Børne-TV: Sådan vælger du gode programmer til dit barn

Børne-TV: Sådan vælger du gode programmer til dit barn

Alle forældre kender det. Aftensmaden skal laves, men ungen har ikke tænkt sig at sætte sig pænt på stuegulvet for at lægge puslespil. I stedet bliver der åbnet for skabe, slukket lys i køkkenet, åbnet for vandhanen, pillet ved toiletbørsten, hamret pyntegenstande hårdt ned i sofabordet, osv. osv. Løsningen bliver i ni ud af ti tilfælde at tænde for fjernsynet og få velsignet ro til madlavningen. Men roen kan være dyrekøbt, for med den følger en nagende dårlig samvittighed. Ser mit barn for meget TV? Tager han skade?

Den dårlige nyhed er, at forskningen rimeligt entydigt bekræfter, at især små børn godt kan få hæmmet indlæringen og den sproglige udvikling ved at se for meget fjernsyn. Særligt dramatisk var resultaterne i en canadisk undersøgelse af 1.300 børn i henholdsvis 2-års og 4-års alderen, der viste at for hver times ekstra daglig tv-kigning faldt præstationerne i skolen, når børnene nåede 10-års alderen.

Den gode nyhed er, at du som forælder med relativt simple greb kan sørge for, at dit barn får sunde tv-vaner.

Råd #1: Deltag i dit barns tv-kigning: Når børns tv-kiggeri bliver problematiseret handler det oftest om, at børnene ikke bliver stimuleret, men blot sidder passivt og kigger. Derfor bør du som forælder tage del i det børne-tv, som dit barn ser – ligesom hvis du læser en bog højt. Det er ikke ensbetydende med, at du ikke kan gå til og fra, men at du fra tid til anden skal være med og tale med barnet om, hvad det ser og oplever på skærmen.

Råd #2: Tag stilling til, hvornår børne-tv er ok: Amerikanske forskere anbefaler maksimalt to timers tv-kigning dagligt til de helt små børn (0 til 2 år). Herhjemme har du ikke problemer med at finde børneeksperter, der mener, at selv det er alt for meget. Der er med andre ord ikke enighed, og derfor handler det i højere grad, om at I som forældre selv tager stilling til, hvornår tv-kigning er ok. Et princip, som vi selv støtter os til herhjemme er at lade vores søn se lidt tv om eftermiddagen, når han kommer hjem efter en lang og turbulent dag i institutionen. Her fungerer tv-kigning som en måde at hvile ørene på.

Råd #3: Find ud af, hvad du mener dit barn bør se: Dette råd kan være svært at følge, hvis man ikke har en harddisk-optager eller en dvd-afspiller. De fleste forældre ender ofte med at lade deres børns tv-kigning diktere af, hvad der lige er på kanalen, når de har brug for det. Men ideelt set bør du bruge din viden fra jeres fælles tv-kigning til at tage stilling til, hvad du mener, at dit barn bør se. Her kan du i vid udstrækning stole på din egen intuition, for hvis du synes, at et program er åndssvagt og fordummende, så er det det sikkert også. Heldigvis kommer der i dag en masse børne-tv på gaden som både stimulerer og underholder børnene, så du skal nok finde noget. Ellers kan du jo trække på andres erfaringer og eksempelvis bruge anmeldelserne her på Fjernsyn for Dig som en ledesnor:). Når du så har fundet et udvalg af godt børne-tv kan du optage det eller købe dvd’er med favoritterne.

Råd #4: Husk nærværet – så går det nok!: Ligesom du kan tillade dig en pose chips eller chokolade i ny og næ, hvis du blot motionerer regelmæssigt, kan du tage det helt roligt med tv-kigningen, hvis du i øvrigt sørger for at være nærværende overfor dit barn, tale med det og lege med det i andre sammenhænge.

Esben Würtz Sørensen
Fra http://fjernsynfordig.wordpress.com/ for Sjovforbørn.dk
December 2011

Skriv et svar