Pinta-Party - Sjovforbørn.dk
       
Sg brnefdselsdag  Ls om brnefdselsdage  Alle brnefdselsdagsideer  Foresl brnefdselsdag  1-2 r  3-4 r  5-6 r  7-10 r  11-14 r  15-18 r    Del

Pinãta-Party!

Alle børn elsker at slå katten af tønden, spise mexicansk mad og få en lille gave! Med det for øje havde vi fundet ingredienserne til den helt rigtige fødselsdagsfest, da min datter fyldte 8 år, og valget faldt på en Latinamerikansk inspireret fødselsdagsfest.

Piñataen er i centrum, når der holdes fødselsdag i Mexico og en række af de Latinamerikanske lande. Her tales der som bekendt spansk, og piñata udtales derfor Pin-Yah-tah. Piñataen er afslutningen på fødselsdagsfesten, men samtidig også højdepunktet, hvor den flot dekorerede papmache- eller karton model bliver slået i stykker, hvorefter slik, frugt og legetøj falder til jorden.

I dag kan man vælge mellem at lave sin egen piñata eller købe en færdig piñata. Der er flere danske og udenlandske internet butikker, der forhandler piñatas. Piñata er lavet af papmache og derefter dekoreret efter alle kunstens regler med farverigt papir – oftest silkepapir eller crepepapir.

På nettet kan I finde instruktioner i selv at lave en piñata af papmache. På YouTube findes der tilmed engelsksprogede instruktionsvideoer, der viser hele processen. I Danmark er det endnu ikke så udbredt at feste med piñata, og der findes få sider om piñatas, men på følgende site er der en god dansk instruktion: www.housewife.dk

En piñata bliver til
Da vi havde valgt, at den store dag skulle fejres med piñata-party, valgte vi en utraditionel tilgang til fremstillingen af vores helt egen piñata. I stedet for den tidskrævende proces med papmache ville vi gerne noget, der var super enkelt og nemt at arbejde med og kunne laves i én arbejdsgang. 

Vi købte en af de fastelavnstønder af pap, som man bruger til de mindre børn, til at danne basis. (Udgiften hertil var kr. 30,-). Dermed kunne vi lave en større piñata, end en ballon umiddelbart giver mulighed for. Allerførst valgte vi hvilken figur fastelavnstønden skulle formes til.  Ved hjælp af sammentrykket avispapir og massevis af lim fik tønden først form. Til sidst blev tønden dekoreret med strimler af glanspapir og blev til en super flot mand med stor næse, kæmpe ører og flotte øjne!

En piñata fyldes
På festdagen fyldte vi vores piñata med frugt, der kunne holde til at falde en tur på gulvet, rosinpakker, frugtstænger, tyggegummipakker, små gaver i form af klistermærker, glansbilleder og spændende små gaver købt over nettet samt bolsjer og chokolade. Til slut blev piñataen hængt op, så den var klar til at fødselsdagen og nedtællingen kunne begynde.

Bordpynt og god atmosfære
Vi købte små billige kaktus i Netto og pyntede bordet med dem. Alternativt foreslås små chiliplanter, men det kræver, at ungerne ikke sidder og piller ved frugterne. Holdes festen om sommeren kan I pynte op med friske majskolber.

Farvemæssigt gik vi over i de klare og ”skrappe” farver: pink, æblegrøn osv. til dug, lys og servietter samt bordkort, der også blev pyntet med kaktus. Hvis I har lyst, kan der selvfølgelig købes massevis af festlig pynt fra diverse festfirmaer, der tilbyder alt i bordkort, pynt og underholdning.

Vi valgte at give fødselsdagsbarnet sin elskede spanske udklædningskjole på for at gøre det hele lidt mere festligt. Efter et stykke tid hoppede hun dog tilbage i sit almindelige tøj. Et nemt alternativ til både drenge og piger er at sætte en sombrero på hovedet af fødselaren, da den bredskyggede mexicansk hat fint kan bruges af begge køn, ligesom en farvestrålende poncho også er flot!

Som prikken over i'et satte vi god spansk musik på anlægget, så gæsterne kunne vrikke rundt og fornemme de dejlige latinamerikanske rytmer, der formår at give enhver vinger til sydens sol og varme.

Uden mad og drikke duer helten ikke
Mange børn kender allerede lidt til mad fra Mexico og kan godt lide flere af de retter, vi har importeret derfra. Selvom der holdes piñata fødselsdag i flere Latinamerikanske lande, valgte vi derfor at fokusere på typisk mad fra Mexico. På bordet kom en slags buffet med ”Gør-det-selv”-tortillas og -tacos serveret med chili sin carne med masser af brune, sorte og røde bønner, da vores datter ikke spiser kød, men andre familier kan selvfølgelig vælge en chili con carne. Hertil selvfølgelig en salatbar midt på bordet og lune nachos med og uden ost, salsa, grov og fin guacemole samt et par blandede mexicanske salater så som kikærtesalat og en frisk ananas- og linsesalat.

Majs, kartofler, tomat, ost og græskar er også typiske ingredienser på disse breddegrader og samtidig råvarer, de fleste børn godt kan lide. Kig i forskellige kogebøger og finde den rigtige menu!

Til maden blev der drukket bowle med ananasjuice og bowle med mangojuice. I begge var der selvfølgelig papaya, lime og isklumper. 

Ingen fødselsdagsfest uden en chokoladekage og en kop kakao! Hvad er så mere sjovt end at diske op med forskellige kakaodrinks for at sætte fokus på, at kakaoen netop kommer fra det sted, festen har som tema! Vores fødselsdagsgæster eeeelskede de forskellige chokoladelækkerier. Men på den anden side: hvem gør ikke det?!

At slå til piñata
Som kronen på værket afsluttes et piñata-party selvfølgelig med, at fødselsdagsgæsterne skal slå til Søren! Man bestemmer selvfølgelig selv, hvorvidt piñataen skal hænge ude eller inde; her er alder en faktor, ligesom vejret også er en afgørende medspiller. Selve det at slå til piñataen minder på mange måder om at slå til en fastelavnstønde.

De allermindste børn slår på skift, sikkerhed er alfa og omega, og piñataen hænger roligt og synligt. Med de større børn vælger man tit at give den, der ”slår”, bind for øjnene, så det bliver endnu sværere at ramme piñataen. Skal det være om muligt endnu vanskeligere kræves det, at piñataens snor ikke er monteret på en krog, men kan tilpasses, så piñataen kan fires op og ned, idet en voksen står og trækker i snorens ende.

På mange måder er det mere spændende at slå til piñata end en fastelavnstønde, men hver ting sin charme. Her har man et stort spændingselement med inde i festlighederne og gode muligheder for selv at skrue op og ned for ”legen”. Selve idéen med at give sine gæster små gaver med hjem er i sig selv ganske sød og tankevækkende. I kobling hertil skal det fortælles, at i Sydamerika åbner fødselaren selv ikke sine gaver, før gæsterne er gået hjem - i respekt for sine gæster og for ikke at sætte nogen i forlegenhed, der ikke kan give så dyre gaver. Det element må vi dog nok erkende ikke passer ind i en dansk børnefødselsdag.

Viva la Mexico!
Fødselsdagsgæsterne var ovenud begejstrede for det Latinamerikanske tema og så gerne endnu en fest i det spor. Der er da også mange muligheder for at sætte sit eget præg på et piñata-party, der har alt, hvad der skal til for at blive en succes: god latinamerikansk mad, gaver til gæsten og ”fastelavnstøndeslagning” i utide. Det må jo siges at være hele tre overraskelser på én gang.


Nønne Lønne Votborg
Skribent
Sjov for børn
2010

 
 

Læs mere....

Mexicansk og latinamerikansk mad – gode kogebøger:

Chokolade
Af Mikkel Friis-Holm
People´s Press

Chokolade passionisten Mikkel Friss-Holm tager i sin bog ”Chokolade” læseren med til Nicaragua og Honduras for at følge, hvordan chokoladen bliver til.

I bogen øser Mikkel Friss-Holm af sin viden og giver samtidig læseren nye fantastiske opskrifter på søde sager og salte retter med chokolade. ”Chokolade” byder på masser af opskrifter, som børnene også vil elske, og som passer fint til jeres næste piñata-party: talrige chokoladekager, varm kakao, varm chokolade og ægte chili con carne!

Børnenes verdenskøkken
Af Katrine Klinken
En absolut ”must have!” i alle hjem, hvor familien gerne vil spise velsmagende mad og lære deres børn glæden ved at lave den. Madlavning er en pragtfuld ting at være sammen om, og med Katrine Klinkens seneste børnekogebog er der virkelig mange nye døre, der åbner sig.

I kan rejse, hvorhen I vil med ”børnenes verdenskøkken” og finde nemme, autentiske og lækre opskrifter. ”Børnenes verdenskøkken” tager også juniorkokken med en tur til Latinamerika.

Der er flere skønne retter, der fint vil kunne gøre sig til et piñata-party. Bogen gør selvfølgelig sin lille læser klogere på madkultur i hele verden, ligesom der venter masser af frydefulde fornøjelser for børnefamilien med bogen her på sidelinien.

Links:

Festtema – her kan du købe en færdig piñata (i Danmark vel at mærke): www.festtema.dk
Lidt om mexicansk mad: www.meximad.dk

 


Min sn p 8 r og jeg er draget p oplevelsestur i bil og har sat os for at krydse det sydsvenske Skne, blot to timers krsel fra Kbenhavn, og vi forventer at mde underskn natur, interessante sevrdigheder - masser af spndende oplevelser for hele familien! Vi har kort tid og skal opleve en mas...
Lad mig sige det, som det er. Jeg har faktisk kun vret i Rom en eneste gang, og det endda kun i en weekend, hvor min datter og jeg skulle til koncert. Vi ville dog se s meget som muligt i denne smukke by, s det endte med, at vi brugte mere tid p at transportere os frem og tilbage mellem de forsk...
Det er nu hvor vejret bliver bedre, at vores brn mdes med de andre brn i kvarteret. Og skal vi holde dem lidt vk fra computeren, s skal vi finde p noget sjovt. Vi har fundet 10 sjove lege, der egner sig supergodt til villavejen, det grnne omrde eller den lille skov.

Ungerne vil sgu ha skattejagt hver gang! Kniber det lidt med opfindsomheden? S ls med her og f det hele serveret p et slvfad.

N DET FR DE ANDRE FORLDRE !!!

©2005-2017 Sjovforbrn.dk - Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk