ZZZov med hajerne i Kattegatcentret - Sjovforbørn.dk
       
 G tilbage Tilbage..   Sg i kalenderen  Min huskeliste  Brtspil for hele familien  Brnebogs-anmeldelser  Foresl arrangement    Del

Zzzov med hajerne i Kattegatcentret

Skyggen glider hen over os, en ny følger efter… og endnu en. Langsomt, stille, og smukt – men også faretruende nært. Gennem vandet kan vi tydeligt se og næsten mærke de kæmpe havdyr. Det er nat, det er mørkt. Deres øjne lyser som kattens i mørket… tør vi lukke øjnene?

Men rolig… Vi befinder os ikke på havets bund men derimod i Kattegatcenteret i Grenaa. Det er ganske vist mørkt, det er også nat, og vi skal også sove. Men vi er her helt frivilligt, og vi er uden for hajernes rækkevidde. Heldigvis.

Vi er taget i Kattegatcenteret for at deltage i et arrangement, der hedder ”Zzzov med hajer” – et tilbud for voksne med børn i alderen 6-14 år. Og uden for sæsonen også et populært tilbud for skoleklasser. Nu er det blevet vores tur, og yngstemand i familien – netop fyldt 11 år – glæder sig vildt. For ham er det næsten uvirkeligt, at man kan få lov til at sove der, hvor hajerne bor. Men nu er vi her.

Mens det stadig er lyst...
Man møder til dette arrangement ind i centeret kl. 16.30, hvilket er blot ½ time før centerets lukketid på dette tidspunkt af året. Og når alle andre gæster forlader centeret, føler man sig virkelig som en VIP-person, der får lov til nogle af de ting, dags publikummet ikke får mulighed for at opleve.

Dagens gruppe består af 15 personer, hvilket er det mindste antal for at gennemføre arrangementet. En god blanding af forældre, bedsteforældre, mostre – og børn. Mest mindreårige børn – og så en enkelt teenager med stor interesse for hajer.

Vi bydes velkommen af guiden Grethe, der snart er færdig uddannet som biolog. Hun bliver os en uvurderlig guide og formidler under hele opholdet. Efter en kort velkomst, får vi alle en forfriskning og ser hinanden lidt an. Vi skal trods alt være sammen de kommende 15 timer blot afbrudt af – erfarer vi senere - få timers søvn.

Blækspruttehygge
Første stop er en tur i skolestuen, hvor vi skal lege ”doktor Knivskarp” og dissekere 10-armede blæksprutter. Grethe er en fantastisk formidler, og hun er super til aktive, spørgelystne, ivrige og lidt utålmodige børn. Og også til os voksne i øvrigt. Alle går uden tilbageholdenhed i gang, da de – nøje instrueret af Grethe – skal til at snitte blæksprutterne op. Det er spændende og lærerigt. Øjet fungerer som et forstørrelsesglas, hvis linsen er klar – rygsøjlen kan bruges som pen og blækket leverer blæksprutten jo selv! Armene skal klippes af, for de skal efterfølgende bruges som foder til de mindste hajer, større rokker, torsk, stør o.a. i det store røre-bassin i centeret. Der arbejdes intenst i skolestuen i en times tid – og der er også lige tid til at se lidt på andre havdyr så som krabber, eremitkrebs, ulke, søstjerner m.fl. Og så skal der fodres…

Vi går sammen over til det store røre-bassin, hvor vi med blækspruttearmene skal fodre bl.a rødhajer. Det er spændende, uanset alder! Fiskene er ret aktive, og alt for hurtigt er foder spanden tom.

Normalt indeholder dette arrangement ikke en fodring af centerets tre sæler, men da den ene er syg med øjenbetændelse og gerne, under opsyn, skal ha’ lidt mad, får vi en ekstra oplevelse med. Ud over at fodre sælerne, kan Grethe også lidt kunster med dem, som vi får lov at beundre og more os over. Men den syge sæl bekymrer os alle lidt, for den vil hverken spise eller lege.

Og så lidt godt til ganen... - måde for mennesker og dyr !
Nu er det så menneskenes tur til at få aftensmad, så alle samles på Café Fordækket, hvor Grethe er tovholder for det kulinariske under opholdet. Hun serverer – nej, ikke blæksprutter – men lækker aftensmad med bl.a. laks og kylling. Alle får sulten stillet, så der er fornyet energi til resten af aftenens program, der endnu er ret omfattende.

