Turvenlige madpakker - Sjovforbørn.dk
           
Søg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del denne side på Facebook

Turvenlige madpakker der dur!

Skovtur og picnic, eller bare en hurtig madpakke med lækkerier, gør lykke på udflugten. Mon ikke hele familien kan lide en velsmurt madpakke! Der er mange penge sparet ved selv at sørge for provianten, og I bestemmer selv menuen, når I smøre madpakken. Her er tip til, hvordan du pepper de fire falde op og laver en lækker udflugtskurv, ligesom vi giver dig forslag til hvordan du bedst opbevarer maden undervejs. Med andre ord: Turvenlige madpakker der dur!

Ud i det blå med madpakke på
Picnic, skovtur og madpakke eller lækker lunch?! Kært barn har mange navne. For børnefamilien er det alle tiders at kunne pakke mad til udflugten. På den måde spares mange penge, og I kan vel at mærke selv bestemme hvad I skal spise. Tit vil maden på udflugtssteder være både dyr og usund. Med lidt forberedelse og godt grej, bliver det oven i købet rigtig lækkert og attraktivt, at medbringe sin helt egen mad.  

Maden smager bedre i det fri
Forår, sommer og sol rimer på picnic i det grønne med medbragt madkurv. Når vejret er godt, kan I tilbringe timevis omkring picnicen. Det kølige efterår og vinter lokker imidlertid også. Med et isolerende picnictæppe kan I udmærket sidde i skovbunden og nyde eftermiddagsteen med en sandwich. Stående picnic er et must, når børnefamilien skal have oplevelser i den kolde tid. Så lyder menuen på håndholdte lækkerier og en varm kop suppe fra termokanden.

Mad med højt til loftet
At bruge naturen som spisestue er oplagt! På den måde får familien gode gratis oplevelser, og ungerne elsker at spise i det fri. Naturstyrelsen http://www.naturstyrelsen.dk/ guider jer hen til madpakkehuse og grillpladser. I kan også pakke madkurven og smutte hen i den nærmeste park for at spise. Børnene vil elske det. Det uhøjtidelige moment lokker lidt ekstra mad ned, så udnyt at picnic har en positiv indvirkning på appetitten og arranger en lille en af slagsen, lige så snart lejligheden byder sig. Tænk utraditionelt og brug fantasien! 

Spørg turistbureauet
Udover Naturstyrelsens hjemmeside kan turistbureauet være behjælpelig med informationer om egnede udflugtsmål lokalt, hvor der er borde, bænke og evt. overdækkede madpakkehuse i tilfælde af dårlige vejr. Hvis I elsker grillmad, kan turistbureauet også hjælpe jer med oplysninger om, hvor der er opsat stationære griller til fri afbenyttelse, i parker og i diverse naturskønne områder. Husk kul.

Forberedelse er vejen til succes
Uanset årstid kræver en succesfuld picnic forberedelse, men det behøver ikke at være spor besværligt. En stor hjælp, er at lave en tjekliste på et A4, der kan genbruges hver gang der skal pakkes madkurv. På listen noteres alle de vigtige ting, der skal med i jeres madkurv. Afhængig af hvor I skal hen, tilføjes evt. underholdning i form af diverse spil, bolde og lege.

TJEKLISTE
  • Køleelementer: læg evt. små vandflasker på frost eller frys brikjuice ned til ungerne
  • Tæppe - gerne picnictæppe
  • Et stykke plastic – til underlag. Sorte affaldsposer eller en gammel voksdug (fås billigt i genbrugsbutik)
  • Tæppe: uldtæppe i den kølige årstid og fleecetæpper eller vattæpper i sommerhalvåret
  • Dug til bordet
  • Førstehjælpskasse – eller plaster
  • Store affaldsposer så I kan rydde op bagefter
  • Salt og peber i små beholdere
  • Servietter og/eller køkkenrulle
  • Våde vaskeklude i plastpose eller vådservietter
  • Oplukker/proptrækker (vælg evt. vin med skruelåg)
  • Kaffe/te, sukker og mælk (medbring kogende vand i termokande, tebreve og  i et Nescafé bæger)
  • Glas/plastikkrus eller melaminbægere af hensyn til miljøet (skriv navn på så I kan nøjes med et hver)
  • Spisebestik og ekstra bestik til at skære - og til at tage med
  • Skærebræt og/eller smørebræt
  • Mad og drikke – især masser af vand!
  • Grill, grillkul og tændstikker plus remedier til at rydde op med efterfølgende
  • Fodbold samt diverse spil til børnene
  • Kasket, solcreme og evt. parasol når det er sommer (så maden kan indtages uden at få solstik)

 

Madpakkemenu med masser af muligheder
Udflugtsmad kan groft sagt deles op i to slags: håndholdt og gaffelmad.

Ideer til smurte madpakker: ”Den hurtige håndholdte”

Eksempler på ”håndholdte” lækkerier vi kan nyde hele året rundt og som også er egnet til at spise stående er fx:

  • Foccia med tomat eller med rosmarin & havsalt
  • Pissaladiere med løg og oliven eller løg og ansjos
  • Pesto-snegle (gerne drysset m. ost på toppen)
  • Oliventapenade-snegle (gerne drysset m. ost på toppen)
  • Pizza-snegle eller små mini-pizza.
  • Mini calzone dvs. indbagt pizza
  • Madmuffins - fx med tern af mager ost, peberfrugt og oliven
  • Grovboller m. revne rodfrugter i dejen  eller med m. spinat eller grønkål og ost i dejen
  • Pirogger med fyld af fx revne gulerødder, hvidkål, løg og flødeost eller kartofler og spinat
  • Samosas (indiske dejpakker) med fyld af kartofler, løg, ærter, karry og evt. blomkål el. cashewnød
  • Empanadas (dejpakker fra Sydamerika og Spanien – fx med chili con carne og ost i)
  • Pølsehorn
  • Sandwiches – de klassiske trekantede med smørbart fyld fx æggesalat, philidelphia el. krydret hytteost.
  • Klap sammen (af rugbrød) , amager-mad (klap sammen m. rugbrød og lyst, groft brød), rugklapper
  • Ciabatta brød m. fyld imellem (husk at variere brødet og bag fx ciabataboller m. spinat osv.)
  • Pan bagnat - franskmændenes svar på burgeren (oprindeligt med en blandet salat nicoise)
  • Fladbrød m. fyld (rullet stramt!) smøreost, salat, avocado, grillede grøntsager, falafler
  • Grove tortillas m. fyld (rullet stramt!)
  • Grov pita-brød (½ eller 1/4 med kun en enkelt ting i – så det er til at styre!)
  • Grove æbleboller m. kanel, mandler og rosiner el. m. kardemomme, abrikos og hasselnød
  • Skorper. Vælg mellem fx: Grove skorper, Finske rugskorper og Pizzaskorper

Anbefalelsesværdigt synes jeg især at de mange madbrød er. Udover at de smager lækkert, er de også nemme at have med og super velegnede til at spise på farten selv for små børn. Samtidig kan brødene  bages i god tid forud for turen – ja, rent faktisk kan de bages og fryses ned, så I altid har et forråd af gode sager lige til at tage med på en dejlig picnic året rundt. Tilmed kræver madbrødene ikke, at I slæber køleelementer med. Skulle I være heldige at falde over en grill eller et bål smager de fantastisk lune.

Tip: brug et kaffefilter til at holde maden med så fyldet ikke falder ud eller af og fingerne ikke bliver fedtede.

Ideer til klassisk picnic med kniv og gaffel:

  • Små kolde frikadeller – fx falafler, kartoffelfrikadelle osv.
  • Dips og dressinger som fx tzatziki, hummus, salsa, guacamole, pesto, aioli m.m.
  • Grøntsager i mundrette stykker, grøntsagsspyd
  • Små bøtter med oliven, fetatern/ostetern og nødder/mandler
  • Kolde supper opbevares i en termoflaske med et par isterninger. I den kolde tid er tid hældes varm suppe på termoflaske fx pureret grøntsagssuppe. Husk at undgå suppe med mejeriprodukt hvis I er af sted i længere tid ligesom varm kakao ikke må opbevares på termokande i flere timer.
  • Tærter, gratin, pizza, postej og andre middagsretter og –rester!
  • Grønne salater – lav dressinger af olie/eddike, de holder sig bedre i varmen end dressinger lavet på mejeriprodukter. Tag dressingen med i en separat beholder og bland den i salaten lige før spisetid
  • Små ovnbagte kartofler, marinerede grøntsager og kartoffelsalater.  
  • Diverse kornsalater: rissalater, pastasalater, couscoussalat, bulgursalat.
  • Oste: faste oste og smøreoste m.m.
  • Godt brød, kiks, knækbrød, grisini m.m.
  • Frugt i mundrette stykker, frugtspyd, smoothie på termokande, frugtkugler
  • Kage, muffins, myslibar og småkager

Familievenlige madpakkeopskrifter
Sjov for børn har fået lov at dele to hjertevenlige picnic opskrifter med vores læsere med venlig hilsen fra Hjerteforeningen. Samtidig vil jeg gerne anbefale Hjerteforeningens samling af særlige Picnic opskrifter, ligesom den store opskriftsdatabase på foreningens hjemmeside rummer fantastisk mange skønne opskrifter, der kan bruges når familien skal på udflugt. Vi takker for venligt udlån til Hjerteforeningen!

Fuldkornspizza med kartofler og rosmarin

Ingredienser

Dej:
2½ dl vand
20 g gær
2 tsk salt
100 g fuldkornsspeltmel eller grahamsmel
100 g durumhvedemel
150 g pizzamel (cirka)
-----
Fyld:
2 spsk olie
200 g mozzarella, hel eller reven
2 løg
400 g kartofler
4 kviste frisk rosmarin
salt og peber
-----
2 hjertesalat
200 g grønne bønner
1 avocado
½ citron
½ kg ærter i bælg eller 200 g optøede fra frost
1 spsk balsamicoeddike
salt og peber

Tilberedning

Dej:
Hæld vandet i en skål og opløs gæren heri. Tilsæt salt og ælt, først speltmel, dernæst durumhvedemel og pizzamel i dejen. Ælt til dejen er glat og smidig. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time. Slå dejen ned på et meldrysset bord. Del den i fire stykker og rul hvert dejstykke tyndt ud, enten til runde eller aflange pizzabunde, som fordeles på bagepapir.
Fyld:
Tænd ovnen på 250 grader og lad en bageplade eller bagesten blive i ovnen. Pil løgene og skær dem i skiver. Skræl evt. kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver. Hak rosmarinen. Pensl dejstykkerne med olien. Fordel mozzarella, løg, kartofler og rosmarin på pizzabundene. Krydr fyldet med salt og peber. Lemp pizzaerne forsigtigt over på den varme plade, når ovnen og pladen er varm. Bag pizzaerne i ca. 12 minutter.
Grøn salat:
Skyl salaten og slyng den tør. Skyl bønnerne. Nip og damp dem i 1 minut. Skyl dem med koldt vand og afdryp dem. Halvér avocadoen, fjern stenen og skær avocadokødet i tern. Pres den halve citron. Bland salat med bønner, avocado, citronsaft og friskbælgede ærter. Dryp balsamicoeddike over, vend salaten rundt og krydr den med salt og peber. Servér salaten til pizzaerne. http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=27&rid=150482


Pirogger med kartoffel/ostefyld

Ingredienser

20 g gær
1 spsk salt
5 dl vand
200 g hvid hvede
600 g hvedemel, ca.
-
100 g ost
600 g kogte kartofler
peber
-
Evt. løg og/eller kommen
sammenpisket æg
flagesalt

Tilberedning

Opløs gæren i lunkent vand og tilsæt salt. Tilsæt den hvide hvede og det meste almindelige mel og ælt dejen sammen, så den bliver glat og smidig. Tilsæt evt. mere mel. Ælt dejen godt og grundigt – jo længere, jo bedre. Kom dejen tilbage i dejfadet og dæk den med husholdningsfilm. Stil den i køleskabet til næste dag. Riv osten, mos kartoflerne og bland det. Smag fyldet til med peber.

Slå dejen ned og form den 12 boller. Rul boller ud til flade cirkler, fordel fyldet og tryk kanterne sammen. Læg piroggerne på en bageplade med bagepapir, dæk dem med film og lad dem efterhæve mindst 1 time eller til de er blevet dobbelt så store. Pensl piroggerne med æggehvide, drys med flagesalt og evt. kommen eller løg skåret i tynde strimler. Bag piroggerne i ca. 20 min og ved 225 °C, men tjek undervejs. De er færdige, når de er gyldne og lyder hult, når man vender dem og banker dem I bunden.  Tips: Opskriften er nem at lave en aften, hvor man har kartofler tilovers fra aftensmaden. Spis dem lune til en brunch.
http://www.hjerteforeningen.dk/index.php?pageid=27&rid=34267


Sundhed er i det hele taget er det en rigtig god idé at medtænke, selvom familien skal spise ude – helt bogstaveligt, – og derfor har Sjov for børn været forbi Kirsten Skaarup og hendes vidunderlige vegetariske univers Kødfri Fredag http://kodfrifredag.wordpress.com/.

Kirsten Skaarup har i mange år været frontfigur i den vegetariske kogebogsverden, og barsler til næste år med en ny udgave af sin gode gamle madpakkebog. Allerede nu har vi fået en række skønne smagsprøver på kødfrie madpakkelækkerier, der udover at være sunde og smagfulde, er særlig gode at have med på farten, fordi de holder sig friske og du ikke på samme måde skal bekymre dig for holdbarheden. Tak til Kirsten Skaarup for venligt udlån og opskrifter.

Pitabrød – opskrift fra Kødfri fredag

10 g gær
3 dl lunkent vand
2 spsk olivenolie
2 tsk salt
1 tsk sukker
250 g fuldkornshvedemel
ca. 150 g hvedemel

Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt olie, salt, sukker og fuldkornsmel.
Rør dejen godt sammen og tilsæt hvedemelet lidt ad gangen.

Tag dejen ud på bordet, når den kan æltes og ælt den godt igennem, gerne mindst 10 minutter.
Læg dejen i en skål og vend den i lidt olie. Dæk skålen og lad dejen hæve et par timer.

Ælt dejen igennem igen og del den i 10-12 portioner.
Tril kugler af dejen og rul dem ud til cirkler med en diameter på 14-15 cm og en tykkelse på 4-5 mm.

Læg brødene på bagepapir på en bageplade og lad dem hæve endnu ca. 1/2 time.

Sæt brødene i en 250 grader varm ovn og bag dem 10 minutter. Sænk varmen til 200 grader og bag brødene færdig, endnu ca. 10 minutter – måske kortere tid. Vurdér selv hvornår brødene er færdige, da der er forskel på ovne.
http://kodfrifredag.wordpress.com/2011/08/18/pitabrod/

 

Falafler – opskrift fra Kødfri fredag


Falafler kan godt drille lidt. Det er vigtigt, at konsistensen på farsen er tilpasfast. Prøv dig lidt frem og sæt endelig falaflerne i meget varm olie.

½ dl bulgur

3 dl kogte kikærter
2 tsk spidskommefrø
2 tsk korianderfrø
2 fed hvidløg
1 lille bdt frisk koriander
¼ tsk cayennepeber eller chiliflager
1 spsk tahin
ca. 2 spsk hvedemel
1 æg
olie til stegning

Hæld kogende vand over bulguren, så den netop er dækket. Lad det afkøle.

Purér kikærter og bulgur i køkkenmaskinen.
Rist de to krydderier på panden og stød dem i en morter.

Snit hvidløg og koriander fint.

Rør kikærtepureen med krydderier, hvidløg, koriander, cayenne, tahin og hvedemel. Tilsæt ægget og et drys salt.

Vurdér konsistensen og tilsæt evt. lidt mere hvedemel. Det er vigtigt, at farsen er fast.

Tril med melede hænder farsen til ca. 15 små runde kugler og steg dem gyldne i godt varm olie.
http://kodfrifredag.wordpress.com/2011/08/18/falafler/




wraps: hvedetortillas med fyld - opskrift fra Kødfri fredag

200 g hvedemel
50 g fuldkornshvedemel
1 tsk salt
1 1/2 tsk bagepulver
1 spsk olivenolie
ca. 1 3/4 dl varmt vand

Bland de to slags mel godt med salt og bagepulver.
Rør olien i vandet.

Tilsæt vandet i ganske små portioner ad gangen. Rør rundt i melet med en gaffel, indtil dejen kan æltes.
Ælt dejen grundigt. Pres den ud og fold den sammen adskillige gange. Måske skal der bruges lidt mere mel.

Lad dejen hvile 10-15 minutter.

Tril en lang pølse af dejen og del den i 8 lige store stykker. Tril dem til kugler og lad dem hvile endnu 10-15 minutter.

Rul kuglerne ud med en kagerulle til helt tynde tortillas med en diameter på 18-20 cm. Når du mener, du ikke kan få pandekagen tyndere, så giv den et lille ”nøk” mere.

Steg tortillaerne på en godt varm pande. Du behøver ikke at bruge olie.

Steg tortillaerne, til de har mørke pletter på begge sider.

Opbevar tortillaerne under et fugtigt klæde, indtil du skal rulle dem sammen om fyldet. Hvis tortillaerne skal ligge til næste dag, så læg dem i en plasticpose med det fugtige klæde.

Forslag til fyld:

Moset avocado med sorte bønner (eller kidneybønner) og strimlede, tørrede tomater, salatblade
Grøn hummus med skiver af artiskokker i olie, radicchiosalat
Kogte linser vendt i gulerødder i tændstikstore stykker. Tilsæt sød chilisovs sammen med rosiner og smuldret feta- eller gedeost
Salatblade og hummus, edamamebønner (eller andre bønner) og finthakket peberfrugt og chili
Guacamole, grillet, flået peberfrugt og sorte bønner.
 


”Sunde madpakke ideer” er titlen på en super skøn og inspirerende grøn opskriftsbog af kostvejleder Helle Kofoed. Bogen er fuld af sunde, lækre og appetitlige opskrifter, der frister både små og store. Takket være stor variation, masser af grøntsager og grove produkter bliver madpakken indbydende og god. Fra ” Sunde madpakke ideer” har vi venligst lånt et par opskrifter og du finde flere gode gratis opskrifter her: www.hellekofoed.dk Hjertelig tak til Helle Kofoed for venligt udlån af opskrifter.


Posteg
220 g mandler eller nødder
350 g selleri
200 g kartofler
100 g løg
3 æg
1 dl hirse-, quinoaflager eller havregryn
2 fed hvidløg
1 spsk tamari (soja)
1 tsk karry
2 tsk paprika
urtesalt
Hak nødderne og løget fint. Selleri og kartofler skives og dampes møre i lidt vand, hvorefter de moses med en gaffel. Begge dele blandes sammen med flager og alle krydderier. Æggeblommerne tilsættes, og hviderne piskes stive og vendes i til allersidst. Bages ved 200 grader i 20-30 minutter i et fladt fad eller i papirkageforme og tages med i madpakken.

Risbøf
350 g kogte brune ris
200 g hasselnødder
100 g løg
200 g gulerødder
100 g sorte oliven uden sten
2 fed hvidløg
2 spsk tamari (soja)
2 tsk urtesalt 2 spsk olivenolie
2 tsk paprika
1 tsk merian
1 æg
Oliven- eller kokosolie til stegning.
Gulerødderne rives groft. Alle ingredienserne blendes fint i en foodprocessor til dejen hænger sammen. Formes til runde kugler, som trykkes flade med e bredbladet knuv og formes runde i kanten også med kniven. Bøfferne steges, til de er lysebrune og sprøde i overfladen.

Opbevaring og transport af maden

Når du planlægger madpakkemaden, er holdbarhed punkt nummer et på listen. Maden skal være frisk og indbydende, men frem for alt må den ikke blive varm eller dårlig. Bakterier trives, når temperaturen kommer over køleskabstemperatur. Særlig kød, fisk og mejeriprodukter er sensitive.

En køletaske er god at have, men du kommer også langt med køleelementer. Pak dem gerne ind i plastposer, fordi de afgiver kondensvand. Du kan også fryse brikjuice og andre drikkevarer – men husk at væske udvider sig, når det fryser.

Husk at pakke de lettest fordærvelige madvarer tættest på køleelementet. Brug fantasien og lav en herlig madpakketur. Det er der ingen ben i!


Rigtig god picnic året rundt!

Nønne Lønne Votborg
Skribent Sjovforbørn.dk


ps: Læs også:
Sjovforbørn tester: Madkasser og picnicudstyr!
Tips til bedre og billigere udflugter







 

Din kommentar til artiklen?

Har du en kommentar eller en god ide, du har lyst til at dele med andre?

Du skal være medlem og logget ind for at kunne skrive i forummet. Log ind ved at trykke på linket lige under søgefeltet i toppen af siden. Hvis du ikke er medlem endnu, kan du blive det ved at trykke her. Det er 100% gratis at være medlem på Sjovforbørn.dk.


Experimentarium City er som navnet antyder et sted, hvor børn og voksne kan eksperimentere med alt lige fra styrke, hurtighed og kondi til luft, vand og sanser.

Perfekt sted til fordybelse, forundren og familietid!
Det er et imponerende syn, der møder os, da vi kører op mod Tropical Island. Det er nemlig en kæmpe stor hangar, der oprindeligt blev bygget til at huse fabrikationen af luftskibe. Det blev aldrig til noget, og nu ligger der et stort tropisk paradis med sandstrand, lagune, vandrutsjebaner, restauran...
En vigtig del af enhver fødselsdagsfest er forberedelserne. Her er der lagt op til forventningens glæde. Involver barnet og lav hjemmelavede invitationer til den kommende fest. Det er både billigere, mere personligt og ganske sjovt!

Her får du den ultimative guide til sjove invitationer !
Lav en top-nice fest for din tween. Undgå, at din søn eller datter synes, den bliver nederen barnlig. En guide til, hvad du skal gøre og absolut ikke gøre som forælder til festen. Idéer til temaer, pynt, mad og styring af slagets gang.

©2005-2013 Sjovforbørn.dk, Grønnegade 93, 1., 8000 Århus C, Kontakt Sjovforbørn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk - Se også www.Spassfurkinder.de for sjov i Tyskland