrumenter, der gør os opmærksomme på, at vi går forbi byens kulturskole, der i øvrigt er en smuk ældre bygning, der er værd at beundre. Klirrende glas fortæller, at nu passerer vi kroen. Skiltet ved døren fortæller, at det er en gl. kro, der er kgl. privilegeret, og nu har vi igen noget meget spændende at tale om, for hvad er det nu lige, det er?

Lugtesansen er i brug hele tiden. Ostebutikken fortæller, hvad der sælges her! Det samme er tilfældet ved pølsevognen. Men også når vi kommer til en havneby som turist, kan lugten være overvældende på visse dage alt afhængig af vejret – og hvor meget aktivitet der endnu er på havnen. Her i Esbjerg, hvor vi bor, er lugtesansen altid i brug og fortæller både store og små, hvad vej vinden blæser. Så her er en snak om nord, syd, øst og vest noget børn tidligt får med mor eller far.

Tip: Hvis I har et bykort med, kan I jo få styr på verdenshjørnerne ved at kigge på det og se på solens placering. Benyt eventuelt mobiltelefonens GPS som hjælp.

Følesansen kan komme i brug på mange måder under en byvandring. Især hvis I er modige! Men nogle gange er det også værd at have en god fornemmelse for vibrationer: på en byvandring i Milano i påsken i foråret fornemmede vi noget under vores fødder, og efter et par minutter gættede min 7årige datter, hvad det var. Undergrundsbanen selvfølgelig! Det er ikke logik nødvendigvis, når man kommer fra provinsen.

Flere og flere steder er der skulpturer, der indbyder til at børn må røre, sanse og opleve med hel

Skriv et svar