Nu skal vi – endelig – fodre de store tropehajer, som alle med en blanding af frygt og beundring har betragtet mange gange lige fra ankomsten til Kattegatcenteret. Dvs. det er ikke os, der skal fodre disse kæmpe havdyr – for det er alt for farligt. Grethe har flere års erfaring, og det er hende, der skal ”lægge krop” til. Noget vi senere absolut godt forstår. Hos tropehajerne finder vi revlehaj, nursehaj, sandtigerhaj og zebrahaj. Og flere af disse skal man ikke komme alt for tæt på. Grethe stiller sig på et lille podie over haj bassinet, og vi andre stimler sammen, bag hegnet, omkring hende. Og så ifører Grethe sig stålhandsker! Nu ved vi, det er alvor…

Hajerne er ikke nødvendigvis særligt sultne nu, da de allerede er fordret to gange i løbet af dagen – til glæde for de øvrige besøgende. Men måske kan de fristes? Og ja, det kan de, selv om det kræver lidt tålmodighed. Det bliver en fantastisk oplevelse for os alle at se denne fodring, for det går vildt for sig. Hajerne – og de gigantiske rokker – tager godt for sig af retterne. De pjasker vand i hovedet på os og bider glubske til, når de snubber en fisk. Flere gange giver det et sæt i os alle… pyh, de er godt nok tæt på.

De store sandtigerhajer vil Grethe også gerne have til at bide på, men dem skal man ikke håndfodre! Heller ikke med en stålhandske som beskyttelse. Maden sættes nu på en stang, for ingen vil miste en hånd her – og det er risikoen stor for. Da Grethe endelig, efter flere forsøg, får lokket hunnen til at bide på, så er det et glubsk bid, den tager - noget der får det til at gi’ et kæmpe sæt i os alle. Og lidt hvin lyder der rundt omkring, mens vandet plasker om ørerne på os. Grethe har heldigvis stadig 10 fingre…

Da vi har sundet os lidt, skal vi videre i programmet. Nu skal vi bag kulisserne, hvor hverdagens publikum ikke kommer. Vi ser en lille del af maskinrummet, der er enormt. Og så kommer vi ud, hvor der er store frysere med mad til de mange dyr – bl.a frosne sild til sælerne. Det er også her ude, der forskes og studeres, og der er små akvarier og bassiner over alt. Med alle mulige fisk og havdyr. En meget, meget farlig fisk, som vi alle får strenge ordrer på ikke at stikke fingrene ned til får vi lov at se. Den er meget lille – men meget farlig. Og ikke specielt køn. Der er også et ”hospital”, hvor en syg kæmpe muræne ligger helt stille og inaktiv. Det er trist at se, men vi håber, den klarer sig – evt. ved hjælp at den meget dygtige dyrlæge, der er tilknyttet centeret.

Efter turen bag kulisserne skal vi se 3D-film, og det er altid en fantastisk, virkelighedsnær oplevelse. VI skal naturligvis ned i havets dyb, men nu mærker man en vis træthed blandt de alleryngste deltagere. Det er lidt svært at koncentrere sig her. Men flot, utroligt, farverigt og ganske særligt er det i de store verdenshave.

Hvor skal vi sove i nat?
Så er det blevet tid til at gøre klar til natten. Vi skal høre, hvor vi må folde soveposerne ud og lægge os. Og der er mange valgmuligheder (alle godkendt af brandmyndighederne).

Det sted, alle forestiller sig gerne at ville sove, er i tunnellen under hajerne! Det er her, man kan ligge og se de store havdyr glide langsomt forbi – lidt uhyggeligt og faretruende, men samtidig også smukt og fascinerende. Og de gigantiske kæmperokker kommer også og lyser op med deres hvide ”maver”. Men i hajtunnellen bliver der varmt, med høj luftfugtighed. Så der bliver ikke kamp om pladserne denne gang, da flere vælger andre sovesteder.

Der må soves omkring det store røre-bassin og ovenfor det store hajbassin, på en trappe. Der må også soves ved foden af hajbassinet – dog med risiko for vandplask fra de store rokker! Og så må der soves oven for den Tropiske Lagune, hvor man har overblik over hele centeret og udsigt over Kattegat med en skøn solopgang næste morgen. Man må også gerne sove på trappen foran det store Oceanarie, hvor dykkerne opholder sig mange gange i løbet af dagen og natten. Her holder i øvrigt kæmpe havålen til, som centeret har erhvervet sig for nylig.

Da alle havde fundet et sovested, skulle der siges godnat til hajerne og de øvrige havdyr. Grethe slukkede al lyset i hele centeret – nu var tiden kommet, hvor de medbragte lommelygter skulle frem! Hvad laver dyrene så om natten? Gemmer de sig? Er de aktive? Kan vi overhovedet finde dem?

Trods børn helt ned til 6-års alderen, var ingen trætte. Dette var alt for spændende til at man kunne tænke på at sove. Så med fuld fart gik det rundt i centeret med tændte lygter. Lyste man på hajernes øjne, lyste de som kattens om natten. Og de store dyr syntes nu ret uhyggelige. Andre steder så bassinerne tomme ud – men så man godt efter, som fx hos Klovnfisken, så var der liv. Men de gemte sig godt.

Efter en halv times ”ræs”, var det nu definitivt tid til at sige godnat – klokken nærmede sig midnat. Og Grethe kunne så venligt fortælle os, at hun ville vække os igen kl. 05.45… pyh!

Vi krøb hurtigt i soveposerne, og ret hurtigt faldt der ro over den del af centeret, som mennesker har indflydelse på. Men de nataktive dyr var vågne nu, og det skulle vise sig at være noget, der ikke gik helt ubemærket hen natten igennem. Der blev plasket og sprøjtet en del, og alle disse nye lyde betød, at man ikke sov hverken tungt eller meget. Og næste dag havde jeg det lidt som prinsessen på ærten – om end det nok ikke var en ært, jeg havde ligget på!

Morgenvækning
Grete vækkede os kl. 05.45 – selv havde jeg været oppe lidt før og nydt det fantastiske vue over Kattegat en solrig morgen. Kl. 06.00 var der morgenmad på ”Fordækket”. Selv om der ikke var helt så meget krudt i de yngste som aftenen før, kom alle uden problemer op så tidligt.

Nu var der kun tilbage at sige tak for denne gang – og så var det tid til at fordøje de mange indtryk og storslåede oplevelser, de seneste 15 timer havde budt på. Noget der ikke gøres på én dag.

Vores generelle oplevelse af arrangementet var hele vejen positiv. Og vi anbefaler afgjort oplevelsen til andre familier.

Dog er der et par ting, vi godt kunne ønske, at man forsøgte at ændre, om mulighederne er til stede. Vi synes, der mangler mulighed for selvformidling i centeret. Mere tilgængelig information for de, der har lysten og interessen hertil. Og så ville det være dejligt, om man også ved disse sær arrangementer kunne handle i butikken, der var lukket for os. Bøger o.a. kunne man sagtens få lyst til at købe efter denne oplevelse. Dykkerklokken – en virtuel oplevelsesrejse under havet – ville vi, og især børnene, gerne have prøvet, men også den var lukket. Ærgerligt for vi kunne godt have nået at prøve den, inden centeret lukkede dagen før, om vi havde vidst den lukkede.

Vi synes også, man bør overveje, om 6 år er for lav en alder at sætte som deltager. Uden tvivl har en 6-årig stor fornøjelse af at deltage – men i den alder er det svært at sidde stille, lytte og koncentrere sig i længere tid. Og det kan betyde noget for øvrige deltagere.

En sidste ting, vi synes, man bør overveje at ændre, er sluttidspunktet. Måske kunne man i skolernes sommerferie afslutte arrangementet en time senere. Vil man tilbringe resten af dagen på Djursland, så er det lang tid at have til rådighed fra klokken 07.00 til kl. 10.00, hvor de fleste attraktioner åbner.

Men disse småting ændrer ikke ved vores samlede oplevelse i Kattegatcenteret – og vi håber, mange vil tage en alternativ overnatning på Djursland hen over sommeren. Det er afgjort en rejse værd!

Se flere billeder i billedgalleriet 

Lisbeth Wilger
Sjov for børn
13. juli 2009

  

 

Fakta

Åbningstider: kl. 10-16 eller 10-17 udenfor højsæsonen

kl. 10-18 i højsæsonen (13/7 - 10/8 2009)

Lukket: 7/12 – 26/12 2009, samt enkelte andre dage

Adresse:
Kattegatcenteret
Færgevej 4
8500 Grenaa

Tlf. 86 32 52 00
www.kattegatcentret.dk
/detail.asp?I=1&OID=93&G=Kattegatcentret

 

Priser: Voksne: kr. 140,00
Børn: kr. 80,00

Årskort: Voksne: kr. 199,00

Børn: kr. 99,00

Familiebillet: kr. 370,00 (ikke i juni, juli og august)

Særlige arrangementer:

Zzzov med hajer kr. 395,00 pr. prs, udvalgte datoer

Prøvedyk (skal bestilles)

Snorkling (skal bestilles)

Parkering: Parkering uden for centeret, gratis

Handicapegnet: Der er elevator og køreramper

Besøgstid Forventeligt 4 timer

Mad og drikke: Café Fordækket, Nautilus, Isbar Bastionen

 

Blokhus er et sknt sted om sommeren fyldt med glade sommergster, den dejlige strand, livet i byen og de mange udflugtsml i nrheden. MEN Danland i Blokhus har ogs masser at tilbyde gsterne i de kolde vintermneder. Her er det bare nogle andre ting, der trkker brnefamilierne til Blokhus. V...
Du kan faktisk snyde dig til lidt feriestemning for ganske f penge. Find et af de kommunale badelande, som lokker med over 30 grader i luften, 28 grader i vandet og kolde is i kiosken.
WOW-park er en stor udendrs legepark med mulighed for sved p panden, og hjde udfordringer i trtoppene.
Kom ned i gear med brneyoga, mindfulness og afspnding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden snke sig mens brnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspnding for hele familien og hber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter ...

©2005-2017 Sjovforbrn.dk - Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk