Danmarks vejkirker - Sjovforbørn.dk
       
Sg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del

Vi viser vej til Vejkirkerne og andre åbne kirker

Alverdens forskellige former for flot udsmykkede altertavler, krucifikser - eller et tomt kors uden Jesus, som symbol på opstandelsen og kunstfærdige kirkeskibe er blot noget af det, vi har rig mulighed for at se i landets mange kirker. Selve kirkerne omfatter en bred vifte af alt, fra kølige middelalderkirker med tykke mure i den ene landsby efter den anden over klosterkirker i købstæderne, til mageløse domkirker, hvor storheden er betagende, samt spændende nutidige kirker udført af kendte arkitekter.

Et besøg ind i en stille og måske tom kirke kan være en både stor, gribende og meget fascinerende oplevelse. Uanset om det er interessen for kirkerummets udsmykning, indretning og udseende, der er grunden til, at vi træder over tærsklen til kirken, eller vi har ønske om at få del i rummets ro og måske tænde lys i den særlige lysglobe, så er vi velkomne.

Børn og kirker
Min datter har interesseret sig for kirker fra barnsben. På vores ferier og udflugter rundt i landet har vi besøgt de kendte domkirker og kirkegårde, hvor store personligheder er begravet.

Der er så uendelig mange ting at kikke på i en kirke; mange anderledes og ukendte ting, som det er spændende at se på og lære at kende. Især kalkmalerierne i de mange landsbykirker tilbage fra middelalderen, der netop var beregnet til at formidle troen for dem, der ikke selv kunne læse i bibelen, har altid fascineret min datter. Dér, på himmelhvælvingen får hun igen og igen øje på personer og karakterer fra bibelen, som hun lidt efter lidt får kædet sammen til en af historierne fra de fire evangelier.

I dag som 7-årig er hun i gang med at læse læs-let bøger om kristendom og bibelen, fordi hendes nysgerrighed og interesse er blevet yderligere motiveret af skolens kristendomsundervisning. Det giver hende endnu mere interesse i forhold til at se og opleve de mange og vidt forskellige kirker. Der er ikke to kirker, der er ens - og netop derfor er det altid enormt spændende at besøge kirkerne. Vi ved på forhånd, at en række elementer går igen, og kan derfor starte vores nysgerrige søgen efter dem. Men vi ved af erfaring også, at enhver kirke gemmer på en helt særlig historie, og netop derfor er den altid et besøg værd.

390 Vejkirker og åbne kirker er parat til besøg
Mulighederne for at gå ind i de danske kirker er ganske gode. Det er i de seneste små 10 år blomstret op med Vejkirker og andre kirker, der er åbne for publikum, når de ikke benyttes til kirkelige handlinger.

Igennem flere år er der fra Kirkefondet hvert år udkommet et par meget fine brochurer med opdaterede fortegnelser over vejkirker og andre åbne kirker. De to brochurer for 2009 er klar, og 390 kirker over hele landet har valgt at være med i brochurerne i år. Brochurerne findes i en udgave for Jylland med 184 kirker og én for øerne (Sjælland, Fyn og de øvrige øer) med hele 206 kirker, så uanset om man bor eller holder ferie i Jylland eller på øerne, er der rigtig mange kirker, der altid er åbne for interesserede.

Brochurerne, som er gratis, finder du i den åbne kirke, på biblioteker, hos turistbureauet, samt på campingpladser, vandrerhjem og andre steder, hvor turister typisk færdes, så som udvalgte museer mv.

Har du lyst til at læse brochuren med det samme eller selv downloade den, kan det gøres ved at klikke på nedenstående links. Der er direkte link til kirkernes hjemmesider i brochurerne. 
Klik her for at downloade brochuren for Jylland
Klik her for at downloade brochuren for Øerne

I brochurerne "Vejkirker og andre åbne kirker" kan I læse mangt og meget på ganske lidt plads. Det er med andre ord en sand lille guldgrubbe af oplysninger: se kirkernes beliggenhed, finde kørselsvejledning (som er nem at indtaste på bilens GPS), information om kirkernes åbningstider og yderst interessante oplysninger om kirkernes seværdigheder, faciliteter, koncerter og andre arrangementer, kontaktpersoner og hjemmesideadresser. Kik ind på www.vejkirker.dk og læs mere, hvis du har lyst, om de to fine små brochurer, som vi på Sjov for Børn kun kan rose meget og give vores varme anbefaling til, finder vej til taksen eller handskerummet i bilen!

Husk, at nogle kirker holder særlige børne- og familiearrangementer. Det kan være de såkaldte Spaghetti-gudstjenester, som er en hel unik måde at komme i kirke til en gudstjeneste kun for børn og forældre. Bagefter spises der aftensmad i sognehus eller lign. ganske gratis eller for en meget beskeden pris. Netop de Spaghetti-gudstjenester, vi har været med til i Zions Kirke her i Esbjerg, har medvirket til, at min datter oplever kirken som et sted, der også siger hende noget, og hvor hun har lyst til fx at tænde et lys, sådan som det er muligt i de fleste vejkirker, hvor der er en lysglobe netop til dette formål.

"Nøgle til kirken"
Kirkefondet står bag folderen "Nøgle til kirken", der er en guide til kirkerummet, som koster få kroner og som varmt kan anbefales alle at købe og tage med på deres besøg i Vejkirkerne og de øvrige åbne kirker. "Nøgle til kirken" er en usædvanlig fin lille folder, som på meget fin vis fortæller om de mest kendte og iøjnefaldende ting, der er i kirkerummet, deres historie, betydning og funktion. Folderen har en meget fin guide til alt det, vi ofte ser på de mange kalkmalerier i landets mange ældre kirker. Det hele er levende fortalt og let at forstå for hele familien.

"Nøgle til kirken" fortæller også kort om kirkernes historie og udvikling i Danmark helt fra de tidligste kirker af træ til de moderne kirker i dag. Det er på alle måder en meget god folder, som gør besøget og kikket ind i kirken mere forståeligt, vedkommende og interessant.

Læs mere om denne udgivelse og andre på www.kirkefondet.dk  - bemærk at du kan sende en mail og bede om at købe 1 ex. til kr. 10,- og altså ikke behøver at købe hele 10 stk. sådan som det pt. fremgår af Kirkefondets hjemmeside.

Hvad er en Vejkirke?
Traditionen med at have vejkirker har vi hentet fra Sverige og Norge, hvor det meget ofte ses, at kirker i nærheden af større veje gør sig umage for at byde folk indenfor, specielt i sommertiden. Vejkirkerne er åbne i dagtimerne. Tit vil der blive budt på the, kaffe eller saft, som regel af frivillige "kirkeværter". Det ses også, at der nogle steder holdes faste andagter i løbet af ugen.

Nu er det efterhånden mere blevet skik, at vi gerne vil bruge vores kirkerum til andet og mere end gudstjenester. Personlig andagt, eftertanke eller måske bare nogle få minutters stilhed i en travl hverdag kan være meget kærkomment, og det er oplagt at kirkerne bruges til det, uanset om de er beliggende ved befærdede veje eller i en by. Derfor gælder ordningen Vejkirker nu også, selv om kirken ikke er beliggende direkte ved befærdede veje i en by. Navnet er derfor "Vejkirker og andre åbne kirker".

På besøg i kirken
Har I lyst til forud for jeres besøg at vide lidt om, hvordan kirkerummet er indrettet og betydningen af de forskellige ting, der er at se, så er det fx en god idé at gå en tur forbi hjemmesiden www.undervisning.folkekirken.dk/.

En særlig side om altertavler findes også: asp.altertavler.dk/default.htm

At besøge en kirke kan også være en god idé forud for, at familien skal i kirke i forbindelse med en kirkelig handling i den ene eller anden anledning. Børn, som ikke tidligere har været i kirke eller måske kun til jul, vil have stor glæde af at stifte nærmere bekendtskab med kirken forud for, at deres møde med kirken sker i en sammenhæng, hvor det kan være meget godt, at barnet i det mindste ikke behøver at skulle bruge sin energi på at forholde sig til alt det nye, anderledes og uvante. Derfor må opfordringen være, at vi "klæder vores børn på", så de kender kirken og er trygge, når og hvis de pludseligt skal med derhen på et tidspunkt, hvor vi måske ikke har overskuddet, eller hvor der ikke er rum til at forklare en hel masse om alt det ukendte.

Et besøg i en kirke kan på mange måder også bane vej for en lang række gode samtaler med sit barn om, hvor vi kommer fra, hvad vi mon hver især tror på, og hvor vi til slut skal hen. Kirken danner en fin ramme til den nære samtale med sit barn. Der er ro til dig og mig. Dit barn vil opleve, at du også er mere reflekterende i kirkerummet og dermed kan give et bedre svar, end det tit er muligt derhjemme. Det er min egen erfaring.

Vejkirker er værd at vælge!
De mange danske kirker, der holder dørene åbnet for publikum året rundt i forbindelse med ordningen Vejkirker og andre åbne kirker, giver os alle en fantastisk mulighed for at få en ganske spektakulær og helt særlig oplevelse.

Med andre ord: de to brochurer tjener som rigtig fine appetitvækkere til at besøge kirker og fordybe sig i de interessante kirkerum, hvad enten man er barn eller voksen. Ligeledes er det meget sandsynligt, at man bliver så fascineret og interesseret i vide mere om kirker, kirkegårde, kalkmalerier m.v., at appetitten er så stor at man må og skal vide mere via hjemmesider og litteratur. Sådan har det været for min familie og jeg!

Endnu flere fantastiske kirker …
Husk i øvrigt at der i Danmark i alt findes omkring 2300 kirker, så Vejkirkerne og de øvrige åbne kirker tæller kun en lille brøkdel. Der er mange andre kirker, der også er værd at besøge og fordybe sig over - og i! På internettet er der fin mulighed for at finde information og viden om de øvrige kirker, samt oplysninger om hvornår og hvordan, det evt. også er muligt at besøge den eller dem, I kommer forbi på jeres tur.


God fornøjelse på udflugter ud i det blå og besøg i de mange smukke kirker på jeres vej!

 

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
12. maj 2009LITTERATURLISTE

 
WOW-park er en stor udendrs legepark med mulighed for sved p panden, og hjde udfordringer i trtoppene.
Fredericia Teater har denne gang valgt en satsning af de helt store. De har valgt, at lave en musical over historien Prinsen af Egypten. Det er noget af en mundfuld Fredericia Teater har givet sig i kast med, men med de tidligere opstninger som Aladdin, Den lille Havfrue, Klokkeren fra Notre Dame...
Blokhus er et sknt sted om sommeren fyldt med glade sommergster, den dejlige strand, livet i byen og de mange udflugtsml i nrheden. MEN Danland i Blokhus har ogs masser at tilbyde gsterne i de kolde vintermneder. Her er det bare nogle andre ting, der trkker brnefamilierne til Blokhus. V...
Det er nu hvor vejret bliver bedre, at vores brn mdes med de andre brn i kvarteret. Og skal vi holde dem lidt vk fra computeren, s skal vi finde p noget sjovt. Vi har fundet 10 sjove lege, der egner sig supergodt til villavejen, det grnne omrde eller den lille skov.


©2005-2017 Sjovforbrn.dk - Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk