Top Ti Tips til bedre og billigere udflugter - Sjovforbørn.dk
        
Sg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del

Top Ti Tips til bedre og billigere udflugter!

Vi kender det alle sammen. Familien skal på udflugt, men sidste gang blev det væsentligt dyrere end forventet. Det er som om, at priserne er skruet i vejret, og alting løber lynhurtigt op. Danmark ér et dyrt land at leve i, og det mærker vi også, når vi gerne vil hygge os med familien.

For at spare penge og få plads til det sjove må der nødvendigvis købes mindre til overpris. Nøglen til besparelse er først og fremmest, at vi selv sørger for mad og drikke samt i et vist omfang også sparer på det øvrige forbrug og ser os godt for generelt, når vi skal på tur.

Med planlægning og en positiv indstilling bliver det ikke kedeligere, fordi der skal spares; tværtimod er der større valgfrihed og kvalitet, når I træffer valgene frem for at købe det første og bedste til overpris. Der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget!

Pirogger - Foto: Arla.dk1. Maden er en stor udgiftspost, når I er på farten. Med hjemmelavet nem finger mad i rygsækken eller en større frokost i køletasken er der lagt op til hygge og en stor besparelse. Det er altafgørende, at I er velforberedte, når det gælder al slags medbragt mad, for ellers går det hele hurtigt galt og ender i ærgrelser og frustrationer over, hvor lang tid det tager at få maden pakket, at I ikke kan finde et sted at sidde og spise, at maden er lunken osv. En madkurv er kun en succes, hvis I har forberedt det meste dagen før og har udstyret til det (køletaske + service + dug). Det tager ofte længere tid, end man umiddelbart forventer at pakke en køletaske med mad og drikke, men øvelse gør mester.

En god idé er at lave en huskeliste over det, I har brug for, således at I altid hurtigt kan tjekke op på, at alt er klappet og klart.

Alternativet til den hyggelige madkurv er rygsækken med nem finger mad i form af forskellige former for bagt brød med og uden fyld: pirogger, samosas, hjemmelavet pizza el. calzone, pizzasnegl, pølsehorn, empanadas, foccia, indiske naanbrød , madmuffins, minirugbrød, pissaladiere, pesto-snegle, grovboller m. revne rodfrugter i dejen, grovboller m. spinat eller grønkål og ost i dejen. Det gode ved disse madbrød er, udover at de smager lækkert, at de er nemme at have med og super velegnede til at spise på farten, og så kan brødene alle bages i god tid forud for turen – ja, rent faktisk kan de bages og fryses ned, så I altid har et forråd af super gode sager lige til at tage med på en dejlig udflugt. Tilmed kræver disse brød ikke, at I slæber køleelementer med.

Udover skønne indbagte sager er der andre fine ting, der kan spises med hånden, så som grove wraps med fyld omrullet stramt med madpapir og skåret over på midten, eller på same vis gjort med et fladbrød, grov pitabrød med fyld i et kaffefilter, så det er til at styre, rugklapper med fyld samt den klassiske amagermad. Alt afhængigt af fyldet, og hvor lang tid maden skal vente i rygsækken, kan det være en god idé at køle disse gode sager ned – fx med de medbragte drikkevarer (se afsnittet herom).

2. Drikkevarer er en dyr post på udflugten, så her er der mange penge at spare. Det er vigtigt at være i god tid, så I får lagt de ønskede drikkevarer på køl eller frost forud for turen. Vand til at slukke tørsten med er alfa og omega, så tap det gode postevand derhjemme og læg det på køl. Er det sommer og varmt vil det være en god idé at fylde plastflasker halvt op med vand og fryse dagen før, for så på udflugtsdagen at fylde helt op med vand. På den måde har I (is)koldt vand i lang tid. I kan selvfølgelig tilsætte lidt lime, citron eller skønne krydderurter i vandet. Juicebrikker kan fryses helt eller delvist og bruges som fryseelement i madkurven. Der er mange penge at spare ved at medbringe sodavand hjemmefra, og udvalget er selvfølgelig også større i det lokale supermarked end dér, hvor I er på udflugt.

Skulle det glippe med at få lagt drikkevarer på køl, vil der altid være en besparelse ved at købe ½ liters flasker med juice, sodavand og vand fra køleskabet i et supermarked, I passerer på vejen, frem for at købe disse drikkevarer til fuld pris i fx biografen, sommerland eller et andet sted, I er på udflugt.

Holder de voksne af en kop kaffe eller the, er det en god idé at medbringe en termokande med kogende vand plus tebreve og lidt pulverkaffe i et bæger. Er det efterår eller vinter, vil hele familien sikkert sætte pris på medbragt kakao, men husk at mælk ikke må stå i en termokande i flere timer.

3. Medbring frisk frugt hjemmefra. Frugt hører til på enhvFrugtsalat - Foto: 6omdagen.dker udflugt, men I bestemmer selv, i hvilken form det skal være. Det letteste er at snuppe et æble, en pære, en banan eller et andet stykke ”gnave-frugt”, men ærlig talt så kan det godt blive lidt kedeligt i længden, når ungerne er vant til det fra hverdagen, og der er så mange fristelser, der lokker på en udflugt. Giv derfor de store is og candyfloss kamp til stregen med lidt særligt, hvis I har tid og lyst. Det kan være i form af en portionsanrettet frisk frugtsalat, der medbringes i et bæger med låg, eller friske bær, der også tit er populære hos børn. Lækkert er også frugtspyd, som ungerne kan være med til at lave, eller dejlige stykker udskåret melon, lige som ananas smager herligt. En halveret kiwi og en teske hører sammen, så kiwien kan nydes, som var det et blødkogt æg. Mulighederne er altid mange, når det handler om frisk frugt, som vi aldrig må glemme.

Har I lyst, kan der suppleres med tørret frugt og evt. nødder og mandler, som mange børn også holder meget af. Det kan være med til at give modspil til alt det søde.

4. Snolder, slik og godter. Kært barn har mange navne! Tit får ungerne lov til at købe lidt slik, når de skal i biffen, men prisen er ofte mere end dobbelt så høj som den, I betaler i kiosken lige henne om hjørnet. I kan spare endnu flere penge, hvis slikket bliver købt i det lokale lavpris supermarked.

Ikke alt slik er lige godt, og derfor kan det være en fordel at købe slikket i et stort supermarked med et større udvalg, hvis I har specielle ønsker.

Et godt tip til at få det hjemmelavede slik til at fremstå lækkert og indbydende er at købe tomme papirsslikposer i supermarkedet, der er beregnet til børnefødselsdagsfester. Disse farverige papirsposer er fantastisk fine til slik, popcorn, en småkage eller andet guf fra køkkenskabet, der får et helt andet lys over sig, end når de ”bare” er i en alm. pose fra køkkenskuffen. Kan I ikke finde de specielle slikposer til eget brug, foreslår vi at købe en stor stak hvide papirposer, børnene selv kan dekorere super flot med farver til deres egen guf!

5. Sødt: Mon ikke de fleste børn og voksne har en sød tand?! I stedet for at købe dyre og usunde søde sager kan I med fordel selv medbringe jeres egne hjemmelavede lækkerier.

Tit får ungerne en is, når familien er af sted. Tilbered i stedet en lækker ting ungerne ønsker sig, der er egnet til transporten: cookies, muffins, hjemmelavede muslistænger - fedt- og sukkerfattige, æbleboller m. kanel, scones osv. ( se artiklen Syv søde slikkerier).

Tip: Ungerne elsker at komme med i køkkenet og lave snacks til udflugten! Hav en mappe med forslag, der er egnede, liggende klar, så I hurtigt kan finde en god opskrift.

6. Snack og saltet: Fremstil jeres egen sunde og billige snack, der smager dejligt på alverdens udflugter: pesto-snegle, sesambagte oliven, pizzaskorper, grove skorper, finske rugskorper og flan m.m.

I kan supplere med købte saltede lækkerier så som riskiks, majsgaletter, peanuts, pistacienødder, grissini og saltstænger. Det kan også være en god idé at supplere det salte med lidt af det grønne: peberfrugt , radise, ræddike, sukkerærter, bladselleri, agurk, gulerod, m inimajs eller oliven. Der kan naturligvis også laves dips, hvis I har tid og lyst.

Tip: Ungerne elsker at komme med i køkkenet og lave snack til udflugten! Hav en mappe med forslag, der er egnede, liggende klar, så I hurtigt kan finde en god opskrift.

7. Lommepenge. Det kan være meget ideelt at aftale et bestemt beløb forud for turen, som hvert barn må bruge til snold og/eller souvenir, hvis I synes der skal afsættes penge hertil - lige som der også er mulighed for at sige klart fra. Det kan være langt nemmere på forhånd at forklare, at der på denne tur ikke er noget behov for at bruge lommepenge, end når I er af sted. Ligeledes er det også nemmere at præsentere et bestemt beløb forud for udflugten og hvad, pengene må og ikke må bruges til, end når fristelserne lokker.

8. Køb gaverne, hvor det er bedst og billigst! Synes du engang imellem, at dit barn skal have en lille opmærksomhed, så overvej hvor du køber det, eller om du måske kunne medbringe gaven eller overraskelsen hjemmefra. Hvis det drejer sig om et lille barn på 2 – 3 år, kan det forekomme urimeligt at betale 60 kr. eller mere for en heliumsballon, når du kunne tage en almindelig ballon med næsten gratis, købe en pose med 5 kæmpe balloner til 20 kr. til din skuffe eller måske overveje et regulært stykke godt legetøj til de 60 kr.

Du kan udmærket have en skuffe derhjemme med gode gaver også til de større børn, som I bruger i forbindelse med særlige lejligheder, eller du kan fx sige, at I gør stop ved Netto, Rema eller Fakta, hvor ungerne kan bruge deres kr. 25, der alt andet lige vil strække sig meget længere end i en souvenirbutik.

9. Tag billeder i stedet for at købe dyre postkort. Husk altid fotografiapparatet eller en telefon, der kan tage gode billeder. Måske trænger mor eller far til at få et hurtigt kursus i at tage bedre billeder. Det finder I på nettet nemt og gratis, ligesom biblioteket har mange gode bøger om emnet, det er værd at ofre ½ eller 1 time på.

Tip: For ungerne kan det være super sjovt at lave en scrapbog med billederne og deres egen tekst om oplevelserne, I sammen har haft på udflugt. På den måde fokuserer I på det, I sammen oplever, fællesskabet og samværet frem for det materielle og får et dyrebart minde i kraft af den flotte scrapbog, der også kan inkludere gratis brochurer og ting, I samler.

Større børn kan fint arbejde med Photoshop og andre billedprogrammer.

10. Blandede Bolsjer! I denne kategori har jeg samlet en række forskellige tips til at spare penge på udflugten. Om du kan gøre brug af dem afhænger bl.a. af, hvem du er, og hvor du bor, samt hvad I ønsker at opleve. Jeg nævner i flæng besparelse ved køb af årskort, besparelse ved at komme om eftermiddagen og få billet til reduceret pris, samkørsel med andre, der skal samme sted hen, vælg cykel eller offentlig transportmiddel og hold godt øje med tilbud og rabatter til børnefamilier ved fx at abonnere på DSBs nyhedsbrev, hold øje med gratis arrangementer og aktiviteter i avis og på www.Kulturnaut.dk , vælg flere oplevelser i naturen, da de er både gode og gratis, udnyt museernes gratisdage, undersøg om du kan få fordelsrabat via medlemskab af (fag-)forening eller klubber, og udnyt altid de fordele du har adgang til og hold øje med Sjov for børn, hvor du også løbende vil få gode idéer til gratis eller billige udflugter, lige som du altid kan søge på siden efter hvad, der nu og her findes af udflugter, der passer til din pengepung i dit område her.

Forberedelse er vejen til succes
Som i alle livets forhold gælder det også med udflugter, at det vigtigste er at forberede jer både praktisk og mentalt. Særligt sidstnævnte er vigtigt at være opmærksom på. Fokus må ikke være, hvor meget I bruger, eller ungerne får, men derimod hvordan oplevelserne er, og I har dem sammen. Det handler om at flytte fokus fra alt det målbare og sammenlignelige. I gør tingene på jeres måde og ikke nødvendigvis som de andre familier, ungerne tror, de ved god besked om. Det er 100 % i orden at tage på udflugt uden at skulle købe og forbruge.

Når bare vi er sammen, er alting godt!
I kan spare massevis af kroner ved at følge de ti råd på kryds og tværs, være kreative og huske, at den gode udflugt måske vel nok især kendetegner sig af rytme, ro og harmoni, som giver hygge og så selvfølgelig et pift overraskelse! En dejlig dag sammen i familiens skød handler mere end noget om samværet. Det, at I viser hinanden oprigtig interesse og opmærksomhed, er det vigtigste. Vi skal fokusere på hinanden og være 100 % tilstede. Det kan i den sidste ende være lige så hyggeligt at tage på landet og plukke jordbær sammen som at spendere en formue i Tivoli!

 

Nønne Lønne Votborg
Sjov for børn
Februar 2010

ps: Læs også:
Sjovforbørn tester: Madkasser og picnicudstyr!
Turvenlige madpakker der dur 
Nyttige links om mad

www.aarstiderne.com

http://www.altomkost.dk/Opskrifter

Camilla Plum
(gå ned på siden og benyt søgefeltet dér, hvis du vil søge på en opskrift eller ingrediens)

Claus Meyer

DR-tvs opskrift samling

http://opskrifter.tv2.dk/

http://www.cancer.dk

http://www.hjerteforeningen.dk

http://www.arla.dk/Karolines-Kokken/

Links for børn om mad

http://maddag.nu/ Side om maddage og madpakker henvendt til børnene selv.

http://www.madklassen.dk om_dig_og_din_mad og http://www.madklassen.dk/Opskrifter

Nyttige links om naturoplevelser

De følgende links kan alle - på hver deres måde - give jer som familie gode ideer til naturoplevelser. Oftest vil naturoplevelserne være gratis.

Dansk Naturfredningsforening - byder på mange ideer til sjove og lærerige oplevelser i naturen. Klik under punktet "Oplev Naturen", derpå vælges "Naturkatapulten" . Herunder kan familien hente ufattelig mange gode og anderledes ideer til en dag i det grønne: www.dn.dk Målet er, at der i 2010 skal være 400 idéer til, hvad familier kan lave i naturen. Så klik ind og se, hvad Naturkatapulten byder på af fede forslag! I kan selvfølgelig også få et ugentligt nyhedsbrev fra DN.

Skov- og Naturstyrelsens side er en fin side med informationer og meget andet. Især "Ud i skoven" er særligt interessant, vil jeg mene! http://www.skovognatur.dk/ Jeres familie kan få meget ud af at abonnere på Naturbilletten og få sjove tips til, hvad I kan lave i naturen. Naturbilletten dumper ind i din elektroniske postbakke hver uge.

www.natur-og-ungdom.dk kan også give jer ideer til, hvad I kan lave sammen i den dejlige natur i Danmark.

Guide til naturoplevelser i hele landet findes på Naturnet: http://www.naturnet.dk/

Friluftskortet råder over mange vigtige informationer: Her kan du finde overnatningspladser, strande, fortidsminder, vandreruter og meget, meget mere. http://www.friluftskortet.dk/

http://www.skoven-i-skolen.dk/ er en side henvendt til lærere først og fremmest med ideer til kreative aktiviteter, der kan laves i naturen eller af naturens materialer. Alle kan være med og få stort udbytte af ideerne og de informationer, der gives. Derfor denne anbefaling af Skoven i skolen!

 


En vigtig del af enhver fdselsdagsfest er forberedelserne. Her er der lagt op til forventningens glde. Involver barnet og lav hjemmelavede invitationer til den kommende fest. Det er bde billigere, mere personligt og ganske sjovt!

Her fr du den ultimative guide til sjove invitationer !
Kom ned i gear med brneyoga, mindfulness og afspnding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden snke sig mens brnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspnding for hele familien og hber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter ...
Du kan faktisk snyde dig til lidt feriestemning for ganske f penge. Find et af de kommunale badelande, som lokker med over 30 grader i luften, 28 grader i vandet og kolde is i kiosken.
Fredericia Teater har denne gang valgt en satsning af de helt store. De har valgt, at lave en musical over historien Prinsen af Egypten. Det er noget af en mundfuld Fredericia Teater har givet sig i kast med, men med de tidligere opstninger som Aladdin, Den lille Havfrue, Klokkeren fra Notre Dame...

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk