Marguriteruten - Sjovforbørn.dk
        
Sg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del

Forrygende familieture på Margueriteruten

For små tyve år siden dukkede der i vejkanten nogle pudsige små kvadratiske skilte op. Først efter jeg var blevet mor i 2001, og vi hyppigt kørte af sted i weekenden på udflugter, eller når vi var på sommerferie rundt om i landet, blev jeg for alvor opmærksom på skiltene. De små brune skilte, der var prydet med en smuk marguerit i midten, viste vej til en perlerække af kendte og mindre kendte seværdigheder. Og uanset hvad var der altid kønt og stemningsfuldt at køre langs ruten.

For min familie og jeg har Margueritruten nu i små 10 år været afsæt for en lang række pragtfulde oplevelser for os som børnefamilie. At køre på Margueritruten er for os som at være i en særlig tidslomme, hvor vi ikke kikker på uret, men tager det med ro, standser op ved de små hyggelige boder, hvor der om sommeren sælges nyplukkede jordbær, og gør en afstikker, når det passer os. Indimellem har vi måske nok lynende travlt, men vi tager det med ro - præcis som Bamses ven på månen sang om engang i tidernes morgen.

En buket af dejlige oplevelser venter på dig og din familie
Det særlige ved Margueritruten er, at den aldrig er specielt langt borte, idet den løber det meste af vejen rundt i Danmark.
Der er opstillet en række kriterier for Margueritruten, som gør ruten til noget ganske særligt - blandt andet:

  • ruten skal forløbe ad smukke veje (scenic routes)
  • ruten skal vise vej til natur, rekreative områder og friluftsliv
  • ruten skal have et naturligt forløb og rumme hovedseværdigheder og oplevelser med passende mellemrum

Margueritruten er en bilrute, men da den også skal være egnet for cyklister og gående og leve op til sine kriterier, er det i praksis sådan, at noget af det bedste ved at køre på Margueritruten netop er at vinke farvel til motorvej og hovedveje, til fordel for små hyggelige og rolige landeveje langs den grønne rute, hvor der er atmosfære, stemning og hygge. Idyllen flytter helt ind i bilen. Hvilken fryd!

Vi oplever igen og igen, at det ikke bare er farten på bilen, der reguleres ned, men det gear, vi hver især befinder os i, bliver også justeret ned! Det bliver pludseligt rigtig fornøjeligt og rart blot at køre en tur i bil og nyde vejret, tale om landskaberne, kirker vi passerer, dyr vi ser på markerne, og vi får lyst til at gøre holdt. Sang, gættelege, "Skibet er ladet med", quiz, lange snakke og alt det, der bare er guld værd at gøre sammen, bliver meget mere naturligt, når bilen kører 70 km/timen frem for at drøne derud af på en motorvej.

Det er sommer, det er sol og det er søndag!
Min datter, der er vild med Far til fire, sidder dér på bagsædet og er lige pludselig Lille Per. Hvordan det end går for sig, sidder jeg ved siden af Far til fire, der giver sig god tid, er så fornøjet og nynner tilpas bag rattet. Men hvad gør det, så længe jeg er den altid søde Søs!

Og jo, vi har faktisk prøvet at gøre holdt på en af vores udflugter langs Margueritruten og haft madkurven med og prøvet, at regnen pludseligt stod ned i stænger. Så kørte vi hjem og tog potteplanterne ned fra vindueskarmene, lagde tæpper ud på gulvet, dækkede op og legede skovtur dér på gulvet, præcis som de gør i den allerførste Far til fire fra 1953.
Dét er lige nøjagtigt, hvad Margueritruten kan få dig til: at sidde på stuegulvet og spise "Sild i dild", som Lille Per siger! Det er essensen af, hvor herligt det er. En strækning rundt i Danmark, hvor tiden er knap så hurtig, som alle andre steder. Og hvor du ikke altid stiller så store krav til, hvad du skal se og opleve.

Når vejret viser sig fra sin bedste side, så er der ikke noget bedre - eller billigere - for den sags skyld.
Godt nok fører Margueritrutens 3500 km danskerne og andre turister forbi mere end 200 af Danmarks største seværdigheder og attraktioner, men for lige netop min familie er det unikke ved ruten det, at den leder vej forbi og til 1000 større og mindre seværdigheder og gennem noget af det smukkeste, du kan opleve af Danmark rent landskabsmæssigt. Små smalle landeveje er ikke noget særsyn, og det er hele køreturen værd.

Som forældre værdsætter vi ikke bare roen og samværet, der bliver plads til, når vi vælger Margueritruten. Det er også en ideelt chance for at få talt med sit barn om emner som fx geografi, kristendom, kultur og andre spændende emner, som sådan en tur ud i det grønne kan lægge op til. Besøger familien fx et kloster, sådan som vi havde fornøjelsen at gøre i Vendsyssel, hvor Børglum Kloster er beliggende, kan snakken hurtigt komme i gang om tro og om danmarkshistorien i særdeleshed.

Har familien imidlertid planlagt at skulle besøge en af de mange større seværdigheder og attraktioner, så synes jeg også, ruten er god. Vi vælger i min familie tit den model, at vi på udturen kører via Margueritruten og afsætter god tid til at se og opleve museer, kirker og hvad der ellers er. Vi krydrer indimellem oplevelsen med et besøg et sted, der ligger udenfor ruten. Det afhænger meget af, hvad der er på Margueritruten i den egn i landet, hvor vi befinder os. Det er oplagt at mixe og matche en strækning af Margueritruten ,så langt som den nu passer hen i retning af det sted, man gerne vil besøge, som er udenfor ruten. Det kan typisk være seværdigheder og attraktioner, der er beliggende i større byer eller har en karakter som gør, at de ikke er medtaget på Margueritruten. Når klokken er blevet mange efter en lang og herlig dag, så kører vi den hurtigste vej hjem. Der er ikke energi til mere. Margueritruten med dens "grønne veje" er vi ikke oplagte til dér. Så er det asfalt og fart for en stund. Men kun indtil vi igen tager et frikvarter, hvor vi søger Margueritrutens særlige stemning og vejvisning til små og store perler, der giver en oplevelse på den ene eller anden måde.

Vi letter speederen og nyder "den grønne rute"
For os er Margueritruten en gave, når vi kommer til et helt nyt område af landet og gerne vil finde ind til den lokale kultur og derfor søger væk fra de større byer og larmende veje. Vi oplever altid, at når vi tager til en anden egn i landet, så er Margueritruten en fortrinlig indgang til at gøre nye opdagelser og se andet og mere end det, der er på forsiden af de mest farverige brochurer. Det er "bag om" Danmark, og det er her, vi har mulighed for at møde de venlige lokale beboere, der er behjælpelige med at finde vej til et spisested, vi har hørt om, eller frister med "grav-selv" kartofler, som vi ivrigt forsyner os med, inden vi starter bilen igen.

Esbjerg, som er Danmarks 5. største by, danner base for os til hverdag. Derfor synes vi, at det er vigtigt, at vores barn også ser en anden side af Danmark. Godt nok er meget af landet uhyre industrialiseret, og der er fart på, men derfor behøver vi jo ikke selv have lige så meget fart på, når vi kører i det danske landskab.
Det er jo ikke alle steder, hvor tingene kører med 100 km/timen. Dét vil vi gerne se, føle og mærke - opleve! Margueritruten giver os den mulighed, samtidig med at den viser vej til et stort og utroligt varieret udbud af seværdigheder, oplevelser, natur, rekreative områder og friluftsliv.
Hvor er det forrygende!

Facts om Marguieriteruten

Margueritruten blev indviet I 1991 af Dronning Margrethe. Dronningens yndlingsblomst har lagt navn til ruten.

Margueritrutens forløb er fastlagt af Friluftsrådet i samarbejde med vejbestyrelser rundt om i hele landet. Friluftsrådet samarbejder med Politikens Forlag om formidling af ruten. I øjeblikket er der en meget mangelfuld formidling på internettet. Det er et blandt mange fokuspunkter i projekt "Margueritruten - ind i det 21. århundrede".  En anden del af projektet drejer sig om at ændre visse ruteforløb, således de endnu bedre kommer forbi seværdigheder og naturskønne områder.
Den stigende industrialisering der er sket, siden ruten blev planlagt i slutningen af 1980´erne, har desværre betydet at den ellers så grønne rute pt. løber igennem visse områder med industri frem for det stille, smukke og naturrige landskab. Det bliver der rettet op på.

Fra Politikens forlag forventes der i foråret 2010 at udkomme en revideret udgave af "Danmark Rundt ad Margueritruten", som er en turguide.

Der findes nogle få bøger om Margueritruten, som du vil kunne låne på dit folkebibliotek eller få hos din boghandel eller evt. antikvariat.

Danmark rundt ad Margueritruten / af Thomas Nykrog ; fotos: Thomas Nykrog. Kbh. : Politiken, 2009. - 204 sider : ill. i farver. - (Politikens rejsebøger)

Danmarkshistorier : 100 fortællinger fra Margueritruten / tekst: Jørgen Hansen ; foto: Kirsten Stigsgaard. - [Risskov] : Klematis, 2008. - 287 sider : ill. i farver ; 21×28 cm

Neslein, Peer
Marguerit-Ruten / Peer Neslein ; kort: FOLIA/legindKort ApS. - 1. udgave, 1. oplag. - Brøndby : Neslein, 1992. - 111 sider : ill. i farver ; 30 cm

Også film om Margueritruten er tilgængelige. Via www.bibliotek.dk kan der reserveres et par forskellige nyere film om Margueritruten og de seværdigheder der er langs ruten, til hjemlån på sit eget lokale bibliotek. Har du ikke selv tidligere reserveret via fjernlån på bibliotek.dk, kan du bede om hjælp fra en bibliotekar på dit lokale bibliotek.

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
30. marts 2009

  
Nr den vejrguderne byder p regnvejr, hvilket de jo som oftest gr, s har vi brug for at finde p noget sjovt at lave indendrs.
Du kan faktisk snyde dig til lidt feriestemning for ganske f penge. Find et af de kommunale badelande, som lokker med over 30 grader i luften, 28 grader i vandet og kolde is i kiosken.
Det er nu hvor vejret bliver bedre, at vores brn mdes med de andre brn i kvarteret. Og skal vi holde dem lidt vk fra computeren, s skal vi finde p noget sjovt. Vi har fundet 10 sjove lege, der egner sig supergodt til villavejen, det grnne omrde eller den lille skov.

Kom ned i gear med brneyoga, mindfulness og afspnding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden snke sig mens brnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspnding for hele familien og hber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter ...

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk