Byvandring med børn - Sjovforbørn.dk
        
Sg udflugter  Seneste udflugter  Fribilletter for en anmeldelse    Del

Børn, byvandring og bemærkelsesværdige minder

De fleste forældre har oplevet, hvordan ungerne på jeres tur i byen spontant peger og siger: "Hvad er det?! Eller "SE!" For hvor kan byen dog byde på mange forunderlige, sære og interessante ting og sager.

Spørger dit barn igen og igen, hvorfor der står store løver foran apoteket, eller har du et barn, der er fascineret af gavludsmykninger? Så grib bolden og inviter på en ganske gratis og super sjov byvandring, hvor I selv bestemmer farten, hvad I vil kigge på, og hvorLaura Emilie er af sted med mors telefon som kamera på jagt efter fine ornamenter. der i højeste grad kan inddrages masser af kreative ting, som dit barn kan gøre!

Byvandring lyder nok lidt støvet, men er det så langt fra. Faktisk er byvandring ret cool. På en byvandring får I brændt nogle kalorier, hygget jer og må gå med næsen højt i sky, for nu skal der kikkes op: Der er masser at se højt oppe på tage, ved vinduer og dér, hvor I er så heldige at se tårne og spir!

At tage på byvandring er en "helhedsoplevelse": Alle sanser skal aktiveres, og alt er så at sige potentielt set en god snak værd. Det er bare med at have fantasien med og tænke kreativt på alle mulige måder. Så skal I nok få en byvandring, der er helt unik!

Alle byer er en byvandring værd!
Først og fremmest er der utrolig mange gode grunde til at tage på byvandring sammen med sit barn. Det er altid en hyggelig, interessant og god ting at gøre i forbindelse med ferie og besøg i andre byer. Netop når vi for en kort stund besøger en anden spændende by, gælder det om at suge til os af alt det, en ny by gemmer på og har at fortælle. En byvandring, hvor fokus ikke er andet og mere end netop at undersøge byen, kan være nok så vigtig, og mon ikke mange indleder deres ferie med netop en byvandring?

En byvandring kan imidlertid også være noget, I igen og igen drager ud på i jeres egen by, fordi nysgerrigheden driver jer, og fordi det er så utrolig sundt at få den motion, som en byvandring byder på, når vi går eller cykler. Når vi færdes i en by med nysgerrigheden som drivkraft, er samværet med familien også meget væsentligt. Jeg oplever gang på gang, at dialogen og diskussionen om det vi ser - Hvad mon det er? - er råstof til masser af gode snakke og dejlige stunder i familiens skød. Tag tiden til at kikke godt efter og summe lidt. Dét er, hvad man bedst gør på en byvandring.

En byvandring kan imidlertid også danne rammen om mange andre væsentlige ting: leg og læring - sidstnævnte især om arkitektur, æstetik, historie, kultur og kunst etc.

Men hurtigt kan det tage en hel anden retning: snak om forurening i form af bil-os, der gør at de fine dekorationer og udsmykninger på facaderne er snavsede, snak om graGraffitti i gadebilledetffiti, gamle håndværk der knap nok findes nu, turisterne kan øge bevidstheden om det særlige ved byen - Hvorfor kommer de hertil år efter år?, kirken kan bringe samtale om tro på banen, rådhuset kan sætte en snak i gang om, hvem der bestemmer og demokrati, vandtårnet kan sætte mor på prøve, når hun pludseligt skal svare på og forklare, hvor vi får al vores vand fra, når lille-pigen forlanger et svar og også liige vil vide, hvor rensningsanlægget "så er henne?!" og sådan er en byvandring så herlig. Man kommer rundt om ikke bare sin by, men ganske mange spændende emner, der ellers ikke lige bliver vendt til hverdag.

Det er for så vidt jer selv og dét, jeres blikke falder på under byvandringen, der afgør hvilke emner I evt. vil komme til at tale om. Der er ingen facitliste for "en rigtig byvandring", og netop derfor kan I igen og igen tage på byvandring i jeres egen by og gå på opdagelse efter vidt forskellige ting i bybilledet.

Vores byer, bygninger og udsmykningerne i dem har jo som regel mange år på bagen, så alene det gør, at der i det historiske materiale er stof til massevis af oplevelser.

Oplev byen med andre blikke
Når I drager af sted på byvandring, er der mange forskellige tilgange, som er mulige, men her er tre overordnede, som I kan tage afsæt i helt eller delvist. Det er også fint at mixe:

Det sanselige : se, høre, indsnuse, mærke og opleve det.

Mange af os tror nok, at vi "bare" bruger synet på en byvandring. Men prøv at være opmærksomme på, hvor meget de andre sanser også bliver brugt hele tiden.

Med høresansen opfatter vi trafikken først og fremmest. Men vi kan også tit høre, hvad der sker inde bag rækværk og hække. Måske er det lyden af en masse larmende og livlige unger, der fortæller, at her er der en institution? Eller måske er det lyden af instrumenter, der gør os opmærksomme på, at vi går forbi byens kulturskole, der i øvrigt er en smuk ældre bygning, der er værd at beundre. Klirrende glas fortæller, at nu passerer vi kroen. Skiltet ved døren fortæller, at det er en gl. kro, der er kgl. privilegeret, og nu har vi igen noget meget spændende at tale om, for hvad er det nu lige, det er?

Lugtesansen er i brug hele tiden. Ostebutikken fortæller, hvad der sælges her! Det samme er tilfældet ved pølsevognen. Men også når vi kommer til en havneby som turist, kan lugten være overvældende på visse dage alt afhængig af vejret - og hvor meget aktivitet der endnu er på havnen. Her i Esbjerg, hvor vi bor, er lugtesansen altid i brug og fortæller både store og små, hvad vej vinden blæser. Så her er en snak om nord, syd, øst og vest noget børn tidligt får med mor eller far.

Tip: Hvis I har et bykort med, kan I jo få styr på verdenshjørnerne ved at kigge på det og se på solens placering. Benyt eventuelt mobiltelefonens GPS som hjælp.

Følesansen kan komme i brug på mange måder under en byvandring. Især hvis I er modige! Men nogle gange er det også værd at have en god fornemmelse for vibrationer: på en byvandring i Milano i påsken i foråret fornemmede vi noget under vores fødder, og efter et par minutter gættede min 7årige datter, hvad det var. Undergrundsbanen selvfølgelig! Det er ikke logik nødvendigvis, når man kommer fra provinseOceania ved Odense Rådhus. Foto: Odense Kommunen.

Flere og flere steder er der skulpturer, der indbyder til at børn må røre, sanse og opleve med hele kroppen. Et eksempel er "Oceania", der er opstillet på Flakhaven, Odenses rådhusplads. Det er billedhuggeren Svend Wiig Hansens enorme bronze-skulptur, der invitere ungerne til en klatretur. Hvem kan sige nej? Rundt om i hver en by gemmer der sig utallige ting i bymiljøet, som er "sanselige".

Nummer to idé er i bedste scooby-doo stil - eller måske som mesterdetektiven Sherlock Holmes?

 

By-Detektiv, der samler spor og registrerer - med andre ord at dokumentere :
Fotografere med engangskamera eller mobiltelefon - eller evt. med (børne-)digitalkamera.

Lave gnidetryk : på A5 sider gnides/aftegnes mønstret af mindst 10 forskellige overflader og meget gerne ved hjælp af forskellige materialer så som oliekridt, blød blyant, pastelkridt eller kulstift. Overfladerne kan være mure, plankeværk, cement, stof, beton, kloakdæksel, fliser, brosten og forskellige slags træ (borde, bænke, døre osv.)

Indsamle genstande spor : som gemmes i kuverter eller små poser. De indsamlede spor kan bruges til den kunstneriske proces - se "Kunstner".

Det kan ofte være sjovt at tegne ruten ind på et bykort - eller blot sætte kryds de steder der gøres stop. På den måde dokumenterer I, hvor I har været, og har et minde om jeres tur.

Idé nummer tre taler mere til den kreative åre i små og store.

Kunstner: forevige indtrykkene nu og her på stedet samt efterfølgende ved hjælp af billedsprog - collageform og andre kreative udtryksformer; byg en model med mælkekartoner af et anderledes hus, I har set, et flot skib i havnen, rådhuseLaura Emilie med sit billede af Esbjergs varetegn "De fire hvide mænd" t, en fin kirke eller hvad der kendetegner byen!

Materialerne til modelbygningen kan være ”alt godt fra køkkenskuffen” – husholdningsfilm, bagepapir, sugerør, farvede elastikker, foliebakker, træspyd mm. Dertil hvad børneværelset byder på af hobbyartikler og mors syskrin i form af knapper, trisser og garn m.m.

Hyg jer med at lege arkitekter eller hvad med at forestille sig, at I er i multikunstnerens Shane Broxs værelse?! En anden mulighed er, at mor eller far fortæller om Jørgen Clevin fra deres barndom, når I er i gang med modelbygningen.

Det er meget oplagt at inddrage noget af det, der er medbragt fra byvandringen, i den kreative proces og give det liv igen. Det kan være sten, lidt sand, bark, et par kapsler eller en flig af en teglsten.

Senest har vi herhjemme prøvet nogle nye ting, som de lidt større børn også vil synes er sjovt: at skrive vers, rim og digte om byen/byvandringen - på papir, mail eller på SMS og sende den til en ven eller til en person i familien.

Min datter Laura Emilie på 7 år har efter en byvandring her i Esbjerg på cykel, hvor vi var omkring Sædding Strand og Hjerting Strand som afslutning på vores lørdag formiddag inde i byen, været med til at lave decoupage. Vi lavede nogle flotte æsker af de brochurer, reklamer og foldere, vi havde i overskud fra turistbureauet, og valgte til slut at dekorere med fine strandskaller på æskernes låg. Det er der kommet et par fine æsker ud af! Undervejs i processen faldt min datters blik flere gange over noget informationsmateriale fra turistbureauet, hun tidligere havde droppet og stemplet som uinteressant. Arbejdet med at rive og "lege" med alt det lækre kulørte og farverige billedmateriale var en dejlig oplevelse, som varmt kan anbefales.

Har man lyst til at bruge IT, kan der laves de flotteste billedcollager i Photoshop på baggrund af digitale billeder taget under byvandringen. Børn fra 3. klasse kan med lidt hjælp sagtens selv arbejde med dette program.

 ..fortsættes...

Læs mere om byvandringer, egnet litteratur mm her.

 

Nønne Lønne Votborg
Sjovforbørn.dk
22. juni 2009 
Gode råd

Forud for, under eller efter jeres byvandring kan det være en fin idé at besøge et eller flere af følgende steder, hvor I kan få gode informationer og materiale, der fortæller om byen før og nu:

Turistbureau
Byhistorisk Arkiv - Lokalhistorisk arkiv - Stadsarkiv (Kært barn har mange navne)
Rådhus
Bibliotek

Derudover kan I søge informationer på internettet på ovennævnte steders hjemmesider.

Bemærk i øvrigt: Året rundt arrangeres der byvandringer i mange byer.

I sommerferien er der i visse byer særlige byvandringer, der er tilrettelagt, så de er mere velegnede for turister. Endelig er der visse steder, hvor byvandringerne direkte er tilrettelagt med børnene som målgruppe.

Derfor: Hold godt øje med fx Turistbureauerne, dagspressen og Kulturnaut.dk

Kom ned i gear med brneyoga, mindfulness og afspnding. Tag en velfortjent pause sammen med ungerne og nyd at lade freden snke sig mens brnene slapper af. Vi giver tips til forskellige former for afslapning og afspnding for hele familien og hber, det snart bliver til et vanedannende frikvarter ...
Det er nu hvor vejret bliver bedre, at vores brn mdes med de andre brn i kvarteret. Og skal vi holde dem lidt vk fra computeren, s skal vi finde p noget sjovt. Vi har fundet 10 sjove lege, der egner sig supergodt til villavejen, det grnne omrde eller den lille skov.

En vigtig del af enhver fdselsdagsfest er forberedelserne. Her er der lagt op til forventningens glde. Involver barnet og lav hjemmelavede invitationer til den kommende fest. Det er bde billigere, mere personligt og ganske sjovt!

Her fr du den ultimative guide til sjove invitationer !
Der er ikke noget mere hyggeligt end at tnde bl og bage snobrd. Ls med her nr Naturkatapulten giver gode rd - og en opskrift p kakao-snobrd.

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk