Syv søde slikkerier - Sjovforbørn.dk
        
 G tilbage Tilbage..   Sg i kalenderen  Min huskeliste  Brtspil for hele familien  Brnebogs-anmeldelser  Foresl arrangement    Del

Syv søde slikkerier
Hyg med hjemmelavet sødt. Lidt sundere, men meget bedre!

Har I en sød tand og køber kager, slik, snold, godter og guf med jævne mellemrum, så kunne der måske være grund til fornyelse. For mange af os kæmper med ønsket om at nedbringe familiens sukkerforbrug, komme allergier til livs og spare på husholdningsbudgettet. De købte søde sager er nemlig ikke altid så ”søde” endda. Der er som oftest brugt rigelige mængder af tilsætningsstoffer, farve og grim kemi.

Foren det nyttige med det hyggelige og sæt familien stævne i køkkenet til fremstilling af jeres egne søde sager. Ungerne elsker at komme med i køkkenet og kan altid hjælpe med et eller andet.

Hjemmelavet sødt er bedre og billigere. I afgør ubetinget kvalitetsniveauet og prisniveauet. Der er ingen lange deklarationslister, der er umulige at forstå. Her ved I, hvad der er kommet i gryden eller røreskålen! Og ungerne får ikke andet.

Less is more
Min erfaring er, at hjemmelavede søde sager som dem, der præsenteres her, oftest vil mætte meget mere end en købt pose slik. Derfor skal der meget mindre sukker til, når det gælder de hjemmelavede søde sager.

Når I sammen går i køkkenet for at lave hjemmelavede søde sager, så benyt lejligheden til at få talt om, at det ikke handler om mængder men om kvalitet. Hellere et lille godt stykke end et stort stykke af ringe kvalitet.

Hvis I gerne vil lave klassisk slik så som bolsjer, slikkepinde, karameller og marshmallows skal der lidt øvelse til og indkøb i specialbutikker. Derfor henviser jeg til ”Børnenes slikbog” af Katrine Klinken og ”Godter” af Maria Öhrn for opskrifter og instruktion. Der findes også kurser på slikfremstilling for børn og voksne rundt om i landet.

Sødt til enhver lejlighed
Her vil vi zoome ind på syv vidt forskellige søde slikkerier. Ønsket er at byde på sødt til forskellige former for hyggestund: til børnefødselsdagen, på udflugten, til fredagshyggen foran Disney timen, hen imod juletid, når familien har gæster, og når der ”bare” er lyst til lidt sødt.

Det kan anbefales at pakke de søde sager fint ind, så ungerne føler, at deres slik og godter også fortjener at blive vist frem for vennerne.

 

1. Kokosmakroner

Der er intet så sødt og klistret som kokosmakroner, og det er vel derfor, de er så utrolig populære blandt rollingerne. Den slags sødt bagværk høre typisk til det, bedsteforældregenerationen bager, vil jeg mene. Det må være indbegrebet af hygge og rart samvær at genskabe nogle lækre kokosmakroner derhjemme. Derfor har vi lånt denne gode opskrift på kokosmakroner fra den nye super gode børnekogebog "Jubii 2". Bogen er skrevet af Anette Søby, Ida-Marie Søby og Ester Larsen. Her er fokus nemme sunde retter, de større børn selv kan tilberede. En perle af en kogebog når ungerne har maddag!

20 – 25 stk.
2 æg
160 g sukker
200 g kokosmel
3 spsk. hvedemel

  • Tænd ovnen, og sæt den på 175 grader.
  • Slå æggene ud i en skål, og kom sukkeret i. Pisk rigtigt, rigtig godt.
  • Kom kokosmel og mel i skålen, og rør igen.
  • Kom bagepapir på en bageplade, og drys lidt mel på. Sæt dejen op på pladen som små toppe med en stor teske. Sæt pladen midt i ovnen, og bag kokosmakronerne i ca. 12 minutter.

Skal de være ekstra fine, kan du smelte lidt mørk chokolade i et vandbad og dyppe bunden og lade dem tørre på noget bagepapir.

Og hvis der skal dyppes i chokolade, bliver det jo rigtig kræs. Jo, jeg synes, det er super fint.

Køb Jubii 2 online her

 

 

2. Popcorn med karamel

Enhver pige med hang til at lave mad til sig selv eller familien vil have stor glæde af ”Kogebog for tøser”. Bogen er helt perfekt til veninder, der sammen efter skoletid vil hygge sig med lidt mad og har brug for en god kogebog med trin-for-trin anvisninger. Her er opskrifter til enhver lejlighed.

Kogebog for tser” byder på også på et mindre slik afsnit med opskrifter på herlige skumfidusbidder, nemme pebermyntepastiller og andre syndige sager. Vi faldt pladask for en omgang klistrede, søde og velduftende hjemmelavet knasende guf alias popcorn med karamel. Det kan lyde meget amerikansk og lidt klamt, men tro mig, når man først har dykket hånden ned i skålen, finder den selv vej derned igen og igen. Så kan man jo trøste sig selv med, at det ér meget bedre end alverdens købte søde sager.

2 spsk. majsolie
100 g majskerner
50 g smør
50 g mørkt puddersukker
3 spsk. lys sirup

Opvarm olien i en gryde. Tilsæt majskernerne, læg låget på, og ryst gryden for at fordele olien. Ved jævn varme rys gryden engang imellem, til majskernerne er poppet.

Tag gryden af komfuret. Kom smør, sukker og sirup i en anden gryde. Rør det sammen over jævn varme, til smørret er smeltet og sukkeret opløst.

Hæld popcornene op i en stor røreskål, og dryp karamelsovsen over dem.

Rør, til popcornene er dækket af sovsen. Hold op med at røre, når sovsen er kølet af og er ved at stivne. Lad dem stå, indtil de er afkølede nok til at kunne spises.

Køb Kogebog for tser online her  

 

 

3. Frugtstænger med nødder

”Børnenes sunde & sjove kogebog” er fuld af facts om sund mad og dejlige opskrifter. Sundt kan sagtens være sødt og omvendt. Rigtig mange børn er vilde med frugtstænger, og i ”Brnenes sunde og sjove kogebog” er der en fantastisk god opskrift herpå. Herhjemme synes vi, at de hjemmelavede frugtstænger smager meget bedre end købte frugtstænger. Især er det med at huske at riste nødderne en god pointe.

50 g hasselnødder
50 g havregryn
100 g rosiner
150 g tørrede abrikoser (i små stykker)
4 spsk. appelsinsaft
2 spsk. solsikkekerner
2 spsk. græskarkerner

Kom hasselnødder, havregryn og kerner i en stegepande. Tørsteg dem under omrøring i ca. tre minutter, eller til de bliver gyldne. Lad dem køle af.

Hæl rosiner, abrikoser og appelsinsaft i blenderen. Blend, indtil du har en jævn puré. Og hæld den over i en skål. Sæt skålen til side.

Sæt hakkekniven i blenderen og hak nødder, havregryn og kerner meget fint. Hæld blandingen over i skålen med frugtpuré.

Rør alle ingredienserne godt sammen med en ske, og beklæd en mellemstor bageform (18 x 25 cm) med bagepapir.

Fordel frugtmassen jævnt i bageformen, og lad den stå i mindst 1 time. Vend den ud af formen, og træk papiret af. Skær massen i 8 – 10 lige store stænger.

Køb Brnenes sunde og sjove kogebog online her  

 

 

4. Cookies

Alle elsker cookies, siger min datter på 8 år. Derfor har vi været på udkig efter en børnevenlig sød og dejlig opskrift. Det fandt vi i den nye herlige kogebog ”Lglse dage Familiemad for børn” af Lise Renner og Forlaget Mellemgaard. Her er masser af gode opskrifter på hverdagsmad til familier, men især tips til hvordan maden bliver mere varieret og spændende.

Disse cookies er søde og sprøde. Som mor skeler man til, at det er fint med lidt groft mel i opskriften. Ungerne kan hjælpe til med det hele. Bagefter er fornøjelsen stor. De skønne cookies er dejlige til mange lejligheder: en skovtur, hygge foran tv'et, tebord osv.

Dej: 200 gram sukker; 100 gram brun farin; 150 gram smør; 2 æg; 200 gram hvedemel; 100 gram grahamsmel; 2 tsk. vanilje; 1 tsk. natron; ½ tsk. salt; 200 gram chokolade; 100 gram hasselnødder

Bland de to slags sukker i en røreskål. Pisk smør og sukker lyst og cremet med elpiskeren. Tilsæt æggene og pisk igen et minut eller to.

Bland alle de tørre dele godt og rør dem i dejen. Hak chokoladen groft og bland også den i dejen. Hak de eventuelle nødder og bland dem i cookiedejen.

Læg bagepapir på bageplader. Kagerne formes mellem to skeer, der dyppes i vand. Kagerne sættes på bagepladerne i store runde klumper, der hver får et lille tryk på toppen med den våde ske. De skal have lov at stå i den tykke klump og smelte ud på pladen, mens de bages.

Bages ved 180° i 7-10 minutter. Lige til kanten af kagerne begynder at gyldne.

Køb Løgløse dage Familiemad for børn online her

 

 

5. Ischokolade

Ischokolade har et blandet ry. Enten elsker man det, eller også hader man det vist. Jeg tror, det handler om kvaliteten i den chokolade, der er brugt i det ischokolade, der typisk kan købes til næsten ingen penge, og det faktum, at det bliver klamt og klistret på no time i en varm stue. Men små barnemunde eeelsker altså det gode stads, så hvorfor ikke lave det selv?!

Pia Krøyer har i ”Konfektbogen” andet og mere end smukke konfektstykker, der kan være svære at gøre efter for små barnefingre, og delikate konfektstykker med avancerede smagssammensætninger, som kun vi voksne rigtigt kan nyde. ”Konfektbogen” har så meget mere. Ungerne vil glæde sig over de hjemmelavede flødeboller, popcornsnitter med chokolade, bagte marcipantoppe og konfekt med Rice Crispies for blot at nævne noget af alle de mange himmerigsmundfulde, bogen er spækket med.

100 g mørk, lys eller hvid chokolade
30 g palmin
Små folieforme
Smuttede mandler
Nødde- eller havregrynsknas

Hak chokoladen groft, Kom den i en tykbundet gryde og smelt den langsomt sammen med palmin. Fordel ischokoladen i formene. Pynt dem med en smuttet mandel eller nødde- eller havregrynsknas på toppen. Opbevar chokoladerne i køleskab.

Køb Konfektbogen online her  

Havregryns- eller nøddeknas

2 dl. havregryn eller hakkede nødder (mandler, hasselnødder, valnødder eller pistacienødder)
2 dl. groft rørsukker
1 spsk. smør

Smelt smørret og tilsæt rørsukker og havregryn og rist det gyldent på en pande. Hæl knasen over på bagepapir og fordel den med en spartel, så klumperne ikke er for store.

 

 

6. Chokoladeknas

Elsker I sødt med chokolade, der samtidig gerne må knase lidt, har Theresa Maria Jessing et godt og klassisk bud på et lille lækkeri: Cornflakestoppe lavet med god chokolade og krydderier i form af kanel og appelsin. Opskriften er nem, og Theresa Maria Jessing giver masser af fine tips til variation, så I kan lave et stort fad konfekt.

Det skal du bruge:
200 g mørk chokolade
2 tsk. kanel
Revet skal af 1 økologisk appelsin
4-5 spsk. cornflakes
20 g smør

Smelt chokoladen og smørret langsomt ved svag varme i en gryde. Vend kanel, appelsinskal og cornflakes i chokoladen. Tag to skeer og form små toppe af massen, som sættes på et stykke bagepapir. Lad toppene stivne og sæt dem på køl.

TIP

Du kan bruge mange andre slags fyld fx finthakkede mandler eller nødder, rosiner og tørret frugt. Eksperimenter selv med krydderierne. Og selvfølgelig kan du bruge lys eller hvid chokolade.

Opskriften er at finde i ”Julebogen”, der er udkommet her i år. Theresa Maria Jessing er gift med Bonderøven; selv er hun illustrator med eget firma. ”Julebogen” er en skatkiste fyldt med juleidéer for børnefamilier især. Her er mad og drikke, kreative julesysler, kalenderpakkejagt og julesange. En bog I kommer i julestemning af!

Køb Julebogen online her  

 

7. Honningkagehjerter

”JUL” af Camilla Plum hører også til de bøger, der er helt uundværlige, når vi vil skabe den gode jul med alt, hvad dertil hører af velsmagende mad og drikke. I ”Jul” kan vi vælge blandt Evas honningkage, Blød honningkage og så disse Honningkagehjerter blandt meget sødt, men mon ikke mange børn vil skrive under på, at honningkagehjerter er obligatorisk. Lige som hvid jul?!

250 g honning
250 g rugmel
1 æggeblomme
2,5 g potaske
2,5 g hjortetaksalt
1,5 tsk. kanel
0,5 tsk. allehånde
0,5 tsk. revet muskatnød
0,5 tsk. stødt ingefær
Måske lidt vand

Ælt honning og mel sammen til en fast dej. Lad den modne i køleskabet så længe som muligt i en skål med film over. Når man ikke kan vente længere, æltes dejen med resten af ingredienserne. Ælt hurtigt og helst på et køligt sted. Hvis dejen er benhård, tilsættes lidt vand. Dejen skal være til at rulle ud, så den må ikke blive for våd og fedtet. Lad dejen hvile til næste dag.

Så er det tid til at parkere børnene foran køkkenbordet med hver deres kagerulle og alle de udstikker-forme, der kan skrabes sammen. Når alt er rullet ud og sat på pladser, skal de bages i cirka 10 minutter ved 200 grader. Hvis dejen alligevel er for fedtet, kan man rulle lidt mel på bordet. Rugmel giver en tiltalende, lidt grov overflade.

Køb bogen Jul online her  

 

Her kommer Pippi ....

De syv søde slikkerier skyller vi ned med en sund smoothie fra ”Suverne smoothies”, der byder på smoothies til mor, far og ungerne. Blandt opskrifterne til de mindste har vi valgt ”Her kommer Pippi”, men skal hilse fra vores børnetestpanel og sige, at de skam også godt kan lide dem, de voksne drikker!

Tina Scheftelowitz har endnu en gang begået en dejlig inspirerende brugsbog til at tage med ud i køkkenet.

Fat blenderen og mix en omgang ”Her kommer Pippi” til at ledsage de søde sager med.

1 pære
75 g hindbær, frosne
3 dl. pære- eller æblejuice
Evt. lidt muscovadosukker eller andet sødt

Skær pærekødet af kernehuset. Skrællen skal blive på. Kom pære, hindbær og pærejuice i blenderen og kør, til drikken er helt ensartet. Smag evt. til med lidt muscovadosukker og server i glas med sugerør.

Køb Suverne smoothies online her  

 

 

Når sødt er sagen!

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
November 2009

 



 
Køb bøgerne her

Jubii 2 - Jeg har maddag
Så kommer fortsættelsen af kogebogen Jubii - jeg har maddag! Bogen er en håndsrækning til store børn, teenagers eller bare uøvede kokke, der gerne vil bage eller lave mad på egen hånd.

Her er opskrifter på lette middagsretter til familien. Men det er også mange forslag til lækker brunch til vennerne. Der er rart at gå på café, men det er nu også hyggeligt at servere moderne caféretter hjemme.

I bogen finder du også forslag til lækre og sunde afløsere for traditionelle madpakker. Har du lyst til at bage, rummer bogen også masser af inspiration.

Det er nemt at gå i gang, da der følger en grundig trin-for-trin beskrivelse med opskrifterne. Vi lægger vægt på sund og varieret mad. God fornøjelse!

Køb Jubii 2 online her

 

Kogebog for tøser
Kogebog for piger med over 50 nemme trin-for-trin opskrifter på snacks, lette retter, hovedretter, desserter, kager, drinks og slik. Med vejledning i at lave invitationer, servietter og bordkort

Køb Kogebog for tøser online her  

 

Børnenes sunde & sjove kogebog
Denne muntre og farverige kogebog gør det sjovt at spise sundt!

Denne kogebog er fuld af lækre idéer! Den opfordrer dig til at tænke over, hvad du spiser, og hvilken virkning det har på din krop. Alle opskrifter er specielt udviklet til at friste dine smagsløg og give din krop en sund og nærende kost. Gode gamle favoritter som pizza, burgere og småkager har selvfølgelig deres plads i bogen, men du kan også finde idéer til nye favoritter, for eksempel regnbuegryde, æggebomber og gulerodskage.

Alle opskrifterne i bogen er beskrevet skridt for skridt i både tekst og billeder, så de er meget nemme at følge. Og du kan se, hvordan resultatet bør se ud! Du får også masser af sjov viden og gode råd om mad, ernæring og teknikker, som er uundværlige for enhver kommende kok!

Køb Børnenes sunde og sjove kogebog online her  

Løgløse dage - familiemad for børn
Med kogebogen ved din side skulle du gerne være sikret kulinarisk succes - selv hos de små. Grundtanken er her, at ingen skal tvinges til at spise noget, de ikke kan lide: her er opskrifterne altså alle stilet mod at sikre tilfredshed i alle maver. Altså er du med denne bog det tættere på at undgå balladen ved middagsbordet. Børn er nemlig slet ikke så kræsne som vi tror: det er blot simple ting - som nu løget - vi behøver at gå udenom for at alle bliver glade.

Der er dog også en grund til, at bogen ikke handler om børnemad men, som undertitlen afslører, familiemad. Bogen er ikke spækket med bud som fiskepinde og franskbrød, men snarere med en masse mere eksotiske retter - som også er en fryd for øjet, og for de voksnes ganer. Naturligvis er der obligatoriske opskrifter på hits som pølsehorn og pizza iblandt, men nemt skal det jo helst også være ind imellem.

Lisa Renner tager udgangspunkt i sin datters appetit i bogen - ligesom hun gjorde i sin sidste: Min datter har to maver. Igennem lang tid har Lisa forsøgt at få sin datter til at spise løg - men lige meget hjalp det: hvad enten løgene blev pureret eller hakket til ukendelighed. Hun har konkluderet, at det simpelthen er fordi at børn smagsløg er det sartere, og som konsekvens har hun siden omgået brugen af løg. Mad kan sagtens smage af meget uden at smage af løg! Således bringes i bogen spændende opskrifter på retter og tilbehør såsom fyldt lam, spinatpandekager og carpaccio, men også mindre eksotiske som Oldefar Hans´ Grøn kartoffelmos, rejetærte og enebærgryde. Kort sagt: ideer for enhver og til enhver lejlighed!

Køb Løgløse dage online her

 

Konfektbogen
Konfektbogen er et skønt eldorado af sødt og syndigt. Bogen rummer en masse grundopskrifter og efter en grundig vejledning i konfekt i al almindelighed, samt i behandling af chokolade, giver bogen opskrifter på mange typer konfekt.

I denne udgave er der nye spændende og anderledes opskrifter på bl.a. ´spicy konfekt´.

Køb Konfektbogen online her  

 

Julebogen
Julebogen er en gemmebog, som du kan tage frem år efter år og hente ny inspiration fra. Her er opskrifter på alt fra den fineste julepynt, lakridscantucci og et vidunderligt honningkagehus, til hvordan du kan designe dit eget minijuletræ. Her er også lune anekdoter og søde juleminder fra forfatterens eget liv. Det er ofte blot helt enkle ideer, der skal til for at skabe hyggelige stunder og nærvær.
Theresa Maria Jessing, som er den kvindelige del af DR2´s populære serie Bonderøven øser af sin store juleglæde og fortæller om sine erfaringer med at bygge traditioner i en ny lille familie. Gå på opdagelse i bogens charmerende univers og find inspiration til din egen families juletraditioner.
Bogen er rigt illustreret med fotos og poetiske tegninger i forfatterens helt egen streg.

Køb Julebogen online her  

 

Jul
Vores elskede kogekone Camilla Plum bringer i sin nye kogebog en hyldest til julen og dens traditioner. Måske den sidste rigtige danske madtradition. I sin sædvanligt veloplagte stil og med velrettede kommentarer til både højre og venstre, får hun sat både maden og vores handlinger i perspektiv.
Med bogen i hånden behøver ingen bæve foran en afvikling af en traditionel juleaften eller julefrokost. Her er både opskrifter og de gode og letforståelige tricks, som er gået fra generation til generation, så julemiddagen lykkes med sprød svær og det hele. Men - med Camilla Plum ved styrepinden, er der naturligvis også forslag til interessante variationer over de elskede temaer.
Men jul er mere end juleaften. Så julebaget, guffet, de spiselige gaver, julekrybben og ikke mindst hverdagsmaden i december tages under kærlig behandling. Med stadige opfordringer til at få det bedste ud af måneden med dejlige sammenkomster, sæsonens råvarer og aktiviteter. At skrue op for sanseapparatet og frådse i dufte, smage og syn.
Bogen runder af med nytårsaften og anvisninger på, hvordan man får glæde af alle de dejlige rester fra juledagene. Og måske en ny tradition med helligtrekonger og den skønne helligtrekongerkage ´Galette de Rois´. Komplet med indbagt ´mandel´ og chancen for at blive konge for en dag i hjemmet.

Køb bogen Jul online her  

 

Suveræne Smoothies
Både voksne og børn elsker smoothies og safter, og i sin nye bog har Tina Scheftelowitz lavet et hav af spritnye opskrifter på seriøse smoothies og safter, der alle grundlæggende er supersunde, vitaminrige og vanedannende med masser af frugt, bær, grønsager og naturens egne ´kosttilskud´ i.

Drik smoothies og safter på alle tider af døgnet, ikke kun om morgenen. Nogle af opskrifterne er ovre i det salte køkken med grøntsager og gode som mellemmåltid, til frokost eller aften.
Men de fleste er med masser af frugt og bær og smagsgivere som fx krydderier og krydderurter.

Køb Suveræne smoothies online her  

 



Min sn p 8 r og jeg er draget p oplevelsestur i bil og har sat os for at krydse det sydsvenske Skne, blot to timers krsel fra Kbenhavn, og vi forventer at mde underskn natur, interessante sevrdigheder - masser af spndende oplevelser for hele familien! Vi har kort tid og skal opleve en mas...
Ungerne vil sgu ha skattejagt hver gang! Kniber det lidt med opfindsomheden? S ls med her og f det hele serveret p et slvfad.

N DET FR DE ANDRE FORLDRE !!!
Kom ned i gear med brneyoga, mindfulness og afspnding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden snke sig mens brnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspnding for hele familien og hber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter ...
Lad mig sige det, som det er. Jeg har faktisk kun vret i Rom en eneste gang, og det endda kun i en weekend, hvor min datter og jeg skulle til koncert. Vi ville dog se s meget som muligt i denne smukke by, s det endte med, at vi brugte mere tid p at transportere os frem og tilbage mellem de forsk...

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk