Alletiders bler - Sjovforbørn.dk
        
 G tilbage Tilbage..   Sg i kalenderen  Min huskeliste  Brtspil for hele familien  Brnebogs-anmeldelser  Foresl arrangement    Del

Alletiders æbler!
- i samarbejde med Naturkatapulten.dk

Snehvide gør det og Eva gør det.  I kan også gøre det. Altså spise æbler... Tag en saftig bid af en af efterårets naturoplevelser.

I sensommeren og efteråret kan man i mange haver opleve en overflod af knasende, sprøde, saftige, røde, gule og grønne æbler. Æbler har været kendt og elsket af store og små gennem umindelige tider, og anvendelsesmulighederne er mange. Her er lidt inspiration:

Historie og myter
Æblets historie går langt tilbage og består af små fortællinger fra hele verden. De gamle egyptere plantede æbletræer langs Nilens bredder. Også de gamle grækere, etruskerne og romerne dyrkede æbler.

I Danmark har der vokset vilde æbler næsten siden tidernes morgen. De vilde æbler blev indsamlet af jægerfolket til vinterforråd, og så snart danskerne gik over til at være en nation af bønder, blev der plantet æbletræer i en såkaldt abildhave, som betyder æblehave. I Jyske Lov, som stammer fra 1241, kan man finde en lov, som omhandler æbletyveri, og på et tidspunkt blev der vedtaget en lov om tvangsplantning af æbletræer.

Æblet er faktisk den eneste frugt, der har et navn, som kendes fra de ældste europæiske sprog. Selve ordet æble kommer af germansk ”apalja”, som igen kommer af indoeuropæisk ”abel”. På begge de rekonstruerede sprog betyder ordet ”frugten æble”.

Gennem tiden har man forædlet de oprindelige små, sure vilde æbler, så vi den dag i dag har mere end 200 æblesorter i Danmark. Så der skulle være noget for enhver smag, om så I er til søde eller sure, grønne eller røde æbler.

Æblet optræder i rigtig mange sagn og fortællinger. Tænk bare på æblet, som Eva plukkede i Paradisets Have. Iduns æbler i Asgård, der holdt alle de nordiske guder unge og sunde. Det forgiftede æble i Snehvide. Der er også historien om Wilhelm Tell, der med bue og pil skød et æble af sin søns hoved. Og fortællingen om Isaac Newton, der opdagede tyngdeloven, da han fik et æble i hovedet.

Der er også en del overtro forbundet med æblet. I gamle dage sagde man, at vorter kunne fjernes ved at gnide et overskåret, surt æble mod vorten. Derefter skulle man hænge æblet op eller grave det ned, og når det var helt skrumpet ind eller rådnet væk, så havde det taget vorten med sig.

Der er også en myte, der siger, at hvis man skrællede et æble i én lang strimmel og kastede skrællen over skulderen, så ville den forme forbogstavet på den, man skulle giftes med.

Til højtid og fest

Dengang, hvor det ikke var muligt at få lækre, søde frugter importeret langvejs fra, var æblet en særlig fin spise. Der blev serveret æbler til de fleste højtider, fødselsdage og fester. Der gik næsten sport i at finde på nye former at tilberede æblerne på, og æble-desserterne udviklede sig derfor i mange retninger.

Knasende søde æbleringe
Æbleringe på snor har været brugt som børneslik i hundreder af år. Ringene er knasende sprøde og har en dejlig smag af honning eller ahornsirup.

Sådan gør I:

Fjern kernehuset fra de hele æbler, undgå at skære æblerne i dele. Skær nu æblerne i helt tynde skiver, så det bliver til ringe. Dryp akaciehonning eller ahornsirup over ringene og lad dem trække i en time. Herefter lægger I frugterne på en plade med bagepapir og sætter dem i en varmluftsovn ved 115 grader i cirka 1 ½ time. De sprøde ringe lægges til afkøling på en rist og kan herefter trækkes på snor.I kan også lade være med at søde æbleringene og så brugede tørrede æbler som pynt i dekorationer og kranse.
Fyldte æbler på bål
Varme æbler er rigtig lækre på en råkold efterårsdag, og samtidig er det hyggeligt at sidde rundt om bålet og lave dem.
Sådan gør i:
Grav kernehuset ud af æblet med en ske. Lav en blanding af rosiner, nødder og chokolade. Fyld blandingen ned i det udhulede æble. Pak æblet ind i sølvpapir og læg det i bålets gløder. Æblet skal bage i cirka 10 minutter og vendes undervejs.

Gammeldags æblekage
Som vores mor, bedstemor, oldemor, tipoldemor, tiptipoldemor…og så videre, lavede den. Kagen går langt tilbage i tiden, da den også kunne laves, inden den lukkede ovn var hver mands eje.
Til 6 portioner skal I bruge:
1 kg madæbler
Ca. 1 dl vand
Ca. 100 g sukker
150 g makroner
1 dl solbærsaft
¼ l piskefløde
25 g mandelsplitter

Sådan gør I:
Skræl æblerne, skær dem i både og fjern kernehus, blomst og stilk. Kog æblerne med vand under låg ved svag varme, til de er helt møre, ca. 10 minutter. Pisk æblerne med et piskeris til en jævn mos. Smag til med sukker mens grøden er varm, så sukkeret smelter. Knus makronerne og læg 1/3 i et lag i bunden af en skål. Dryp 1/3 af solbærsaften over og kom 1/3 af æblegrøden ovenpå. Fortsæt lagvis med makroner, saft og æblegrød. Pisk fløden til flødeskum og pynt kagen med flødeskum og mandelsplitter. 

Vil du vide mere?
Gå på biblioteket og lån for eksempel denne bog af Per Kølster: ”Æbler”. Den handler om æblets historie og om at pleje, høste, gemme og moste æbler, suppleret med opskrifter. I kan også finde en masse opskrifter på internettet, blandt andet på dette link: www.dk-kogebogen.dk

Vidste du det?

For at et æbletræ kan sætte frugt, skal bier eller andre insekter bringe blomsterstøv fra et andet æbletræ. Inden I planter et enkelt æbletræ i jeres have, skal I derfor sikre jer, at der er andre æbletræer i nærheden.

Så er de modne

Hvis I er i tvivl om, hvornår æblerne er modne, så er her et lille tip: Når æblets kerner er brune, så er æblet spiseklart.


Denne artikel er en del af en skøn serie, Naturkatapulten har udarbejdet. Du kan se artiklen i et printvenligt format her: alletiders-aebler eller du kan besøge Naturkatapulten her: http://www.naturkatapulten.dk - Fotos: Biopix.dk (JC Schou), Kristian Ørsted, Susie Langebæk.

 

På tur med Naturkatapulten.dk

I Danmarks Naturfredningsforening arbejder vi for, at alle børn og børnefamilier får flere muligheder for og lyst til at komme ud i naturen. Oplevelser i naturen gør os sundere, gladere og klogere. Få friske ideer til sjove, slidstærke og grønne minder på www.naturkatapulten.dk

 


Det er nu hvor vejret bliver bedre, at vores brn mdes med de andre brn i kvarteret. Og skal vi holde dem lidt vk fra computeren, s skal vi finde p noget sjovt. Vi har fundet 10 sjove lege, der egner sig supergodt til villavejen, det grnne omrde eller den lille skov.

Nr den vejrguderne byder p regnvejr, hvilket de jo som oftest gr, s har vi brug for at finde p noget sjovt at lave indendrs.
Lad mig sige det, som det er. Jeg har faktisk kun vret i Rom en eneste gang, og det endda kun i en weekend, hvor min datter og jeg skulle til koncert. Vi ville dog se s meget som muligt i denne smukke by, s det endte med, at vi brugte mere tid p at transportere os frem og tilbage mellem de forsk...
Fredericia Teater har denne gang valgt en satsning af de helt store. De har valgt, at lave en musical over historien Prinsen af Egypten. Det er noget af en mundfuld Fredericia Teater har givet sig i kast med, men med de tidligere opstninger som Aladdin, Den lille Havfrue, Klokkeren fra Notre Dame...

©2005-2017 Sjovforbrn.dk, Rugmarken 42, 8520 Lystrup, Kontakt Sjovforbrn.dk - Sitemap
Intet materiale må gengives uden skriftligt samtykke fra Sjovforbørn.dk