Sjov på stranden - Sjovforbørn.dk
        
Sg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del

Sjov på stranden

En dejlig dag på stranden handler om at være sammen, spille, lege og hygge sig. Det kan I gøre ved at udforske livet i strandkanten og havet.

Lidt men godt
Ideen er, at I ikke skal slæbe en hel masse med hjemmefra. En strandtur skal først og fremmest handle om at nyde sol, strand og vand. Når vi undlader at slæbe alt for meget med, er vi bedre til at bruge naturernes egne ressourcer og skabe leg via improvisation og fri fantasi.

Husk dog at medbringe noget, de mindste kan grave med, og noget at bære alle minderne hjem i: en pose eller et par små spande, der også kan bruges til at bygge strandslotte og -borge med!

En bold er der mange, der tager med på stranden, men overvej en ekstra gang om den behøves. Bolde kan let blæse væk og være med til, at I bliver væk fra hinanden - eller i værste konsekvens at mindre børn på egen hånd går ud efter den i vandet.

Sjove spil
Kryds og bolle tegnes i sandet, og brikkerne kan være sneglehuse, muslingeskaller eller småsten. Reglerne kender vi vist alle sammen!

Andre spil som fx Mølle og Dam kan også lade sig gøre at spille i strandsandet med lidt god vilje. Især hvis I går op i klitterne og plukker nogle strå, som kan bruges til at markere spillepladen med. Det, har vi erfaring med, er meget nemmere end at tegne i sandet.

I kan vælge at lave et Lille Møllespil med kun 3 x 3 felter. Ideen er hentet fra "Fugle, fisk og flaskepost".

Den ene spiller får tre lyse sten eller muslingeskaller, den anden tre mørke. Spillerne anbringer skiftevis brikkerne på et felt. Nu må man kun flytte et felt til højre, venstre opad eller nedad (men ikke på skrå). Den spiller, der først får lagt en vandret, lodret eller skrå række med sine tre brikker er vinder!

Det kan også godt lade sig gøre at spille Kalaha, hvis I samler tilstrækkeligt med små sten eller små strandskaller.

Spillet Nimbi fandt vi tilfældigt i "Politikens Store legebog". Det er sjovt, udfordrende og kan let spilles på stranden.

I skal være to personer. Materialer: 16 små sten eller strandskaller og en "spilleplade" på 4 x 4 felter.

Læg de 16 sten ind i hvert sit felt. Nu må I på skift fjerne en, to eller tre sten. Men I må kun fjerne sten, der ligger på en lige række og ved siden af hinanden! Der må altså ikke være tomme felter mellem de sten, I fjerner, og de må ikke ligge på skrå. Den person, der skal fjerne den sidste sten har tabt!

En sjov lille leg fra gamle dage, som jeg har lært af min gamle far på nu 84 år, er det at klunse. Der kan klunses alle steder og selvfølgelig også på stranden. Legen træner ungerne i matematik og logik men er først og fremmest sjov for hele familien. Normalt klunser man med tændstikker, men I finder sikkert nogle siv eller ganske små bitte strandskaller eller andet egnet.

Hver person får et antal tændstikker eller andet småt, der kan være i hånden. Typisk tre. I hver omgang af spillet tager hver person et tilfældigt antal af sine "tændstikker" (evt. nul) i sin ene knyttede hånd. Efter tur gætter deltagerne på, hvor mange "tændstikker" der er i alt i de hænder, der bliver lagt frem. Den, der gætter rigtigt, kan lægge en "tændstik" væk. Spilleren, der sidder tilbage med den sidste "tændstik", er taber. Alt efter hvor mange I er, børnenes alder og deres forståelse for tal, foreslår jeg, at I starter med et sted imellem 3 og 6 "tændstikker" til hver.

Husk undervej, at fortælle ungerne, hvor mange "tændstikker" der højst kan være. Det er en god hjælp for de mindste. Legen er også alle tiders, når den kun spilles med rene gæt!

Terre er også et klassisk spil fra gamle dage - meget gamle dage! Det er særdeles velkendt. Oprindeligt blev det spillet med små dyreknogler. Siden hen med sten og senere hen med specielle "terre". Strandens materialer er fine til spillet.

Konkurrencer
For de mindste er det oplagt med et kastespil, som I selv laver. I skal bruge nogle store, dybes skaller som "mål" og nogle små skaller eller sten til at kaste med. Kast på tur og forsøg at ramme de dybe skaller. I kan evt. tælle point for hver gang, der rammes i en skal.

En variant er at tegne runde cirkler i det fugtige sand, som er pointfelter, og kaste med sten, strandskaller eller hvad I evt. selv har så som mønter eller plastikkapsler (som I selvfølgelig husker at tage med igen).

Hvem ser det først? er også et herligt tidsfordriv. Denne lille leg kræver absolut intet udover åbne øjne! Selv de mindste børn kan være med. Hvem ser først en rød badering? en grøn liggestol? en schæferhund? en ternet parasol? en orange køletaske? Husk at alle skal blive siddende ved jeres "plads".

Den klassiske leg med Hvor mange ting kan du huske? kan I også udfordre hinanden i på stranden. Godt nok spilles det som regel med brikker fra et vende-spil, men naturen er også ideel.

I skal mindst være to personer. I skal bruge nogle forskellige småting fra strandkanten, klitterne og tasken eller pungen. I alt cirka 15 - 25 ting. Nu skal I på skift lægge hver jeres "ting" op i en række. Udfordringen er at modspilleren skal prøve at huske så mange ting som muligt i den helt rigtige rækkefølge. Det er ikke så nemt endda!

Start med fem ting på række. Hvis den anden kan huske dem, så læg hele tiden yderligere én ny "ting" i rækken. Forsæt indtil I ikke har flere "ting".

Lege i strandkanten
Vi har tit haft følgende konkurrence: find flest forskellige slags muslinger og snegle!

Der sættes 5 eller 10 minutter af til konkurrencen alt efter børnenes alder.

Hvis børnene er små, er det en god idé fx at lave to hold med hver en voksen og et barn på, så ingen bliver borte fra hinanden.

Sjov med følesansen: I kan vælge at bruge et tørklæde, et stykke tøj eller blot lukkede øjne. Uden at kunne se præsenteres ungerne for forskellige ting fra strandkanten og får lov at gætte, hvad det er. Det er en sjov og grænseoverskridende oplevelse at røre ved tangplanter, drivtømmer, vandmænd, døde krabber og andre spændende ting! Lugtesansen kan også tages i brug!

Lav stenmennesker eller sjove fantasidyr af sten, skaller og tang.

Prøv også at lave fine mønstre i stil med en mosaik i sandet. I kan tage materialer med hjem og lave en rigtig mosaik hjemme.

I kan vælge at konkurrere i de forskellige "kreative udfordringer" eller holde udstilling. Husk at tage billeder!

Børn på 5- 10 år kan tit godt lide at tegne og hoppe i hinkeruder. Det er oplagt at gøre i det våde sand tæt på vandkanten, fordi det her er let at ridse hinkeruden op med en pind eller stor skal.

Blå Flags hjemmeside indeholder, udover oplysninger til strandgæster og havnegæster, også nogle få, men gode forslag til aktiviteter for børn. Så klik ind på www.blaaflag.dk hvis I har lyst til at læse om, hvordan I laver noget kreativt som fx en stranduro, et strandpostkort og tangbilleder.

På siden kan I også udskrive spillepladen til Blå Flag spillet, som I kan tage med på jeres næste tur til stranden!

God tur på stranden
De dejlige strandture venter forude. De fleste håber på masser af solskin, men mindre kan også gøre det. Chancerne for at få en dejlig strandtur er i rigt mål tilstede også på en overskyet dag. Det handler bare om at slippe fantasien fri. Husk: Der er et hav af muligheder for at få en sjov og sikker dag ved vandet!

 

Nønne Lønne Votborg
Sjov for børn

PS. Skriv ind med dit bedste tip til sjov på stranden! Du gør det ved at skrive i " Din kommentar til artiklen?"

  

Mere inspiration

Sjov for Børn har været forbi boghandleren for at se, om der blandt bøgerne på hylderne mon er kommet en ny bog eller to, som netop handler om det, man kan se og opleve på stranden.

Vi har fundet to nye bøger, som begge er meget interessante og vil give jer massevis af baggrundsinformation, som er guld værd, når I er på stranden - både nu og resten af året.

Fugle, fisk og flaskepost: livet på stranden og i havet. Af Marion Clausen og Katharina Tebbenhoff.

I denne billedbog for de største børn og deres forældre er rammefortællingen Lisa og Anton, som skal en tur til havet. Indimellem er der fyldige afsnit med faktuelt stof om emner så som vores blå planet, ebbe og flod, hvordan bliver havet salt?, intet hav uden vind, havets dyr, alger, fugle ved havet, trækfugle og deres rastepladser samt forurening af havet.

Lisa og Anton tager læserne med på en række spændende oplevelser i og ved det våde element: på opdagelse langs stranden efter skatte, på spadsertur i Vadehavet, på sejltur med en kutter og på besøg på en sælstation.

"Fugle, fisk og flaskepost" er på mange måder et sandt overflødighedshorn af inspiration til, hvad I kan lave! Der er ideer til strandturen, kreative forslag til ting, I kan lave derhjemme, ideer til at forvandle gåturen til en skattejagt, når I traver en tur ved havet, og bunker af viden, I kan omsætte til hyggelig snakke, jeres helt egne forsøg og utallige iagttagelser, når I er ved havet!

Der er tale om en særdeles velfortalt bog, der varmt kan anbefales. Det er en bog, der vil gøre stor lykke på mange måder!

Den danske nordsøkyst: naturoplevelser ved hav og strand. Af Willy Johannsen m.fl.

Denne lille guide er en meget fin og særdeles informativ opslagsbog målrettet ture ved stranden. Bogen kommer godt rundt om de mange forskellige ting, der er at se og opleve: rav, dyr på land og i vand, fugle, tang og planter samt strandsten. Teksten er skrevet i en let og nutidig tone, så alle kan være med uanset forkundskaber indenfor biologi. Fra start til slut er bogen rigt illustreret med beskrivende fotografier og i mindre grad også farvetegninger.

Bogen er således fuldstændig oplagt til at tage med, når familien skal på stranden. Med "Den danske nordsøkyst" i hånden kan I hurtigt slå op og finde svar på jeres spørgsmål, få viden og nyttig tips af forskellig art.

Her er en nem lille guide, der tilfører turen til stranden et par dimensioner mere, idet bogen på bedste vis gør læseren klogere på alt fra fugl, fisk og fauna. På alle måder en anbefalelsesværdig bog!

 

 

 

Min sn p 8 r og jeg er draget p oplevelsestur i bil og har sat os for at krydse det sydsvenske Skne, blot to timers krsel fra Kbenhavn, og vi forventer at mde underskn natur, interessante sevrdigheder - masser af spndende oplevelser for hele familien! Vi har kort tid og skal opleve en mas...
Lad mig sige det, som det er. Jeg har faktisk kun vret i Rom en eneste gang, og det endda kun i en weekend, hvor min datter og jeg skulle til koncert. Vi ville dog se s meget som muligt i denne smukke by, s det endte med, at vi brugte mere tid p at transportere os frem og tilbage mellem de forsk...
Ungerne vil sgu ha skattejagt hver gang! Kniber det lidt med opfindsomheden? S ls med her og f det hele serveret p et slvfad.

N DET FR DE ANDRE FORLDRE !!!
Der er ikke noget mere hyggeligt end at tnde bl og bage snobrd. Ls med her nr Naturkatapulten giver gode rd - og en opskrift p kakao-snobrd.

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk